MANČESTER JUNAJTED SE PRVOBITNO ZVAO BEOGRAD: Legendarna priča o učešću engleskog velikana u Kupu Radivoja Koraća!
Foto: Profimedia

OVO SIGURNO NISTE ZNALI

MANČESTER JUNAJTED SE PRVOBITNO ZVAO BEOGRAD: Legendarna priča o učešću engleskog velikana u Kupu Radivoja Koraća!

Sve što niste znali o Kupu Radivoja Koraća

Objavljeno: 15:47h

O "starom" Kupu Radivoja Koraća...

Kup Radivoja Koraća predstavljao je evropsko košarkaško takmičenje koje se održavalo od sezone 1971/72 do sezone 2001/02. Nakon Kupa Šampiona i Kupa Saporte (Kupa Pobednika Kupova), FIBA je odlučila da oformi ovo, treće po rangu, evropsko takmičenje i nazove ga po legendarnom jugoslovenskom košarkašu Radivoju Koraću.

Kup Radivoja Koraća
foto: Starsport©

Naime, u Kupu Radivoja Koraća u sezoni 1978/79 nastupao je klub po imenu Stockport Belgrade. Ovaj klub prelepog imena nastao je 1975. godine u Stokportu, a od 1977. godine nastupao je u najvišem rangu domaćeg prvenstva.

Debitantski nastup u evropskim takmičenjima Beogradski Stokport imao je u prvom kolu Kupa Radivoja Koraća protiv ekipe Muraia iz Edinburga. U dvomeču su bili bolji od škotskog tima, da bi ih u drugom kolu ubedljivo savladala Cibona.

VEZA MANČESTER JUNAJTEDA I BEOGRADA

Od 1981. godine usledile su selidbe ovog kluba, a posebna je zanimljivost da ih je 1985. godine kupio Mančester Junajted, pod čijim su imenom nastupali sve do 1988. godine.

Mančester junajted
foto: Profimedia

KLUBOVI ZA KOJE NEĆETE VEROVATI DA SU BILI UČESNICI KUPA RADIVOJA KORAĆA

Na startu takmičenja postojala su dva "kvalifikaciona" kruga, koja su se nazivala prvom i drugom rundom takmičenja. U njima su učestvovali brojni egzotični klubovi poput: KK Marija iz Škotske, ABC Progres Graca iz Austrije, BBC T71 Didelanža iz Luksemburga, kao i gore pomenutog Stokport Beograda, Sanblest Sandrlenda iz Engleske itd.

Košarka
foto: AP

Naravno, bilo je u tim rundama i renomiranih imena kao što su francuski Ortez, grčki Panatinaikos, odnosno Cibona, Olimpija i Jugoplastika od jugoslovenskih predstavnika.

DUDINA "NBA KOŠARKA"

Nedavno preminuli Dušan Ivković vodio je Partizan u sezoni 1978/79 kada su crno-beli osvojili Kup Radivoja Koraća. Može se reći da je tim iz Beograda igrao "NBA košarku" na oba fronta, ako uzmemo u obzir da je prosek poena koji su crno-beli postizali po meču bio 102 u domaćem prvenstvu, odnosno 99 u evropskim utakmicama.

Dušan Ivković
foto: EPA/Matteo Bazzi

Između ostalog trofejni stručnjak te godine je osvojio prvu triplu krunu sa Partizanom i ispisao zlatne stranice istorije kluba.

" VEZA DR. J. i KUP RADIVOJA KORAĆA"

Najbolji igrač Arigonija u sezoni 1978/79, Vili Sodžurner, zaslužan je i za jedan od najpoznatijih nadimaka u svetu košarke. Naime, Sodžurner je svom kumu, saigraču i cimeru, legendarnom Džulijusu Irvingu, nametnuo čuveni nadimak "DR. J".

Džulijus Irving
foto: Profimedia

Njih dvojica su zajedno nastupali u Virdžinija Sljuersima i Nju Džerzi Netsima u ABA ligi.

KOBI BRAJANT NA TRIBINAMA UTAKMICA KUPA RADIVOJA KORAĆA

Najpoznatiji stanovnik u istoriji Rietija sasvim sigurno je Kobi Brajant. Naime, Kobijev otac Džo Brajant je u periodu 1884/86 nosio dres AMG Sebastiani Rietija, a utakmice je sa tribina posmatrao mladi Kobi.

Kobi Brajant
foto: EPA/ Andrew Gomert

Budući petostruki šampion NBA lige i jedan od najboljih strelaca u istoriji košarke, kao klinac je naučio italijanski jezik i zavoleo fudbalski klub Milan, i uvek se rado prisećao godina provedenih na Apeninskom poluostrvu.

USPUTNA ZANIMLJIVOST U REŽIJI "TRAKTORISTA"

KK IMT sa Novog Beograda je 1987. godine napravio jedno od najvećih izenanađenja u istoriji jugoslovenske košarke. Popularni "traktoristi" su osvojili Kup Jugoslavije iako su tada bili drugoligaši.

(Espreso/BEKOS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.