KOKOŠKOV O RAZLICI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE: Reprezentaciju ne čine imena, nego tim! Nemam ništa protiv stranaca!
Igor Kokoškov je dao intervju za hrvatske medije, Foto: EPA/Sedat Suna

Intervju za hrvatske medije

KOKOŠKOV O RAZLICI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE: Reprezentaciju ne čine imena, nego tim! Nemam ništa protiv stranaca!

Novi srpski selektor se dotakao mnogih tema koje su aktuelne u regionu

Objavljeno:

Igor Kokoškov je pre nekoliko nedelja postavljen za novog selektora reprezentacije Srbije koju će voditi u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine i na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji se igra u Beogradu.

Član stručnog štaba Sakramenta je dao intervju za hrvatske medije u kojima je između ostalog govorio o razlici između srpske i hrvatske reprezentacije, odnosno, zašto Hrvati u poslednje dve decenije ne mogu ni da se mere sa uspesima srpske košarke.

- Ja nastavljam tamo gde su stali moji prethodnici. Dušan Ivković, Željko Obradović i Saša Đorđević radili su fantastičan posao, negovali su tradiciju, kult košarke i reprezentacije. Taj kult je nešto što je neophodno, da svaki igrač smatra da je čin igranja za svoju zemlju nešto posebno. S druge strane, u odnosu na Hrvatsku, mislim da imamo nešto bolji balans u sastavu, bolje smo popunjeni na većem broju pozicija. Sećam se reprezentacije Brazila koja je u jednom trenutku imala tri startna NBA centra, tri dominantna centra, Splitera, Varežaa i Nenea, a opet ništa nisu mogli urade. Bez obzira na to koliko oni bili vrhunski, nisu mogli sva trojica u isto isto vrema da budu na parketu. Reprezentaciju ne čine imena, nego tim. Po meni su to dva ključna faktora koji čine razliku između srpske i hrvatske reprezentacije - rekao je Kokoškov za "Index".

Igor Kokoškov o razlici između Srbije i Hrvatske
Igor Kokoškov o razlici između Srbije i Hrvatskefoto: Beta/Branislav Božić

On je istakao da je i za njega dok je odrastao pokojni Dražen Petrović bio broj 1, kao i za celu Evropu.

- Dražen je u vreme kad sam odrastao i formirao se bio idol generacija. Zbog Dražena smo zavoleli košarku. Dražen nije bio samo košarkaška zvezda, on je bio rok zvezda. Bez dileme, Dražen je broj jedan, Sašu Đorđevića bih stavio na broj dva, Toni Kukoč na tri i Vlade Divac na četiri.

U poslednje vreme je jedna od glavnih tema u evropskoj, a posebno u regionalnoj košarci davanje pasoša strancima da igraju za reprezentaciju, što su Hrvati već činili sa Lafajetom i Drejperom, dok se sada pominje Šejn Larkin da bi mogao da zaigra za njih.

Igor Kokoškov ima svoj stav po pitanju stranaca u reprezentacijama
Igor Kokoškov ima svoj stav po pitanju stranaca u reprezentacijamafoto: Beta/Branislav Božić

- Mislim da treba uvek igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizovani stranac može da igra za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da oko tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora da donese kvalitet više, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da vradi podjednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje - istakao je Kokoškov.

Čovek koji je sa Slovenijom 2017. postao prvak Evrope, prošle sezone je postao prvi neamerički trener koji je izabran za glavnog trenera jednog NBA tima, ali je posle godinu dana dobio otkaz u Finiksu.

- Ne postoji diskriminacija prema Evropljanima u NBA ligi. Barem je ja nisam doživio. Igrači traže informaciju, a svejedno im je od koga ona stiže, od američkog ili evropskog trenera. Važno je jedino da je ona dobra i da ide u korist tima, te njih kao pojedinaca. Ima i dobrih i loših igrača, kao što ima i dobrih i loših trenera. Nema to veze s jezikom. Zašto nije uspelo sa Sansima? To je pitanje koje zahteva malo dužu analizu. Imali smo puno mladih igrača, a nismo imali pravog plejmejkera. Danas je nemoguće igrati modernu košarku bez vrhunskog dodavača i razigravača. Jednostavno, u tom trenutku nismo bili spremni za bolji rezultat, a uprkos svemu, kad se osvrnem na taj period, nemam nikakvih loših sećanja. Život je takav, sport je takav, idemo dalje.

Igor Kokoškov je rekao šta je problem hrvatske košarke
Igor Kokoškov je rekao šta je problem hrvatske košarkefoto: AP/Frank Franklin Li

Hrvatsku javnost najviše zanima pitanje plejmejkera, što je bolna tačka tamošnje košarke poslednjih decenija, jer odavni nisu "napravili" vrhunskog organizatora igre, a Kokoškov je upravo stručnjak za rad sa igračima na toj poziciji.

- Bez pravog i stručnog rada, s obzirom na veličinu tržišta, a pri tome mislim na Balkan, mi ne možemo biti konkurentni ruskom, španskom, francuskom ili američkom tržištu. Ta su tržišta ekonomski mnogo jača od nas i to moramo shvatiti. Ono što mi moramo da uradimo je stvoriti određene regulative i povezati se s FIBA-om što se tiče procesa proizvodnje igrača. Hrvatska je u 80-ima bila centar evropske klupske košarke, a danas nema niti jedan klub u evropskim takmičenjima. Mislim da je to dovoljan znak. Da bi Hrvatska, a i sve ostale zemlje u regionu, mogle konkurisati bogatijim silama, moraju da počnu da mnogo više ulažu u rad s mladima i u proizvodnju igrača. Talenata će na ovim prostorima ujek biti, ali šteta je da se takvi igrači ne prepoznaju ili da odaberu neki drugi sport jer ih košarka ne zanima. Treba raditi na popularizaciji košarke, stimulisati male klubove, male centre košarke, ulagati u edukaciju trenera i struke. To je jedini način kako se možemo vratiti na pozicije koje su nam nekada pripadale - rekao je Kokoškov.

Igor Kokoškov je govorio o tome da li bi nekad vodio reprezentaciju Hrvatske
Igor Kokoškov je govorio o tome da li bi nekad vodio reprezentaciju Hrvatskefoto: EPA/Robert Ghemet

A da li bi ikad vodio reprezentaciju Hrvatske?

- U karijeri sam vodio reprezentaciju Gruzije i Slovenije. Ja sam zanatlija, dakle, čovek koji se bavi terenom. Moj život i moj posao je košarka, ne politika. Da je postajao nekakav kontakt, zašto ne, sigurno bih razmotrio i takvu mogućnost. Nemam predrasuda, nisam apolitičan, ali politika nikad nije bila presudan faktor u mom životu, niti je kontrolisala poslovne odluke koje sam donosio.

Na kraju je bilo neiznežno pitanje o Luki Dončiću koji igra brutalno od početka sezone i već se etablirao kao jedan od glavnih kandidata za MVP nagradu u NBA, iako ima tek 20 godina.

- Do juče smo pričali o Luki kao o igraču koji dolazi, danas o njemu govorimo kao o jednom od najboljih igrača NBA lige. Košarka koju on sa svojih 20 godina igra stavlja ga u poziciju jednog od najdominantnijih igrača današnjice, a posebno je fascinantna brzina u kojoj se sve to odigralo. Više nema smisla pričati o njegovom potencijalu, Luka je takav narativ nadrastao. Njegova igra očarava. Jednako je opasan po koš suparnika kao što na fantastičan način razigrava ekipu i svakog svog saigrača čini boljim nego što možda objektivno je. Luka je danas možda i najsvestraniji igrač na svetu - kazao je Kokoškov.

Luka Dončić je igrač kakav se rađa jednom
Luka Dončić je igrač kakav se rađa jednomfoto: AP

Njih dvojica su sarađivali u selekciji Slovenije na Eurobasketu 2017. kada su osvojili i šampionski pehar.

- Naravno da je predan, ali Luka je tip čovjeka koji je na svaki izazov koji je bačen pred njega reagovao neverovatno, a pritom mislim na brzinu njegove reakcije. Kao dete je otišao u Real i odmah se izborio za mesto u prvom timu. Zatim je odlučio da uđe u ozbiljnu rotaciju, pa je i to u rekordnom roku uradio. Ni to mu nije bilo dovoljno, pa je postao vođa tima, a zatim i najbolji igrač Evrope i MVP Fajnal Fora Evrolige. Zatim je bio vođa slovenačke reprezentacije koja postala prvak Europe. Evropa je tada postala pretesna za njegov talent, odlučio je da dođe u NBA i postao je početnik godine, a već u drugoj sezoni ozbiljan je kandidat za najboljeg igrača lige. Znate li što je u svemu najbolja stvar? Luka i dalje raste, razvija se i on sam zna da ima još puno prostora za napredak. Svaki dan radi na sebi, usavršava se i svakim sledećim danom, svakom sledećom utakmicom on će biti još bolji igrač. Znam da to sve zvuči nestvarno, ali Luka je nestvaran igrač tako da me ovo što danas radi nimalo ne iznenađuje. Nikad on nije bio običan igrač. Čovek se uplaši kad se sjeti njegovih godina, ali činjenica je da on i dalje igrački raste i nitko ne može znati u kojem trenutku će dosegnuti svoj limit. Trenutno možemo samo uživati u košarci koju igra - zaključio je Kokoškov.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.