OTKRIVENI DETALJI KRVAVOG NAVIJAČKOG OBRAČUNA GROBARA I BBB: Policija je sve znala!
Tuča Grobara i BBB, Foto: Printscreen/Twitter/@TroublemakersE

tako se tvrdi

OTKRIVENI DETALJI KRVAVOG NAVIJAČKOG OBRAČUNA GROBARA I BBB: Policija je sve znala!

– Među privedenima je 14 učesnika iz Vukovara, te po jedan iz Gaboša, Borova, Markušice i Zagreba

Objavljeno:

Međunacionalni sukob koji se sinoć dogodio u Borovu naselju za posledicu je imao šest povređenih osoba dok je policija privela 18 koji su u tuči učestvovali.

Sukob se odigrao u ulici Vijenac Kneza Branimira u blizini ugostiteljskog objekta koji se tamo nalazi, a u kom je bilo desetak mladića srpske nacionalnosti koji su tu sedeli i nekoliko sati pre samog događaja. Do sukoba je došlo oko 19 časova, a kako navodi policija sukobilo se dvadesetak pripadnika dve navijačke grupe, odnosno Bed Blu Bojsi i Grobari.

Prema jutros dostavljenoj dopuni jučerašnjeg saopštenja policija navodi da je do sada u Policijsku stanicu Vukovar privedeno 18 učesnika tuče i da se intenzivno traga za još njih nekoliko.

– Među privedenima je 14 učesnika iz Vukovara, te po jedan iz Gaboša, Borova, Markušice i Zagreba. Učesnici tučnjave su životne dobi od 18 do 46 godina. Kako smo u prethodnoj informaciji naveli da je sukob za posedicu imao povređivanja učesnika, raspolažemo činjenicom da su telesno povređeni dva 20-godišnjaka, 26-godišnjak, 29-godišnjak, 31-godišnjak i 46-godišnjak, svi iz Vukovara, te 30-godišnjak iz Gaboša. Nemamo službene informacije o prirodi i težini povreda. Uviđaj na mestu događaja je rasvetlio određene pojedinosti o sukobu pri čemu smo pronašli i razna priručna sredstva (drvene i metalne palice) koja su učesnici tučnjave koristili pri fizičkom obračunu. – navedeno je u policijskom saopštenju.

U njemu se još kaže da kriminalističko istraživanje ima smer ispitivanja kaznene odgovornosti svih privedenih za počinjenje kaznenog dela učestvovanje u tučnjavi iz čl. 122. Kaznenog zakona Republike Hrvatske i još jednom naglašeno da je policija brzo i efikasno reagovala te je i dalje spremna garantovati sigurnost svih građana.

Policija znala za sukob

Da je policija znala da se nešto sprema potvrđuje i prisustvo dvojice policajaca u navedenom ugostiteljskom objektu koji se nalazi u blizini mesta događaja. Prema saznanjima koja smo u međuvremenu prikupili policajci su zatečene u kafiću na to i upozorili te su sa njima proveli više od sat i po vremena odnosno sve do početka samog sukoba.

Od nekoliko aktera samog događaja, saznali smo da su, budući da su upozoreni da se na njih sprema napad, odlučili da kafić napuste u grupi i da je odmah po njihovom izlasku iz objekta na njih potrčala grupa od desetak BBB-a naoružanih palicama i raznim drugim hladnim oružjem. I oni su potrčali prema njima kako bi se sukobili na otvorenom, a ne u samom kafiću. Dvojica policajaca su sve nemoćno posmatrala, ali je u momentu kada su pokušali da ih zaustave od strane jednog Bojsa palicom napadnut čak i jedan od njih, ali nije došlo i do povređivanja.

– Oni su nam još u kafiću savetovali da odemo kućama, a potvrdili su nam i da su čuli da se u Vukovaru okupilo desetak Bed Blu Bojsa koji su pod nadzorom policije. Rekli su nam da se raziđemo i da se ništa neće dogoditi. Objasnili smo im da ako budemo išli kući po dvojica ili trojica da će nas tada sigurno napasti. Odlučili smo da svi zajedno idemo kući i taman kada smo krenuli na kafić je nasrnulo njih deset pod fantomkama naoružanih kuvanim motkama iako je u kafiću bilo i žena. Tada smo se i mi zaleteli prema njima jer smo se plašili da i neko od njih unutra ne strada – kaže jedan od mladića u srednjim dvadesetim godinama.

Incidenti započeli još u utorak?

Kao što se to obično dešava u ovim situacijama, po Vukovaru, a i u nekim medijima, odmah su krenule dve paralelne priče. Jedna od njih glasila je da su tokom jučerašnjeg dana nekoliko BBB-a napali jednog Srbina, a druga da je jedan od vođa vukovarskih navijača Dinama verbalno napadnut kada je sa ženom i malim detetom prolazio pored kafića u blizini kojeg će kasnije izbiti tuča. Naši sagovornici tvrde da ni jedna od ove dve priče nije istinita.

– Nije istina da smo mi napali tog dečka sa ženom i detetom. To su oni izmislili da imaju opravdanje za ovaj napad. Oni obično i napadaju tako da ne biraju ima li devojaka ili dece u društvu – tvrdi jedan od svedoka.

– Sve je počelo još u utorak kada su BBB u Vukovaru napali jednog mladog momka iz Borova koji ima možda 18 godina. On je bio u društvu jednog Hrvata koji je takođe napadnut jer je bio s njim. Tada su oni preko njih dvojice pretili svim Srbima koje znaju da će ih prebiti. Imali su i dva noža. U sredu su viđeni kako se okupljaju u jednom kafiću u Borovu naselju u kojem često budu, a u gepeke dva auta spremali su palice. Bilo ih je deset, a nakon toga vozali su se po gradu i tražili Srbe. Odvezli su se u sred bela dana do silosa u Bršadinu gde su čekali nekog njima poznatog Srbina sa palicama i maskama. Sve to je kulminiralo juče kada se igrom slučaja više nas okupilo u kafiću u kojem se najviše i okupljaju Srbi – tvrdi jedan od naših sagovornika.

Napadi traju više od dve godine

Prema njihovim rečima incidenti u Vukovaru traju već duže vreme, a gotovo u pravilu u njima uvek učestvuju članovi lokalnog udruženja navijača zagrebačkog Dinama. Sa druge strane su uvek lokalni Srbi, među kojima ima i navijača, ali i onih koji se sa njima samo druže. O nekim od tih događaja smo već ranije pisali, a brojni su ostali nezabeleženi jer su sami napadnuti Srbi često povlačili iskaze u policiji ili ih nisu ni prijavljivali.

– Oni su pre više od dve godine osnovali to svoje udruženje i od tada kreću napadi na lokalne Srbe. Nedavno su jurili automobilima jedan auto u kojem su bile dve devojke jer su prepoznali da je u njemu jedan Srbin koji se njima ne sviđa. Mi nemamo više normalan život jer većina nas koji idemo na utakmice ne možemo više slobodno da šetamo gradom, a da se na nas ne zaleti neki auto pun maskiranih BBB-a. Najgore je što napadaju i maloletnike, a ne samo nas. Oni su i za vreme Korone bili u Crvenom krstu kao volonteri koji pomažu starijim osobama, a u gepeku su držali palice i tako maskirani jurili Srbe po gradu – ističe jedan od ovih mladića.

Sva ova dešavanja moguće je dovesti u vezu sa uzavrelom političkom situacijom u samom gradu koju je svojim ponašanjem izazvao i sam njegov gradonačelnik svojim zapaljivim izjavama uperenim protiv srpske manjinske zajednice. Njegov izlazak iz HDZ-a i prelazak u Škorin tabor te predstojeći parlamentarni izbori dodatno komplikuju celokupnu situaciju koja ukoliko se strasti ne smire može eskalirati u smeru koji niko razuman ne želi.

Ako se tome dodaju još i poruke kustošijskih BBB-a o silovanju srpskih žena i dece nije teško zaključiti da su stvari već sada otišle predaleko.

(Espreso.co.rs/Srbi.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.