KUVA NA ZAPADU NBA LIGE, PROCENITE KO JE FAVORIT: Konkurencija NIKAD jača! Mogu li JOKIĆ ili LUKA do prstena?
Foto: Profimedia

finiks brani tron

KUVA NA ZAPADU NBA LIGE, PROCENITE KO JE FAVORIT: Konkurencija NIKAD jača! Mogu li JOKIĆ ili LUKA do prstena?

"Novi" Lejkersi žele rekordnu titulu, "Džoker" čeka Marija, Klipersi Lenarda

Objavljeno: 15:34h
Nedeljko Đukić

Nova, jubilarna 75. sezona NBA lige počinje 19. oktobra po lokalnom (odnosno u ranim jutarnjim časovima 20. oktobra po srednjoevropskom) vremenu, utakmicama aktuelnog šampiona Milvokija i Bruklina, pa Lejkersa i Golden Stejta, a svaki zaljubljenik u košarku jedva čeka početak najjače lige sveta.

Prethodni šampionat je doneo mnogo uzbuđenja, ali i iznenađenja, finaliste koji su decenijama čekali povratak u centar pažnje, atipičnog ali od svih priznatog MVP-ja u vidu Nikole Jokića, plej-in pred plej-of, i naravno, skraćeni šampionat zbog pandemije koronavirusa koja i ovoga puta diktira mnoga pravila.

U jučerašnjem tekstu ste mogli da pročitate očekivanja od timova sa NBA Istoka, a danas vam predstavljamo drugu polovinu lige - Zapadnu konferenciju.

Dok skoro svi stručnjaci kao timove koji odskaču na Istočnoj obali vide Bruklin i Milvoki, na Zapadu je konkurencija mnogo jača, ekipe izjednačenije, pa se očekuje neizvesnija borba za sam vrh.

Finiks Sans, Monti Vilijams
foto: Profimedia

Počnimo od šampiona konferencije i viceprvaka lige, Finiksa. Sansi su sve oduševili brzom igrom koju forsira trener Monti Vilijams, ali i atmosferom koju je stvorio u ekipi i uspeo da navede igrače da "kupe" njegovu filozofiju i primenenjuju je na svakom treningu i u svakom meču. Stali su kad su poveli 2-0 u velikom finalu, ali je ipak napravljen veliki korak unapred jer prethodno nisu uopšte bili u plej-ofu od 2010.

Finiks Sans
foto: Profimedia

Dovođenje iskusnog Krisa Pola ("najboljeg koji nema NBA prsten") značilo je najviše centru Diandreu Ejtonu (prvom piku drafta 2018.) koji je silno napredovao, a sigurno može biti mnogo bolji. Ali, upravo je fizička sprema i otpornost na povrede vremešnog Pola (36) ono što brine navijače tima iz Arizone.

Produžen je ugovor sa krilom i sjajnim defanzivcem Majkelom Bridžisom, tu su i Džej Krauder, Kameron Džonson i Kameron Pejn, a kapiten Devin Buker je već ol-star igrač koji može da nastavi sa usponom i sa Polom i Ejtonom pokaže da "Sunca" nisu samo kratko zasijala već još snažnije krenu po prvu titulu.

Devin Buker
foto: Profimedia

Otišli su Krejg i Karter koji su bili solidne rezerve, ali je Finiks možda i jači sa MekGijem, Šemetom i Pejtonom. Generalni menadžer Džejms Džons je izgleda opet obavio odličan posao.

Juta je prošle sezone imala najbolji ligaški učinak, ali su "Džezeri" opet zakazali u plej-ofu, ovoga puta u polufinalu protiv Klipersa. Sa tim iskustvom, ali i pojačani Vajtsajdom i Gejom koji su stigli kao slobodni agenti, ovaj tim može biti samo dodatno ozbiljniji kandidat za titulu. Videćemo hoće li to dokazati.

Rudi Gober, Donovan Mičel, Džo Ingles
foto: AP

Odbrana im ostaje glavna uzdanica, naročito centar Rudi Gober, a napad predvodi ubitačni Donovan Mičel, podržan Majkom Konlijem i izvrsnim trojkašem Bogdanom Bogdanovićem.

Pomenuti Los Anđeles Klipers su napravili istorijski rezultat plasmanom u finale Zapada (poraz od Finiksa 2-4) i to uglavno mlišeni usluga prve zvezde, Kavaja Lenarda.

Kavaj Lenard
foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Zbog povrede ukrštenih ligamenata, on neće skoro na teren, možda čak propusti celu sezonu, pa se od kalifornijskog tima ne očekuje isti podvig. Otišli su prgavi Rondo i još prgaviji Beverli, a njihovo defanzivno umeće će biti teško nadomestiti.

Erik Bledso jeste dobro pojačanje, ali ako uz Lenarda i Serž Ibaka dugo bude van parketa posle operacije, Klipersi će se teško domoći i plej-ofa. Sad će još veća odgovornost biti na Polu Džordžu i neophodna mu je pomoć Džeksona i mladog Mena - kao prošle sezone.

Njihovi slavniji i bogatiji "cimeri" iz "Stejpls centra", Los Anđeles Lejkers, pokušaće da na proleće postanu najtrofejnija franšiza NBA lige (trenutno Boston i oni imaju po 17 titula).

Da je mnogo promena u timu potrebno, uprava i prva zvezda Lebron Džejms su shvatili kad ih je mladalački Finiks preslišao (4-1) u prvoj rundi prošlosezonskog plej-ofa, iako su mnogi hteli da ih izbegnu.

Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Los Anđeles Lejkers
foto: EPA/ERIK S. LESSER

Usledila je totalna rekonstrukcija. El-Ej su napustili Mark Gasol, Markif Moris, Dramond, Kuzma, Karuzo, Koldvel-Pop, Šreder i Herel. Ko je ostao sa "Kraljem", pitate se?

Malo njih, ali kad imate Džejmsa u timu, nije teško ubediti velika imena da se pridruže. Stigli su: Elington, Rondo, Ariza, Džordan, Bredli, vratio se Hauard, ali što je najbitnije, tu su i dva superstara: Rasel Vestbruk i Karmelo Entoni. Entoni možda nije u punoj snazi, ali je i dalje vredan svakom timu, a Vestbruk će i te kako podeliti ulogu lidera sa Džejmsom.

Rasel Vestbruk
Rasel Vestbrukfoto: Profimedia

Sa ovakvim pojačanjima i zdravim Entonijem Dejvisom, "Jezeraši" su za mnoge prvi favorit na Zapadu.

Denver se još gore proveo u seriji sa Sansima ("počišćeni" 4-0), a bilo je očigledno da ni MVP Nikola Jokić (mada nije bio na tom nivou u celom plej-ofu) nije dovoljan u pohodu na titulu. Drugi najbolji igrač ekipe, Džamal Mari, poput Lenarda se oporavlja od operacije ukrštenih ligamenata i ne zna se kad će na parket.

Nikola Jokić, Džamal Mari
foto: AP

"Džoker" će opet preuzeti još veću odgovornost, a čelnici Nagetsa su pokušali da ga rasterete dovođenjem Džefa Grina i produženjem ugovora sa Gordonom. Biće ipak potrebna podrška celog tima, u kom više nema izrazitih zvezda i koji je bio ispod nivoa u predsezoni. Majkl Porter bi mogao dodatno da zablista, a otišli su Milsep i MekGi koj iće baš sa Sansima dočekati "Grumenje" u noći sreda na četvrtak.

Golden stejt je ispšao u plej-inu prošle kampanje, ali sada su opet kandidati za sam vrh. Razlog je dugo očekivani povratak Kleja Tompsona jer ako Stef Kari i on ponovo počnu da zasipaju koš protivnika, Voriorsi će moći da pobede svakoga. Ipak, taj povratak se očekuje tek krajem godine.

Stef Kari, Drejmond Grin, Klej Tompson, Golden Stejt Voriors
foto: EPA/John G Mabanglo

Možda su se u Oklendu olako odrekli Kelija Ubrea, ali dovedeni su Porter, Iguodala i Bjelica, a ako se maldi igrači dobro uklope sa Karijem, Tompsonom, Drejmondom Grinom i Endrjuom Viginsom, "Ratnci" će opet biti moćni.

Ko zna dokle bi Dalas stigao da je dobio "majstoricu" sa Klipersima u prvoj rundi plej-ofa. Rešeni da nastave razvoj jačanjem tima oko Luke Dončića, doveli su "bekap" opcije u vidu Buloka i Brauna, produžili ugovor sa Marjanovićem.

Luka Dončić
foto: EPA/John G Mabanglo

Dončić je jedan od igrača koji osećaju da mogu do zvanja MVP-ja lige, ali za prsten mu treba zdrav Porzingis, i konstantni Fini-Smit i Hardavej. Definitivno, Meveriksi idu u pravom smeru, a koliko su sazreli, videćemo verovatno tek u plej-ofu.

Preostali timovi možda ne mogu da se upuste u borbu za trofej prvaka Konferencije, ali u ovakvoj konkurencijii plej-of će biti podvig. Makar kroz plej-in...

Za to najveće šanse ima Portland kome praktično sve zavisi od Demijana Lilarda. Dejm je bio razočaran ispadanjem od oslabljenog Denvera u prošlosezonskom plej-ofu, a sad je ostao i bez Entonija, Kantera, Džonsa, pa navijači strahuju da će izgubiti strpljenje i zatražiti trejd.

Demijen Lilard
foto: Profimedia

Ako ostane, imaće uz sebe MekKoluma i Nurkića, ali za ono za šta on ima sve manje vremena, potrebno je mnogo više.

Mesta u plej-inu bi trebalo da popune Memfis i Nju Orleans. Prolifični Dža Morant predvodi "Grizlije" koji su ostali bez Valančijunasa, a stigao je Adams. "Pelikani" očekuju još moćnije partije Zajona Vilijamsona uz kog će biti pomenuti Valančunijas i Ingram, ali će tepko biti nadoknaditi odlazak Lonza Bola, Bledsoa i Adamsa.

Nju Orleans Pelikans
foto: Profimedia

Nikada ne treba otpisivati San Antonio Grega Popoviča, ali u ovoj konkurenciji oni, pa i Minesota i Sakramento, teško mogu do plej-ofa.

A prava senzacija bi bila da to uspeju Oklahoma ili Hjuston.

Kari, Jokić, Džejms i Vestbruk su glavni kandidati na Zapadu za MVP priznanje, ali zanimljivo, uglavnom se veće šanse daju trojici sa Istoka - Djurantu, Antetokumpu i Embidu.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.