ČOVIĆ I ŠAKOTA ODRŽALI ZAJEDNIČKU KONFERENCIJU: Zvezda do kraja nedelje dobija novog trenera!
Foto: Espreso

Takva su očekivanja

ČOVIĆ I ŠAKOTA ODRŽALI ZAJEDNIČKU KONFERENCIJU: Zvezda do kraja nedelje dobija novog trenera!

Prenos konferencije možete pratiti u "lajvstrimu"

Objavljeno: 14:46h

Crvena zvezda je održala konferenciju za medije na kojoj su se javnosti obratiti prvi čovek kluba Nebojša Čović i dosadašnji trener Dragan Šakota.

Povod konferencije je bio odlazak Šakote sa mesta trenera i rezimiranja sezone koja nije završena zbog pandemije koronavirtusa, kao i aktuelna situacija u klubu i na finansijskom, organizacionom i igračkom planu.

Prenos konferencije ste pratili na "lajvstrimu".

Najpre se obratio Nebojša Čović koji je ukratko rezimirao sezonu koja je prekinuta i nije završena na terenu, a potom zvanično potvrdio da Šakota napušta klub.

- Gospodin Šakota neće više biti prvi trener Zvezde. Mi smo imali takav dogovor kada je Šakota dolazio. Nemamo nikakav osećaj da je nama nešto poklonjeno. Da li je to umetnost ili nije zaključite sami. Mi smo napravili nešto što su bili naši ciljevi u okolnostima u kojima smo se našli. Nije bilo lako. Šakota je došao u jednom od najtezih trenutaka u Zvezdi. Imali smo puno razgovora sa trenerima. Jedni nisu hteli, a sada mozda bi, drugi su bili po ugovorima... Šakota je uradio dobar posao, saradnja je bila izvanredna. Zahvaljujem se Šakoti, mi ćemo ostati u kontaktu i u saradnji. Postoji ponuda naša njemu da ostane u klubu kao deo stručnog tima. Rad sa njim za mene je bilo veliko iskustvo. Radio sam sa mnogim trenerima, ali za kratko vreme sam odlično sarađivao i mnogo naučio od njega - rekao je Nebojša Čović i osvrnuo se na prekid sezone:

- Nije bilo lako. Prošli smo ovakvu sezonu, uspeli da podignemo ekipu i žao mi je jer sam siguran da bi Zvezda uzela dva trofeja, u ABA ligi i KLS. Nemamo nikakav osećaj da nam je nešto poklonjeno. Da li je to umetnost ili nije, zaključite sami.

foto: Espreso

Posle njega je reč preuzeo Šakota.

- Pre svega da se zahvalim Crvenoj zvezdi i predsedniku na poverenju i ne baš lakom poslu koji me je čekao. To sam znao i prilikom dolaska. Moram da kažem da mi je bio veliki izazov da se posle 14 godina vratim u klub za koji me vezuje jedan trofej. Crvena zvezda je sada bila u drugoj situaciji, sada kao tim iz Evrolige. Bilo mi je zadovoljstvo raditi u klubu. Pre nego što sam došao ovde, ja sam razgovarao sa igračima i zahvalio im se. Nisam često u klubovima nailazio na takve situacije da svi igrači maksimalno ispunjavaju svoje obaveze. Hemija u ekipi nije bila sjajna kada sam došao u ekipu. To smo popravili, igrači su dolazili i odlazili. Sve su to bili problemi sto inače sezona nosi. U završnici smo izgledali dobro i nismo sretni što se ovako zavrsila sezona - rekao je Šakota, a pričao je i o Filipu Čoviću:

- Filip je sjajan plejmejker i igrač koji je zadužio klub. Doživeli smo veliku nepravdu. Bilo je dosta problema, što inače jedna sezona nosi, pogotovo u ovako teškom programu. Odlazim iz ekipe smatrajući da je moja misija završena. Kada neko odlazi iz sredine, to su uglavnom sukobi... ovoga puta odlazim iz ekipe i nastavljam da navijam za klub. Sa najboljim uspomenama odlazim iz kluba - zaključio je Šakota.

Usledilo je pitanje o igračkom kadru, jer nekim igračima su istekli ugovori, a na njega je odgovorio Nebojša Čović.

Situacija je vrlo stabilna. Selekcija ce biti pravljena sa novim trenerom, nema potrebe da ih licitirate

Mediji danima već spekulišu o novom treneru i najčešće se pominje Saša Obradović, ali Nebojša Čović je poručio da za sada nema nikakvih novosti oko imenovanja novog šefa stručnog štaba.

- Što se tiče novog trenera kada budemo imali konačni dogovor tada ćemo održati konferenciju za medije i objaviti. Za sada i ja čitam po medijima šta se događa. Doputovao ovaj, otputovao onaj... Biće tačno samo onda kada mi objavimo i tako će biti dok ja budem obavljao ovaj posao.

Čović se nadovezao i pričom o strahu mnogih stručnjaka da preuzmu Zvezdu.

- U Zvezdu ne treba da dolaze ljudi koji ne mogu da se nose s pritiskom. Sa naše strane je isto postojala briga da se dovede mlad trener i da doživi nepravdu kakvu je doživeo Alimpijević. Niko se nije naučen rodio - poručio je Čović.

Šakota je govori o tome ko je oduševio, a ko podbacio:

- Nezahvalno je spominjati imena, ali ako treba da izdvojim... Meni kapiten Lazić ima karakter i ličnost. Ima talentovanijih od njega, ali oni koji rade neke stvari stabilno non-stop su retki. Nisam mogao svima da podelim istu ulogu, to se planira mnogo ranije. To se dogovora na nivou kluba, koji igrač će se forsirati... Sigurno da je bilo nekih od kojih se vise očekivalo.

Nije bio cilj da se uđe u plej-of Evrolige, već je koncentracija bila na ABA ligi.

- Nije lako igrati Evroligu i ABA ligu. Naročito ako se očekivanja prepumpaju u javnosti i to smišljeno. To nam se desilo. Naš cilj je osvajanje ABA lige, a što bolji rezultat u Evroligi. Pričalo se o F8 i F4. Mada mi smo napravili dobar uspeh, ostvarili smo 11 pobeda. Ali kada izgubiš u EL, onda je problem sledeća utakmica. Sve je to bilo smišljeno i svi udari, koji su bili plaćeni da se napadnu pojedini igrači i da se vode odvratne kampanje. Neću da kvarim ovu konferenciju tim pričama. Mi bi voleli da osvojimo Evroligu - rekao je Čović.

Prvi čovek crveno-belih se dotakao i plana sa mladim igračima.

- Mi imamo bazu domaćih igrača i to stalno osvežavamo. Imamo nekoliko naših mladih igrača koji su išli na školovanje u SAD i sada se vraćaju u Zvezdu. Tako je bilo sa Ristićem, sada je tako sa Popovićem. Kada se vrati igrač iz Amerike, mora da prođe jednu sezonu u klubu u kojem nije pritisak. Očekivanja su stalno pobeđivati.

On se potom osvrnuo na ABA ligu i sve što se dešavalo.

- ABA liga nam je bila egzotična ove godine u mnogim situacijama. Da se ne vraćam na situaciju vezanu za Podgoricu. Važno je da smo to rešili na poslednjoj skupštini. Moramo da bude oprezni. Regularnost mora da bude na visokom nivou. Malo je da jedna ekipa ide u Evroligu, ali mi se ne pitamo i poštujemo odluke Evrolige. Probaćemo da dođemo i do dva mesta. Nastavak je otkazan – a ne sezona je poništena. Niti je poništen niti prekinut, ni ABA liga ni Evroliga - objašnjava Čović.

Finansijski gubitak je veliki.

- Za sada je negde oko 2 miliona i 300 nešto hiljada direktnog udara zbog toga što se sva ova takmičenja nisu završila. Ono što je naša moralna obaveza je kakav ćemo koncept napraviti kada su sezonske ulaznice u pitanju i kada su uopšte ulaznice u pitanju. Prvenstvo treba da počne u drugoj polovini septembra u ABA ligi, a u Evroligi 1. oktobra i ja ne znam da li će to biti sa publikom ili neće biti sa publikom. Znate da smo prethodnih sezona u ovom periodu imali akcije predsezonskih ulaznica što je bilo jako značajno za naš budžet. Sada to ne možemo da uradimo. Znate koliko utakmica nije odigrano i to znači da ćemo u određenom delu imati i određene finansijske popuste za ljude koji su kupili sezonsku kartu. Imamo i određene sponzore s kojima ćemo obaviti razgovore. I mi očekujemo dogovor i pomoć od naše države. Ne kažem da smo nezahvalni na pomoći i svemu što smo dobili, ali se nadam da ćemo naići na razumevanje države. Mi imamo pomoć i od grada i od države i od sponzora, a mi imamo samo jednog državnog sponzora i to je Telekom.

Već danima se spekuliše u medijima o Saši Obradoviću kao novom treneru Zvezde, ali Čović je ostao "zakopčan do grla" na tu temu.

-. Zadovoljstvo mi je da javnost ima čime da se bavi. Kada bude nećemo kriti, zakazaćemo konferenciju za medije. Video sam preuranjenu kampanju pre jedno mesec dana. Bice završeno do kraja nedelje - rekao je Čović i dodao:

- Zvezda se neće srušiti dok ja ne odem u penziju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.