SPREMNI ZA NOVU NBA SEZONU? Svi timovi Istoka na dlanu: Hoće li MILVOKI i JANIS odbraniti tron pred moćnim NETSIMA?
Foto: Profimedia

prštaće na istočnoj obali!

SPREMNI ZA NOVU NBA SEZONU? Svi timovi Istoka na dlanu: Hoće li MILVOKI i JANIS odbraniti tron pred moćnim NETSIMA?

Sutra vam donosimo pregled timova Zapadne konferencije i očekivanja od istih u novoj NBA sezoni

Objavljeno: 15:32h
Nedeljko Đukić

Nova, jubilarna 75. sezona NBA lige počinje 19. oktobra po lokalnom (odnosno u ranim jutarnjim časovima 20. oktobra po srednjoevropskom) vremenu, utakmicama aktuelnog šampiona Milvokija i Bruklina, pa Lejkersa i Golden Stejta, a svaki zaljubljenik u košarku jedva čeka početak najjače lige sveta.

Prethodni šampionat je doneo mnogo uzbuđenja, ali i iznenađenja, finaliste koji su decenijama čekali povratak u centar pažnje, atipičnog ali od svih priznatog MVP-ja u vidu Nikole Jokića, plej-in pred plej-of, i naravno, skraćeni šampionat zbog pandemije koronavirusa koja i ovoga puta diktira mnoga pravila.

Nema razloga da nova sezona ne bude jednako zanimljiva, a danas vam predstavljamo prvu polovinu lige - Istočnu konferenciju.

Milvoki je prošlih sezona bio jedan od favorita za titulu predvođen dvostrukim MVP-jem Janisom Antetokumpom, ali malo ko je očekivao da će ići do samog kraja baš prošle sezone i osvojiti svoju drugu titulu, a prvu posle ravno 50 godina.

Janis Adetokumbo
foto: Profimedia

U nepredvidivom polufinalu Istoka izbacili su favorizovani Bruklin, pa prijatno iznenađenje u vidu Atlante, a onda pokazali izuzetan mentalitet i sa četiri vezane pobede preokrenuli seriju protiv Finiksa (4-2).

Kris Midlton, Janis Adetokumbo, Milvoki Baks
foto: Profimedia

Taj pobednički duh je bio glavni adut, a ako Antetokumpo opet bude imao takve saborce poput Krisa Midltona i Džrua Holideja, ali i naklonost sudija pri prodorima ka košu, Baksi opet mogu do prstena. Napustili su ih iskusni Pi-Džej Taker i Džef Tig, a stigao prekaljeni Džordž Hil.

Kada je u pitanju Bruklin, mnogo toga zavisi od raspleta sirtuacije sa plejmejkerom Kajrijem Irvingom. On ostaje pri stavu da ne želi da se vakciniše (iako nije antivakser), a dok se to ne promeni, biće van tima.

Kajri Irving
foto: Profimedia

Kevin Djurant jeste kompletan igrač i po mišljenju mnogih onaj koji će voditi Netse do titule a sebe do MVP priznanja, zajedno sa Džejmsom Hardenom koji je pokazao da može da bude učinkovit i nesebičan pored drugih velikih zvezda, ali opet bi tek sa Irvingom ova ekipa bila ubitačna - pod uslovom da ništa ne remeti harmoniju i radnu etiku.

Kevin Djurant
foto: Profimedia

Za to će morati da se pobrine trener, legendarni Stiv Neš, koji je ostao bez Džordana, Šemeta i Grina, ali su sitgli brojni veterani (neki sa velikim karijerama, iza sebe, ali spremni da se prihvate manju minutažu i da se podrede osvajanju prstena): Oldridž, Mils, Milsep, Karter... Oldridž će prvenstveno menjati vremešnog, ali i dalje eksplozivnog startera, Blejka Grifina.

Veliko je pitanje i koliko će povrede mimoilaziti "Mrežice". Ako sa te strane budu imali sreće, verovatno će sa Milvokijem zaposesti prva dva mesta Konferencije.

A tu se prošle sezone našla Filadelfija, predvođena snažnim i drskim kamerunskim centrom Žoelom Embidom - koji bi verovatno bio MVP da nije bilo "Džokera" iz Sombora.

Nikola Jokić, Džoel Embid
foto: AP

U polufinalnoj drami sa Atlantom mu je nedostajala podrška Bena Simonsa koji je blistao u regularnom delu. A pred novu sezonu se sem o Irvingu, najviše pričalo upravo o Australijancu koji je bio rešen da napusti Seventisikserse, ali nije uspeo u tome, mada trejd naravno, ostaje opcija.

Ben Simons
foto: Profimedia

Za sada je u rosteru, a od toga da li će, i kada, uspeti ponovo da se nađe na istoj talasnoj dužini sa ostatkom ekipe, zavisi i njihov rezultat u predstojećoj kampanji. Siksersi su se odrekli pomenutog Hila, ali je iz Lejkersa pristigao Andre Dramond, a Embid i Simons u prvoj postavi već imaju jaku podršku u vidu Herisa, Seta Karija i Grina.

Ako sve klikne kako treba, Fila može da pomrsi račune Baskima i Netsima, mada je iskustvo na strani rivala.

Atlanta jeste tim koji se i dalje razvija, Tre Jang je u prošlom plej-ofu pokazao da je neustrašivi lider, Klint Kapela dokazao klasu, Bogdan Bogdanović svoje kvalitete i ekipa se nije mnogo promenila pa je za godinu dana iskusnija, ali u ovoj konkurenciji, teško da će "Jastrebovi" ponovo stići do finala Konferencije.

Bogdan Bogdanović
foto: Profimedia

Majami je dosta promenio roster, otišli su Dragić, Ariza, Iguodala (i Nemanja Bjelica), ali zbog pojačanja su svi u "Hitu" uzbuđeni. Kajl Lauri treba da povede tim ka novom plej-ofu, uz pouzdanog Batlera i sjajnih Adebaja i Hiroa, a tamo možda i iznenađenju. Dosta će značiti i čvrstina i drskost Takera i Markifa Morisa.

Kajl Lauri
foto: Profimedia

Svi očekuju najveći napredak od Čikaga. Bulsi su se silno pojačali jer su u "gradu vetra" sada Demar Derozan i Lonzo Bol, ali i skočni Džons i prgavi Karuzo. Derozan i Bol će u prvoj petorci imati pouzdanog Nikolu Vučevića i Zeka Levina, pa "Bikovi" možda mogu čak i do polufinala Istoka. Ipak, prvi cilj je povratak u plej-of po prvi put od 2017.

Demar Derozan, Nikola Vučević, Čikago Buls
foto: Profimedia

Njujork je prošle sezone bio četvrti u regularnom delu, pa lako ispao od Atlante u prvoj rundi plej-ofa. Sada ih mnogi potcenjuju, ali Niksi su doveli veliko pojačanje u vidu Kembe Vokera, a nema razloga da Džulijus Rendl ne ponovi sjajnu prošlu sezonu. Ako se domognu plej-ofa, u njemu će biti konkurentniji nego prošli put - najviše zbog tog iskustva sa Hoksima.

Kemba Voker, Njujork Niks
foto: Profimedia

Kao najtrofejnija franšiza lige sa 17 titula, uz Los Anđeles Lejkerse, slavni Boston je razočarao slabim otporom Bruklinu na startu plej-ofa, pa je uprava napravila zaokret. Doveden je Bred Stivens na mesto trnera, Voker i Furnije su pušteni u Njujork, Tompson takođe trejdovan, a dovedeni Horford, Šreder i Kanter.

Džejlen Braun
Džejlen Braunfoto: Profimedia

Ako ovi pruže pravu podršku prvoj zvezdi Džejlenu Braunu koji je sposoban za visoke cifre iz meča u meč, Seltiksi će biti ozbiljniji rival ove sezone.

Vašington će teško opet do plej-ofa nakon odlaska Rasela Vestbruka, ali bi Šarlot pojačan Kelijem Ubreom i Mejsonom Plamlijem mogao da iznenadi.

Što se tiče Indijane, Toronta, Klivlenda, Orlanda i Detroita, verovatno će morati da se zadovolje učešćem samo u regularnom delu sezone i razvijanjem postojećih rostera sa očima uprtim u sledeći draft. Ako se ukaže prilika za nešto više, tu je trejd.

Sutra vam donosimo pregled timova Zapadne konferencije i očekivanja od istih u novoj sezoni.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.