MARINA MALJKOVIĆ BEZ USTEZANJA: Vodim samo 12 najspremnijih devojaka!
Foto: Starsport©

krenule pripreme

MARINA MALJKOVIĆ BEZ USTEZANJA: Vodim samo 12 najspremnijih devojaka!

Malo manje od mesec dana do početka EP sastav od 29 igračica koje konkurišu za oba takmičenja je kompletan

Objavljeno:

Košarkašice Srbije na Zlatiboru odrađuju pripreme za dva velika takmičenja, koja ih tokom leta očekuju, a to su Evropsko prvenstvo u Valensiji i Olimpijske igre u Tokiju, na kojima brane bronzane medalje.

Od 15. aprila počele su pripreme za dugo leto, kada je sa radom počela grupa mladih košarkašica, a Maljković je tada istakla da će to biti najkompleksniji period od kada je na selektorskoj poziciji.

- Kompleksnost se ogleda u tome što je bilo potrebno isplanirati i sprovesti pripreme za dva velika takmičenja, koja se održavaju u razmaku od samo mesec dana. Uz to, tek danas ćemo imati prvi trening na kome ću na raspolaganju imati sve košarkašice. Sezone su bile duge, naporne i neobične zbog pandemije. Većina igračica nije imala ni dan odmora. I kada se sve to uzme u obzir, jasna je težina zadatka koji imamo pred nama - rekla je Maljković u razgovoru za Tanjug.

Malo manje od mesec dana do početka EP sastav od 29 igračica koje konkurišu za oba takmičenja je kompletan.

- Glavni problem je to što tek danas na raspolaganju imamo sve igračice, a dobar deo priprema je već prošao. Ipak, nema kukanja. Tu smo da radimo, da nadoknadimo sve to i da spremne dočekamo Evropsko prvenstvo. Svesne smo svega što šampionat u Valensiji donosi i zbog toga moramo biti spremne na sva iskušenja koja nas tamo čekaju", ističe Maljković i dodaje da će u narednom periodu fokus biti na uigravanju. "Očekuje nas serija pripremnih utakmica koje treba da nam pruže odgovore na brojna pitanja u smislu šta je to što treba da se popravi i na kom elementu u narednom periodu priprema treba posebnu pažnju da obratimo.

Marina Maljković
foto: Dado Đilas

Prvi put da sam rešila da mladim snagama ponudim više od mesec dana treninga i ulaska u naš sistem, navodi Maljković.

- Svima sam dala mogućnost da prođu prvo uvodni deo u Vizuri i komplet bazične pripreme na Zlatiboru. Moje misli ne idu samo ka Valensiji i Tokiju. Ja gledam mnogo dalje od toga i već sada radim ono što će našoj reprezentaciji koristiti 2024. ili 2028. godine. Što se tiče sastava za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, morate da shvatite jednu stvar - uvek se kod mene mesto u timu zaslužuje kvalitetom, predanim i vrednim radom, odnosom prema timu i dresu koji se nosi. Na svako prvenstvo i na svaku utakmicu uvek ću voditi 12 najspremnijih, 12 "najgladnijih", onih 12 koje će u datom momentu imati sve one ključne osobine koje dobijaju meč - kaže Maljković.

Srbija prvenstvo Evrope, na kome brani bronzanu medalju osvojenu 2019. godine, otvara 17. juna sa Italijom, sledi duel sa Grčkom, pa na kraju meč sa Crnom Gorom.

- Ne pridajemo značaj rasporedu, kao što nikada nisam pridavala značaj samom žrebu. Razmišljam isključivo o onim stvarima na koje mogu da utičem, a to je igra našeg tima. Svaki protivnik od nas zaslužuje respekt, jer se sasvim sigurno nije našao na Evropskom prvenstvu slučajno. Moramo biti spremne i maksimalno koncentrisane na svakoj utakmici. Samo tako možemo da računamo na pozitivan rezultat - zaključila je Maljković.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.