PARTIZAN PREDSTAVIO SAVIĆA: Klub mora kao kod Vujoševića da igra Evroligu i da dolaze mladi domaći i strani igrači!
Foto: Starsport©

novi sportski direktor crno-belih

PARTIZAN PREDSTAVIO SAVIĆA: Klub mora kao kod Vujoševića da igra Evroligu i da dolaze mladi domaći i strani igrači!

Zoran Savić je zvanično preuzeo funkciju u Partizanu i poručio da će ga zanimati samo teren

Objavljeno: 14:44h

Zoran Savić od utorka je i zvanično novi sportski direktor Košarkaškog kluba Partizan.

Legendarni bivši reprezentativac Jugoslavije predstavljen je javnosti kao naslednik Nikole Lončara koji je napustio klub u prethodnom periodu usled katastrofalnih rezultata crno-belih ove sezone.

Savić je kao igrač osvojio sve što se moglo osvojiti, kasnije se oprobao kao direktor u Fortitudu i Barseloni, a poslednjih deset godina je košarkaški agent.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- Hteo bih da se zahvalim Ostoji na ukazanoj prilici i mogućnosti da radim u Partizanu, situacija je jako teška, ali ne treba da se osvrćemo na to. Mislim da klub treba da se vrati na stare staze, da koristi taj brend Partizan i u zemlji i u inostranstvu, da nađemo tu razmeru igrača, ako nemamo dovoljno dobrih domaćih igrača, da ih napravimo - poručio je Savić na početku obraćanja javnosti.

- Ne treba da dozvolimo da se izgubi taj identitet Partizana. Sezona mora da se završi na najbolji mogući način, pa ćemo narednu sezonu da planiramo.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

Predsednik kluba Ostoja Mijailović je na početku svog obraćanja izjavio saučešće porodici preminulog bubnjara Dragoljuba Đuričića, koji je bio veliki partizanovac.

- Zorana Savića ne treba predstavljati previše, njega poznaje cela svetska košarkaška javnost. Dosta toga je radio u košarkaškom svetu, i kao sportski direktor i kao menadžer i učinio je najviše kao košarkaš u jugoslovenskoj košarci - rekao je Mijailović i potom se osvrnuo na sadašnju sezonu i ono što se događalo tokom nje.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- Samo ću danas govoriti o tome i više neću, okrećemo se radu. Slobodno možemo da kažemo da je prošlogodišnja sezona bila jedna od najuspešnijih u istoriji Partizana, kako je ona završena pored svih napora i svega, onakav prekid sezone posle dolaska korone je loša situacija koja došla u klub. I imamo ovu sezonu koja je u najvećoj meri posledica svih dešavanja prošle sezone. Imali smo situaciju da je sezona prekinuta kada smo u svim takmičenjima bili prvi i kada je trebalo da materijalizujemo dve i po godine našeg rada i da se vratimo u Evroligu na velika vrata i da napravimo jedan drugi sistem rada, ali desilo se to i drugima, a ne samo nama.

- Igrači koji su imali ugovore za ovu sezonu ušli su sa lošim mentalnim stanjem, očekivali su da igraju Evroligu i to nisu dočekali. Niz drugih stvari, treneri koji dolazili i odlazili, sportski sektor, sa većinom njih smo napravili sporazumni raskid ugovora zahvalili se na saradnji, neki igrači su otišli, neki su ostali. Sada se okrećemo novoj organizaciji, novom sistemu rada i novoj fillozofiji. Ja sam i najavio pre otprilike mesec dana kada sam video u kom pravcu ide da se okrećemo budućnosti i ne vraćamo se više u prošlost - poručio je Mijailović.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

Šta vas je motivisalo da se vratite u srpsku košarku?

- Po mom mentalitetu, pre imam mentalitet čoveka koji radi u klubu, nego neko ko ubeđuje nekoga. Nemam taj mentalitet čoveka koji će sto puta da okrene nekoga, nekada kao agent moraš i da zoveš i da budeš navalentan. Ja poslednjih pet godina nisam se toliko bavio agenturom, imao sam iz nekih familijarnih odnosa nekoliko igrača, kao Ćavija Paskvala, Milana Mačvana koji je sjajan momak. Nikada to nije bila moja ideja da se bavim tim pozivom. Najveći stres je bio da radiš u klubu i zbog toga sam imao neko zasićenje. Uvek ćeš imati neke pozive kada je problem. Kada sam doneo odluku oko toga? - poručio je Savić i nastavio:

- Poslednje dve tri godine sam razmišljao. Bio sam sa Željkom Obradovićem na večeri posle jedne utakmice kada je izgubio. Tada sam video da mi fali malo, taj stres, da li si dobio i izgubio utakmicu. To je bio momenat kada sam prelomio da se vratim. Nisam razmišljao da se vratim u zemlju, i ranije sam govorio šta su problemi. Video sam i sa mojim prijateljima, i sa Radomirom Antićem u prošlosti, niko od njih nije rekao ružnu reč o klubu. Brzo sam završio sve sa Ostojom nakon što smo se čuli. Mislim da se velike ekipe prave u januaru-februaru, ne na kraju sezone. Mi sada moramo da razmišljamo o kraju ove sezone, pa da na vreme pravimo planove za budućnost.

Zoran Savić
foto: Starsport©

Savić je potom govorio o treneru, s obzirom da posle odlaska Filipovskog se čeka ko će biti novo rešenje na klupi crno-belih.

- Ja lično mislim da je najbitniji čovek u klubu trener. Ja sam bio spreman da dam 15 odsto budžeta na trenera. Jer će dobar trener od prosečne ekipe da napravi dobar tim, a prosečan trener to teško može. Ne sme niko da bude iznad igrača od ljudi iz administracije. Moramo da vratimo da su igrači ti koji dolaze na utakmice, hoće da vide spektakl na terenu, ne zbog mene ili Ostoje da dolaze. Mislim da i ekipa nije toliko loša, ali se izgubilo samopouzdanje. Situacija nije lagana, ali moramo da okrenemo, da ne pričamo šta se dešavalo ni prošle ni ove, niko ne zna da li bi osvojio prošle sezone, jer je plej-of i to je sport, nema nekih garancija.

Zoran Savić
foto: Starsport©

Savić je potom poručio da ga je Mijailović uputao koje garancije može da mu da?!

- Ja ne mogu nikakve garancije da dam, mogu da garantujem da ćemo raditi maksimalno koliko znam i koliko sam u mogućnosti. Ovo je za mene nova situacija. Mene zanima samo teren, pet centimetara van terena me ne zanima. Vidim šta se dešava ovde poslednjih 15 godina, pratim utakmice. Moramo da pratimo mlade igrače, jer postoji tendencija dece da odlaze. I zbog želje za školovanjem i odlaska u Ameriku. Ako neki igrač želi da napravi karijeru, treba da bude uzor Bogdan Bogdanović. Teren ne laže. Moramo da napravimo hibridni model, da dolaze mladi domaći i evropski igrači. Mislim da treba da vratimo Partizan gde pripada, a to je da igra Evroligu. Kod Duška Vujoševića su dolazili Lovernj i Vesterman, videlo se ranije i želja da se nauči jezik kod stranaca, da se bori... Moje neko shvatanje košarke je da svi moraju da žive kao familija. Mi nemamo mogućnosti kao fudbal, da dovedemo 16 trenera, da mogu da ih oteraju i nastave novi projekat. U Srbiji, Italiji, Španiji, Grčkoj, pitajte bilo koga, u košarci nema para, to je kao da ih baciš u bunar. Nemaš mogućnost zarade u košarci, to najbolje zna porodica Janakopulos, koja je dala 150 miliona evra svojih para. Mi treba da krenemo hibridnim modelom gde će biti zadovoljni i igrači i navijači. Ne smemo da dozvolimo da igrač ne dođe u Partizan jer neće dobiti šansu. Ne možeš ti da zaspiš sa 18 godina i probudiš se sa 25 i kažeš da je spreman. Igrač mladi kada pobedi 50 razlike nije naučio ništa, mora da igra postepeno. Trener i ja, niko ne može da odlučuje ko će igrati, svi odlučujemo zajedno.

Zoran Savić
foto: Starsport©

- Mislim da ekipa trenutno treba da beleži bolje rezultate. Pokušaćemo da oporavimo igrače. Ko će biti trener? Nisam siguran da je ono što ću pričati za novine ono što mislim. Mislim da je prava organizacija ona koja sačuva za sebe 90 odsto stvari. Nisam u ovom momentu razmišljao o tome, ne bi bilo korektno prema nama i igračima koji nisu toliko loši. Mislim da je karakter pola igrača, treneri moraju da im usade pobednički mentalitet, ali to se stiče na treninzima. Svi se sećaju Duleta Vujoševića i treninga, gde trčiš šest sati ako ne pobediš. Imaš sezona koje su takve, ova je jedna od takvih. Za sada ne razmišljam ni o kakvim promenama.

Kao potencijalno pojačanje se pominjao ovih dana Vojislav Stojanović njegov bivši klijent koji je svojevremeno igrao u Crvenoj zvezdi.

- Nismo razmišljali o Voji, niti smo razgovarali.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

Nakon vesti da će biti novi sportski direktor Partizana u košarkašoj javnosti, a pre svega među navijačima je krenula da kruži njegova izjava da je navijač Crvene zvezde.

- Vezano za izjave o Zvezdi, ja sam 30 godina živeo vani, bio sam i u Barseloni i Real Madridu, nikada mi niko nije pravio problem, zato sam se postavio tako da sam respektovao sve gde sam igrao. Imao sam u Bolonji jedan transparent. Izgubili prvu utakmicu kući, u situaciji pre derbija su tražili da pričaju sa mnom. Ja sam im rekao sve što je bilo ne bih promenio. Ne postoji čovek iz Hercegovine koji nije navijao za Velež, navijao sam i za Čelik, voleo sam Džaju, Pižona, ali to ne znači da sam sa KK Crvenom zvezdom bio blizak kao sa KK Partizan. Da nisam otišao u Barselonu, otišao bih u Partizan. Sa Zvezdom sam imao razgovore sa Cveletom, imao sam drugi poziv 2000. godine gde sam imao veliku ponudu od Zvezde, nisam želeo da mešam to jer je bilo i politike. Verovatno bih imao mnogo para na računu sada, ali imam neke kodeke i neću da mešam politiku i sport. Svi su mi prijatelji silom prilika Partizanovci. Niko od njih nije rekao ružnu reč, porodica Radomira Antića, Lončar, Željko Obradović, Mačvan, niko mi ružnu reč nije rekao o Partizanu. Partizan ima svu moju koncentraciju, nema nikakvih sumnji, niit problema sa navijačima Crvene zvezde i Partizana.

Zoran Savić
foto: Starsport©

Reč je potom preuzeo prvi čovek kluba Ostoja Mijailović i jedno od prvih pitanja je bilo o tužbi bivšeg trenera Andree Trinkijerija koji traži da mu se isplati plata i za ovu sezonu, iako je pre njenog početka napustio klub.

- Što se tiče njegove tužbe, kada je otišao iz Partizana bilo mu je sve plaćeno, ono što sada traži, to je nešto što nije zaradio. O tome će odlučiti BAT, a kada radite negde drugde. Nismo očekivali tužbu od njega i njegovih agenata, jer je imao takvu podršku od nas. Ali ok, svako ima svoje stvari - rekao je Trinkijeri, pa se osvrnuo i na Milana Mačvana koji takođe traži isplatu određenih dugovanja.

Andrea Trinkijeri, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- Pomenuo je Zoran i Mačvana, takođe i on potražuje kamatu, sve ostalo mu je plaćeno. I sve što traže, traže jer je to nešto što je potpisano. Ali ono što mi smeta, jer je ovo klub od državnog interesa, što oni traže i ono što nisu zaradili, traže kamate na kamate, ali svako ima pravo na to. Što se tiče kluba, on je stabilan, isplaćuje sve. Situacija je loša sa sportske strane, ali uprava kluba nije radila ništa manje nego prošle sezone. Mi smo se maksimalno trudili da plate budu na vreme, da završimo tako se trudimo. Ali rezultati su nešto što dođe ili ne dođe, nedostaje nam Arena, ali i najviše nam nedostaju navijači. Navijači Partizana su zaista šesti igrač, ista ova ekipa je potpuno drugačija bez publike.

- Ko bude napao naše zaposlene ili ljude u klubu, moraćemo da reagujemo, ali medijski se nećemo prepucavati više ni sa kim - poručuje Mijailović.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

Mnogi navijači Partizana su posle neuspešne sezone njega optužili da je glavni krivac za to.

- Što se tiče toga da sam okrivljen od strane navijača, mi smo neko ko malo pamti. Niko nije hteo 2017. da dođe u Partizan, znao sam šta se dešava naredne sezone odmah, da sam mislio na sebe, otišao bih iz Partizana i podneo ostavku, otišao bih kao neko ko je najviše uradio u Partizanu u poslednjoj deceniji. Za mene lično i za sve moje zaposlene i u firmi, ja dva - tri dana ne mogu da radim posle poraza, jer biti napadan, a onda plaćati te ljude koji nisu dobro obavili posao, nije lako. Rekao sam da sam ja najveći mazohohista u Srbiji, trošim svoj novac i trpim udarce. Snosim odgovornost da smo dali poverenje nekome ko nije uspeo da iznese pritisak i očekivanja. Mi smo prošle godine mogli da biramo iskusnog trenera koji ne bi garantovao rezultate i nešto što Šćepanović ili Filipovski, ali taj trener bi onda rekao da mora da iseče 70 odstso ugovora da dovede nove igrače i da tek onda napravi posao.

Zoran Savić, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- To u realnom životu nije lako, mi bismo morali da plaćamo tri ekipe. Nadam se da ćemo imati pomoć države i ubuduće, jer radimo pravu stvar za ovu državu. Nismo se predali, ali ako ima bilo ko ko je spreman da hoće da troši svoj novac da vrati Partizan na staze stare slave.

- Ja ne govorim o svojim savetnicima, nego o savetnicima koji savetuju javnost. Niko u Partizanu, postoji sistem, ti ljudi nisu savetovali mene koga ću da potpišem. Za Zorana me niko nije savetovao. Pričamo poslednje dve godine, uvek je otvoreno pričao i realno razmišljao, to je ono što nedostaje srpskom sportu. Mene niko nije savetovao, sve odluke koje su donete donete su na odluku sportskog sektora. Bila je priča da uprava neće da dovede igrače, uprava je dala mogućnost Filipovskom da dovedu igrače, to što oni nisu uspeli da pronađu rešenje u adekvatnom vremenu, to je druga stvar. U Partizanu ne možete mirno da spavate, ja nemam mirne snove već tri i po godine i neću ih imati i dalje u Partizanu - završio je Ostoja Mijailović.

(Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.