ZORAN SAVIĆ: Kad imaš Željka Obradovića, ne možeš da kažeš borićemo se za peto mesto!
Foto: Starsport©

otvoreno o svemu

ZORAN SAVIĆ: Kad imaš Željka Obradovića, ne možeš da kažeš borićemo se za peto mesto!

Intervju sportskog direktora Partizana

Objavljeno:

Sportski direktor Partizana, Zoran Savić se u intervjuu za “Ekspress sport” dotakao raznih tema.

Kada je pre par meseci preuzeo ovu funkciju u našem najtrofejnijem klubu, mnogi su bili u čudu.

“To zaista nije bilo očekivano. Sve se izdešavalo u bukvalno sedam dana. Dobio sam poziv predsednika Partizana Ostoje Mijailovića, upoznali smo se godinu dana ranije u Opatiji, razgovarali. Nisam nikada imao ideju da se vratim na naše prostore, više od 30 godina proveo sam u inostranstvu. Razgovarao sam sa suprugom koja mi je rekla kako misli da ja to što mi se nudi zapravo više volim od onog što radim, da mi to više odgovara od uloge menadžera. Razmišljao sam dva dana, poznavao sam situaciju u Partizanu, pričao sam sa Šćepanovićem koji je bio u klubu. Rekao sam sebi ok, imaš brend, što je u celoj priči najbitnija stvar. Nemaš ekipu, nemaš rezultat, ali imaš brend zbog koga vredi da se ulaže i dolazi u Beograd”.

Za njegov dolazak nije postojao uslov predsednika Partizana Ostoje Mijailovića u vidu dolaska Željka Obradovića.

“Ne, u tom momentu ne. Njegova ideja je bila da se razmišlja o Željku kao treneru. Kad sam to čuo, u sebi sam pomislio ovaj nije normalan, sad u ovoj situaciji da razmišlja o Željku. Meni je tad to bila utopija. Na kraju se sve uklopilo”.

Na pitanje iz kog razloga je tako razmišljao, Savić je rekao:

“Naprosto zato jer nije bilo realno da najbolji i najskuplji trener u Evropi dođe u Partizan koji je sezonu pre bio sedmi u ABA ligi. Stvarno nije bilo realno”.

Zoran Savić
foto: Starsport©

Šta je presudilo da Željko Obradović ponovo sedne na klupu crno-belih?

“Njegova neka ljubav prema Partizanu totalno je nerealna. I odnos prema klubu je takav. Malo je onih koji mogu i da poveruju kako je neko spreman da izgubi 10 miliona evra samo zato da bi došao u Partizan, a Željko je upravo to uradio. Poredim ga sa onom čudesnom lokomotivom teretnog voza za koju je sasvim svejedno da li je za nju zakačeno pet, šest ili deset vagona. Ona jednostavno vuče za sobom sve što se natovari. Ima energiju koja je neverovatna. I zrači nečim posebnim. Volim da pogledam svaki njegov trening, svu su mali trenerski seminari”.

Šta je najveća fascinacija Željkovog dolaska u Partizan?

“Odlukom da dođe u Partizan pokazao je spremnost da se spusti na jedan nivo koji nije njegov što, priznaćete nije lako. Nekad je u ekipi imao tri najbolja plejmejkera u istoriji evropske košarke. Dakle, DIjamantidisa, Spanulisa i Jasikivičijusa u istom timu. Sada je spreman na drugu krajnost, odlučan je u nameri da napravimo najmlađi tim u Evrokupu. Prosek naše ekipe je 23 godine i malo više. On je to prihvatio i od prvog dana se ponaša kao da trenira CSKA ili Panatinaikos, a ne Partizan. To je ono što je fenomenalno”.

Dolazak Željka Obradovića automatski znači i borba za najveće moguće ciljeve.

“Kad imaš Željka Obradovića, ne možeš da kažeš borićemo se za peto mesto. Mislim da smo prošle godine dotakli dno. Od poslednje titule prošlo je dosta godina. Trebala nam je nova ideja da napravimo ponovo jedan respektabilan klub, nije bitno sa koliko para. Ovako bi se radilo i da imamo budžet od milion ili dva evra, odnosno 15 miliona. Svesni smo realnosti u kojoj živimo i kako funkcioniše Partizan”.

Partizanu je potrebna Evroliga, čiji je bio redovan učesnik do pre nekoliko godina.

“Treba nam Evroliga, tad se sve diže na desetu. I igrači se tada lakše angažuju. Neko će da dođe za manje para jer hoće da igra Evroligu kako bi sutra napravio veliki ugovor. Nama trebaju igrači koji će kad dođe vreme odlaziti direktno u NBA. To je prilika da i mi kao klub dobijemo veće obeštećenje”.

Kada je reč o planovima i do kada ostaje u Parizanu, Savić je jasan.

“Dogovor je tri godine, ali nikada nisam pravio velike planove. I kao igrač sam voleo da nakon svake dve godine menjam klub, da tražim neki novi izazov. Ovde ima dosta posla. Mislim da smo trenutno na samo 30 odsto od onoga što možemo. I klub i ja uz napomenu da započeti posao uvek dovodim do kraja”. – zaključio je Zoran Savić.

(Espreso/Telesport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.