OBRADOVIĆ BI SAMO JEDNOM ČOVEKU BIO POMOĆNIK: Imate pravo samo jednom da pogađate na koga je mislio!
Željko Obradović, trener Fenerbahčea, Foto: EPA/David Aguilar

O SVEMU POMALO

OBRADOVIĆ BI SAMO JEDNOM ČOVEKU BIO POMOĆNIK: Imate pravo samo jednom da pogađate na koga je mislio!

Najtrofejniji evropski trener pričao je o košarci iz drugog ugla, ali i o nekim drugim temama

Objavljeno:

Kako koncipirati intervju sa Željkom Obradovićem kada je o košarci rekao sve?

Možda tako što ga pitate za neka njegove životne puteve i razmišljanja. U intervjuu za tursku agenciju Anadolija, najtrofejniji evropski trener pričao je o košarci iz drugog ugla, ali i o nekim drugim temama.

Na pitanje kolega iz Turske šta bi promenio u svetu da ima tu moć, imao je zanimljiv odgovor.

- Postoji velika razlika između bogatih i siromašnih. Svaki čovek u svetu ima pravo da ima normalan i dobar život. Kada o tome razgovarate, svako će s tim da se složi. Ali kada treba pomoći ljudima, onda nema reakcije. Jedina stvar koju više nikada u životu ne želim videti je rat. Bilo gde u svetu. Naš svet ima jednu mračnu i jednu, recimo, dobru stranu. Mi uvek govorimo o tome zašto nastaje neki problem u svetu, ko pravi probleme… Mislim da je to jednostavno razumeti. Ko provocira i kako sve nastaje. Ali, na kraju svega toga, uvek cenu plaćaju oni slabiji, oni koji su siromašni - rekao je Željko Obradović.

Poznato je njegovo temperamentno vođenje timova.

- Moji igrači mi veruju, a i ja verujem njima. Pauze su vrlo kratke. Imam minut vremena da im prenesem nešto kako bi bili bolji na terenu. Oni to vrlo dobro znaju i razumeju šta ja tražim. To je nešto između mojih igrača i mene. To je nešto prirodno i deo mene. Ponekad moram da uspostavim ekstra motivaciju. Nikada pre meča ne razmišljam na način: ‘Moram to reći na pauzi’. U većini slučajeva, oni se koncentrišu i vrlo dobro razumeju moju poruku. Ja moram da ih motivišem rečima. Ono što je najznačajnije u našem poslu jeste da moramo biti koncentrisani punih 40 minuta. To nije lako, ali moramo - dodao je.

Trofejni trener je jedan od uzora mladima pa knjiga ili film o njemu bili interesantno štivo za njih.

- Uvek podržavam sve što će biti dobar primer mladima. Generacije se brzo menjaju. Dok sam bio u Čačku, za primer sam uzimao ljude koji tamo igraju. Nastojali smo da budemo kao oni. Vrlo su značajne obaveze trenera koji radi s mladima. To je zapravo najteže, jer moraju imati mnogo strpljenja. Moraju pomoći mladima da zavole košarku - izjavio je Obradović.

Istakao je i važnost komunikacije sa ljudima.

- S obzirom na to da smo ljudi, moramo uspostaviti vezu i razgovarati jedni s drugima. Nažalost, razvojem tehnologije prijatelji su nam postali mobilni telefoni i tableti, ali oni nam nikada ne mogu biti pravi prijatelji - nema dilemu srpski trener.

Kao mladi stručnjak, sa samo 32 godine, odveo je Partizan 1992. godine na krov Evrope.

- Voditi Partizan tada za mene je bilo nešto kao san. Profesor Nikolić nije bio samo trener u košarci, već i u životu. Vrlo dobro se sećam. Posle evropskog šampionata, prišao mi je i rekao: ‘Nadam se da ćeš biti još uspešniji'. Bio sam iznenađen i u sebi sam pomislio: ‘Šta on to priča, šta može biti veći uspeh od ovoga?' Profesor Nikolić je bio takav čovek, vrlo jasno je video budućnost. Bio je korak ispred svih - dodao je.

Na kraju razgovora odgovorio je i na nekoliko kratkih pitanja.

- Košarka: Strast

Fenerbahče: Neverovatan klub

Aleksandar Nikolić: Ljubav i poštovanje, moj drugi otac

Ivković: Isto što i mislim o Aleksandru Nikoliću

Dimitris Diamantidis: Najpošteniji čovek kojeg poznajem

Evroliga: Lepa organizacija

Istanbul: Veoma lep grad

Šarunas Jasikevičijus: Karakter

Čiji biste pomoćni trener želeli da budete: Ivkovićev, samo sam bio njegov pomoćnik - bili su odgovori Željka Obradovića.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.