INTERVJU OSTOJA MIJAILOVIĆ 2. DEO: Ne volim Zvezdu, država joj daje duplo više novca! Čović je autokrata, Vujošević je kriv što je Partizan dovde dospeo! (VIDEO)
Ostoja Mijailović, Foto: Zorana Jevtić

EKSKLUZIVNO

INTERVJU OSTOJA MIJAILOVIĆ 2. DEO: Ne volim Zvezdu, država joj daje duplo više novca! Čović je autokrata, Vujošević je kriv što je Partizan dovde dospeo! (VIDEO)

Nikad otvoreniji i sveobuhvatniji razgovor sa prvim čovekom KK Partizana

Objavljeno:
Saša M. Stajić
Aleksa Radosavljević

Prvi deo našeg intervjua s predsednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem odjeknuo je na pravi način.

U nikad otvorenijoj ispovesti o svemu što tišti navijače crno-belih prvi čovek posrnulog košarkaškog giganta bio je iskren i oštar.

Čitali ste u nedelju šta je Mijailović imao da kaže o katastrofalnom finansijskom stanju u klubu, mafijaškim kamatama pojedinih poverilaca, problemima s BAT-om i mnogim drugim temama.

U drugom delu čitajte šta ima da kaže o Dušku Vujoševiću, Todoriću i Šilobadu, šta zaista misli o Čoviću i Zvezdi, UPPR-u, mestu Gorana Grbovića u Partizanu, Radetu Zagorcu, Dudi Ivkoviću, politici, SNS i Aleksandru Vučiću, sukobu navijačkih frakcija, skandiranju s tribina, odnosima s Novakom Nedićem i Nenadom Bjekovićem, kako će izgledati Partizan sledeće sezone i konačno, kad će crno-beli opet zaigrati Evroligu...

Duško Vujošević
Duško Vujoševićfoto: Vladimir Sporčić

Duško Vujošević je pre izvesnog vremena dao izjavu da je on u vreme vođenja kluba bio fokusiran samo na teren. Ipak, opšte je poznato da je u klubu bio "sve i svja". Kako je, po vašem mišljenju, bilo moguće da se napravi tako štetan ugovor za klub poput onog s Marfin bankom i kako gledate na to da Vujošević od svega toga pere ruke, a odgovornost prebacuje na Jocu Pavlovića i Danilovića?

- Mislim da je Goran Grbović najbolje objasnio tu situaciju. Ne mogu ja sad da kažem da se nisam ništa pitao u klubu. Ja sam predsednik i donosim odluku, a ako sam podlegao nečijim pritiscima, to je moj problem, a ne vaš. Duško Vujošević je, kao što ste i vi rekli, bio sve u klubu. To zna i on sam. On se, s jedne strane, postavlja kao najveći partizanovac, što ne sporim, ali ne možemo da se pravimo mutavi. Nije istina da su odluke donošene bez njegovog uticaja. Koliko je imao platu u CSKA? Partizan ne može da plaća 30-35.000 evra mesečno trenerima. Zapravo, može da plaća, ako plata opravda godišnje transfere. Jeste bilo i tad transfera, ali je trošeno više novca. Kako Partizan duguje 7.000.000 evra? Kad uzmete strukturu obaveza, vidite da su neke stvari rađene na silu. Klub je vođen na jedan način do 2010, a od 2010. naovamo je vođen katastrofalno. Deluje mi kao da su se po svaku cenu takmičili s Crvenom zvezdom, po svaku cenu da nju pobede, a nije važno da li ćemo da zadužimo klub za milion i po evra. Jasno je da svi želimo da pobedimo Zvezdu, to nam je u krvi. Ali, koliko to košta? Moramo da postavimo infrastrukturu, postavimo ekipu na svoje noge. Svaki dan vrše pritisak na mene zašto ne dovedemo centra, zašto ne dovedemo pleja... Možemo da dovedemo pojačanje koje nam odgovara. Gde postoji klub koji pet godina nije uzeo novac od transfera? A Partizan je najtrofejniji u Srbiji. Od Bogdana Bogdanovića naovamo sad ćemo prvi put uzeti pare. Želim da pojačanja koja ubuduće dolaze u Partizan prođu sito struke, a ja ću na osnovu njihovih argumenata i obrazloženja prihvatiti ili odbiti predlog. To ću onda da iznesem na Upravni odbor, koji će da glasa o tome. Ranije nije postojao ni UO, ni predsednik kluba, postojao je samo jedan čovek koji se za sve pita. On se zvao Duško Vujošević, to svi govore. Ja nisam bio u klubu i ne mogu da optužujem čoveka koji je stvarno ostavio veliki trag. Ali mnoge stvari koje se oko njega dešavaju mi ne prijaju. Kao ni mnogim partizanovcima.

Dosta zle krvi u izjavama ima između vas i Vujoševića poslednjih dana. Rekli ste da ćete sesti s njim i dogovoriti se o dinamici zaostalih isplata. Da li je došlo do toga, pošto se on u poslednje vreme ućutao po medijima?

- On je poslao tu opomenu. Bio sam bolestan, nisam ni radio od Nove godine, pa ću sesti s njim naredne nedelje. Bez obzira na to šta on izjavljivao, ne želim nijednom svojom izjavom da ga uvredim. Duško je to što jeste, a da li su njegovi postupci u ovom trenutku ispravni ili nisu, to zna on, a zna i javnost. Obaveze prema njemu nisam ja napravio, napravio je on sam prema sebi. Ostoja mu ništa nije dužan. S Mutom Nikolićem sam se dogovorio kako ću da mu isplatim preostale zarade i obaveze, a za to sam odgovoran ja kao čovek iz Partizana. Duško je čovek od dostojanstva i uveren sam da neće uraditi ništa što bi naškodio klubu.

Miroslav Nikolić
Miroslav Nikolićfoto: Filip Plavčić

Kolika je bila plata Mute Nikolića, kad već to pomenuste?

- Plata Mute Nikolića je bila nešto oko 10.000 evra, nema tu šta da se krije. Ako me pitate da li je velika ili mala, mogu da kažem da je greška u tome što nije bila kao Čankova, iz dva nivoa, po zaslugama. Čanak, podsećamo, ima osnovu od 3.000 evra mesečno, ali preko bonusa može da zaradi i više.

Da li postoji ikakva šansa da se tokom vašeg mandata Duško Vujošević vrati na mesto trenera Partizana?

- Da li će on da se vrati stvarno ne znam. Ne zavisi to isključivo od mene, imamo mladog i perspektivnog trenera, pa ne mogu da dam odgovor na to pitanje.

Kako komentarišete ružan način na koji je Vujošević oteran? Očigledno je politika tu uplela prste, o čemu je i on više puta govorio.

- Vujošević je bio trener Partizana koji je pomerio granice u Srbiji. Ne bih se osvrtao na to da li je politika bila umešana. Ne znam kako ona može da se umeša da bi trener otišao. Ako ne postižete rezultate, ako ne pravite novac, sami treba da odete. Pa, kad bih dug od 7.000.000 evra pretvorio u dug od 10 miliona ne bi niko morao da me tera. Sam bih rekao: "Nisam za ovo, dajte nekoga ko nešto može da uradi".

Ostoja Mijailović
Ostoja Mijailovićfoto: Zorana Jevtić

Da li će se dugovi uvećavati dovođenjem novih igrača i da li ćete se u jednom trenutku povući i ostaviti dug od npr. 10.000.000 evra klubu?

- To se sigurno neće dogoditi. Već sam rekao da je cilj ove takmičarske sezone da izađemo bez novih obaveza, da na vreme isplatimo sve što smo sami potrošili. Nećemo mi da osvojimo pet titula, a da uvećamo dug za 2.000.000 evra. Partizan više nema prava na minuse. Gore od ovog nema. Kako da uvećamo dug?

Nikola Peković
Nikola Pekovićfoto: Dado Đilas

Vaš prethodnik Nikola Peković je u jednom momentu rekao da je dug smanjen za 2.000.000 evra, a sad je opet 7 miliona. Šta je tu istina?

- Meni su reviziju radili stručnjaci. Sve obaveze postoje na papiru, mogu svaki dan svakom da ih pokažem. Ako se u nešto razumem, razumem se u matematiku. Da li je dug smanjivan ili povećavan za dva miliona, ne znam, ali u ovaj obračun smo stavili sve obaveze koje imamo. Neke moraju, a neke ne moraju da se plate.

Kako je moguće da se Nikoli Milutinovu duguje toliki novac i da se iz dana u dan ta cifra povećava za 50 evra?

- To što neko ima zahtev na BAT-u da traži novac, u većini slučajeva to bude neopravdano. On je imao ugovor da treba da mu se plati 18.500 evra, gde je dnevna kamata bila 50 evra, a oni su na sve to dodali opet kamatu, i to je zahtev na BAT-u. Ne može da se plati toliko. Pre neki dan sam pričao s menadžerom Milutinova, čuo sam se i s igračem. Želim s Nikolom da sednem da popričamo o tome. On ne želi da naplaćuje toliki novac. Ja sam namerno izneo tu informaciju, da bi svi videli da ne treba da traže ono što nisu zaradili u Partizanu. Meni način tog obračuna nije bio jasan. Nije on množen s danima i s tih 50 evra, nego je na celu cifru stavljena kamata.

Kari Pešić je pre neki dan govorio tome da tokom onih 13 godina osvajanja trofeja, Partizan nije brinuo o mlađim kategorijama. Da li sad može s vašim dolaskom na čelo da počne briga o tome?

- Mlađe selekcije su rasadnik košarkaša. Kad dođete u situaciju da prepoznate nekog mladog kao što je mali Pažin, morate jednostavno da se bijete s drugim klubovima. Veliku pažnju ćemo posvetiti tome. Jedva čekam da dođe novi sportski direktor, a to će biti njegov posao. Kao što rekoh, ozbiljno se pregovara s Nikolom Lončarom. Ja želim da stvorimo uslove, da pre svega deca mogu da odrastaju uz Partizan, a da onda budu i seniori od kojih će Partizan da uzme novac kad odlaze u bogatije klubove.

KK Partizan
KK Partizanfoto: Beta

Kako će izgledati kostur ekipe naredne sezone? Na koga će se tim oslanjati? Novica već ulazi u pozne godine, šta je s Gosom, Andrićem, Vanjom?

- Zadržaćemo konstrukciju tima. Pregovori s našim igračima zavise i od toga kakve ponude dobijemo u sledećoj sezoni. Zadovoljan sam s momcima koji igraju u Partizanu, a videli ste i Novicu kako gine na svakoj utakmici. Ušiju mu glavu, a on se dva minuta kasnije onako krvav vrati na parket. Nekad mi ga je žao koliko pruža i koliko se ne štedi. On kao da ratuje kad izađe na parket, stiče se utisak da bi uzeo i pušku usred utakmice. To treba Partizanu. Ta hemija koju pokazuje Novica. On nikog ne ostavlja ravnodušnim, pokazuje kako treba da se boriš za Partizan. Što se Vanje Marinkovića tiče - i za njega i za klub je bolje da ostane. I dalje nije zreo kako bi mogao da ostvari svoje želje. Tek je stasao i tek pokazuje ono što treba da pokaže. Omele su ga povrede, skočni zglob i proširena vena, ali on ima genetiku pravog sportiste. Građen je onako kako igrač treba da bude nacrtan za neki NBA tim.

Miško Ražnatović
Miško Ražnatovićfoto: Filip Plavčić

On je igrač Miška Ražnatovića, koji je izjavio da od sledeće sezone očekuje bolju saradnju s Partizanom. Kakav je trenutni odnos s njim i njegovim igračima?

- Do pre tri meseca nisam ni poznavao čoveka. Moj lični utisak je da je Miško ostvario je sebe u poslu, veliki je profesionalac i neko ko može samo da pomogne Partizanu, a ne da odmogne. On, kao i svi uspešni ljudi, ima neprijatelje, ali i neuspešne ljude koji mu zavide, ali svoj posao radi dostojanstveno. Nije ni čudo što pravi takve rezultate. Konkretno, Gagić bez Miška Ražnatovića ne bi došao opet u Partizan. Miško svaki dan daje sve od sebe da pojača Partizan, a radi to i domaćinski, ne samo komercijalno. Partizan ima neke obaveze prema njemu, ali on nijednog momenta nije postavio pitanje o tome. Razume situaciju, kad treba nešto da se plati on prvo pita da li ima odakle.

Hajde onda da konačno razjasnimo tu priču oko Radeta Zagorca. Da li je moguće da je on odustao zbog izjave Mute Nikolića i da li je definitivno odustao?

- Kad čujem priču o Zagorcu, nije mi dobro. Konkretno, samo on zna zašto je doneo takvu odluku. Ja da sam igrač, nikad ne bih doneo takvu odluku. Da mi je bilo ko šta rekao, ja znam svoj cilj. A sad u klubu u kom je tamo, zadnji je na spisku za rezervne igrače. Mislim da bi mu mnogo bolje bilo u Partizanu nego tamo. Sam je odabrao.

Ima li šanse da u nekom trenutku dođe u Partizan?

- Dogovorili smo se oko uslova, a na kraju se njemu nisu dopale neke izjave. I meni se ne dopada sve u životu, pa pređem preko toliko toga. Ne možete da budete sujetni s 20 godina, morate da imate razumevanja, pogotovo ako je preko puta vas neko ko ima 40 godina više. Pa, šta je Duško Vujošević govorio igračima, hvatao ih za vrat i hteo da se potuče, ali to sve je bilo u cilju rezultata. Ne opravdavam takve stvari, ali nekad morate da imate razumevanja. A taj Zagorčev klub možda i ispadne iz lige. Što se mene tiče, ako je za dobrobit Partizana, svakom su ovde otvorena vrata. Nikad nisam bio sujetan. Nikad nikom nisam do kraja zamerao. To je vaša odluka, sami nosite svoj krst. Ja ne bih bio pravedan i čovek za ovo mesto, kad bih rekao da neću da on dođe. Siguran sam da bi Partizan profitirao od njega. Mi bismo njega u jednom momentu prodali, bio je to dobar dil za nas, uzeli bismo neke pare sigurno. Miško je tvrd pregovarač, želi najbolje za sebe i za igrača, našli smo se na sredini, sve je bilo apsolutno prihvatljivo. Ali, momak je sam odustao.

Mlađan Šilobad sa upravom kluba na pres konferenciji
Mlađan Šilobad sa upravom kluba na pres konferencijifoto: Beta/Branislav Božić

Mnogi vam zameraju na zadržavanju Mlađana Šilobada i Dragana Todorića. Šta Šilobad tačno radi u Partizanu?

- On je ostvareni sportista i pomaže direktoru oko raznih stvari. Ima dobre kontakte u KSS, u celom košarkaškom svetu. Radi oko organizacije utakmica. On je neko ko u punom smislu odrađuje svoju platu.

Dragan Todorić
Dragan Todorićfoto: Saša Pavlić Koky

Kad će Todorić u penziju?

- Todorić je legenda koja takođe odrađuje svoju platu. Nekad je najteže kupiti savet, jer ne znate gde da ga kupite. Kod Todorića uvek imate objektivan savet. Kad sam došao u Partizan, smetali su mi pojedini ljudi koji su ceo život tu, ali kad čovek pogleda čime se sve oni bave, malo ogreši dušu po tom pitanju. Mislite li da je Todoriću lako? I on je navikao na titule i pobede i da pred navijačima sve opravdava svojim radom. On je veći partizanovac od mnogih koji ga pljuju.

Zašto Velibor Jojić, vlasnik Dinamika i član uprave KKP, više ne dolazi na utakmice? Zbog smene Nikolića?

- Imamo veoma dobar odnos, mislim da je to slučajnost. Nema to nikakve veze s Mutinom odlaskom.

foto: Zorana Jevtić

Postoji li u Partizanu mesto za Gorana Grbovića ili Dudu Ivkovića kao savetnike? I jedan i drugi su osvedočeni Grobari.

- Gorana poznajem lično. On je živa enciklopedija košarke, ima dobre informacije, uvek realno razmišlja. Razmišljao sam da njega jurim za nekog savetnika. Imamo puno stvari koje moramo da rešimo, ali vratićemo se i na Grbu. On uvek iznosi svoj stav, i jako mi se dopada kao čovek.

Duda?

- O Dudi Ivkoviću nemam nikakvo mišljenje, ne poznajem ga. On je skoro otišao u penziju, pa ne razmišljam o njemu.

foto: Espreso

Evidentno je da je ove godine poseta na utakmicama Partizana najslabija u ovom veku, pa kako planirate s tim da se nosite? Kako ćete to da rešite, imate li neku strategiju?

- Postoji strategija, a ima i do igara ekipe. Na svakodnevnoj smo vezi s navijačima. Pozivali smo ih na prethodne utakmice, videli ste da ih je protiv Zadra bilo dosta. Kad date besplatne karte, hala se koliko-toliko napuni. Svi mi smo neki navijači. A kad nemate za šta da navijate nećete da idete na utakmice. Hemija u ekipi i igra vraćaju navijače na tribinu. Oni mogu da izvade klub iz problema. Oni su najveći kapital koji Partizan ima. Vidite da kad igramo Derbi i u ovakvoj situaciji napunimo Pionir. To možda ne mogu da urade ni najveći evropski klubovi. Rezultati i proizvod našeg rada, stabilizacija, vratiće publiku na tribinu.

foto: Fonet

Kako raskol dve grupe navijača utiče na vas u vrhuški kluba, a kako na igrače, ako ste uopšte o tome pričali s njima?

- Uvek su postojali ti sukobi. To nikad nije prestalo, niti će ikad prestati. Jer imamo samo jedan cilj - da pobedi Partizan. Imam jednu upravu kluba, voleo bih da bude i jedna tribina. Nisu to lepe scene, ali nama navijači trebaju. Oni sami između sebe moraju da se dogovore, a čime se bave i šta rade, za to sami neka odgovaraju. Nama je bitno da parket bude čist, da se ne pevaju uvredljive pesme, da se ne bacaju stvari, da se ne razvijaju svakojaki transparenti, a na ostale stvari ne možemo da utičemo. Oni bi morali da sednu da se dogovore, jer njihova ujedinjena snaga mnogo može da pomogne Partizanu.

Da li je istina da su pojedine vođe navijača tražile pare da ne skandiraju protiv vas? Opšte je poznato da se to radilo i radi u svim velikim klubovima, a niko ne priča o tome.

- Ja nisam neki uglađeni gospodin koji ne zna da se suprotstavi. Ne padam pod takve uticaje, ali zaista mi niko ništa nije tražio. Ako postoji razlog, neka mi skandiraju. Moja je dobra volja što sam ovde, moja je odluka šta ću da uradim. Nikad to ne bi bio razlog za moju ostavku. Pa, šta ako ja sad ustanem i počnem da pevam: Navijači, odlazite... Ako ste nešto uradili pogrešno u životu, a imate dostojanstvo i obraz, onda pucate i povlačite se. Ali, ja sam mnogo doneo za ova tri meseca, ničim nisam naškodio klubu. Zašto bi moja tolerancija bila niska? Ona je visoka s velikim razlogom. U klub nisam došao da pravim novac, ne zanimaju me nikakvi dilovi. Možda sam čudan, možda nekom delujem lud, ali ne možete meni da date 100.000 evra, a da upropastite milion. Ja svoj novac zarađujem u kompaniji, pa ga donosim u Partizan, a ne obrnuto. Meni vizit karta Partizana nije kao mnogima pre donela sve u životu. Ja sa svojom pravom vizit kartom mogu sve što poželim. Ja sam imao ime i pre dolaska u Partizan.

foto: Zorana Jevtić

Ako krenu da vam skandiraju: Ostoja, odlazi, da li ćete se povući?

- Ne pada mi na pamet.

Da li vas pogađa kad čujete priče da ste struja Novaka Nedića i Nenada Bjekovića, pa da preko KK hoćete da preuzmete FK Partizan i sklonite Vučelića, Vazuru, Vuletića?

- Već sam vam rekao da u klubu nisam zbog para. Fudbalski klub je moja prošlost. To što neko misli da sam struja Novaka Nedića i Nenada Bjekovića, koji su mi prijatelji, to je potpuna laž. Ja sam samo svoja struja. To kod mene ne funkcioniše, jer nisam tako mali igrač. Imam kompaniju s 200 radnika i njom mogu da vladaju samo pametni potezi. Mene ne zanima ni JSD, ni Vučelić, već me samo zanima KK. Čujem ja mnoge informacije o sebi koje nikad u životu nisam čuo.

foto: stefan Jokić

A kako reagujete kad čujete da ste kao naprednjak tu da zakucate poslednji ekser u Partizanov kovčeg?

- A šta rade ti naprednjaci? Oni, tačnije država, preko raznoraznih sponzora i ugovora donose 1.500.000 evra godišnje, kao što Zvezdi donose duplo više, je l tako? I onda država koja daje tolike pare želi da zatvori Partizan. Pa, dabogda država bila još veći neprijatelj Partizanu. Situacija je teška i ne treba je otežavati. Ne treba se siliti nad nekim ko je u problemu. A, to što će oni na svojim telefonima da pišu komentare, mene to ne zanima. Ja dobro znam ko sam, šta sam, šta znam, a šta ne znam da radim.

Sve je podeljeno u Srbiji. Partizanovci i zvezdaši, partizani i četnici, SNS i opozicija. Mislite li da je to što se otvoreno deklarišete kao naprednjak, poslanik ste u parlamentu, smeta određenom broju navijača?

- Sigurno da smeta. Ali, da li neko želi da dođe u dvoranu, isključivo je njegov izbor. Bio sam kod Velje Ilića 15 godina, a sad sam ovde. Šta je SNS uradila loše? Što je omogućila Zvezdi i Partizanu da se takmilče? Ako vi nemate simpatiju prema Vučiću, zašto ne biste imali simpatiju prema nekom drugom pored njega? Prošlost ne mogu da brišem, nisam ja preko SNS došao u Partizan.

foto: Zorana Jevtić

Zašto ste iz Veljine partije prešli u SNS?

- Zato što je ugasio stranku. Jedan deo mojih prijatelja u životu su u politici. Zašto je loše biti u politici i na neki način pomoći svim ljudima?

Kad već pomenuste Vučića, pričate li nekad s njim o Partizanu?

- O tome smo pričali pre nekoliko dana. Istina je da on navija za Zvezdu, ali nije istina da ne želi stabilizaciju Partizana. Želi da nam pomogne, nekoliko minuta smo pričali o tome. Zašto bi predsednik države koji je svestan da su navijači Partizana, njih 2.500.000, njegovo biračko telo, mrzeo svoje birače?

foto: Fonet

Pošto je on zvezdaš, draže mu je da Zvezda osvaja titule. Čak se i hvali da mu dete ima Zvezdinu cuclu.

- Pa, normalno da je tako ako je zvezdaš. Ne može da navija i za jedne i za druge.

Da li Vučić omogućava Zvezdi da bude ispred Partizana raznim vrstama državne pomoći?

- Ja sam siguran da Vučić ne utiče na to. Ne postoji način da utiče na parket. Ne može on da šapne igraču Partizana da igra lošije, a Zvezdinom da igra bolje. Imaju bolji tim i plus igraju Evropu. Mi ako uđemo u Evropu, tražićemo bolji tim, imaćemo više sponzora. Ni u jednom trenutku Vučić nije smetao da Partizan napravi bolje rezultate. On je dovoljno pomogao nama i dovoljno pomaže. Pre neki dan me zvao i kaže: "Ovaj vam je slab, na toj poziciji ste tanki...". Ali moramo i sami nešto da uradimo. Ne mogu svi da idu kod predsednika države i da traže za ovo, za ono... Najlakše je uzeti novac i potrošiti. Možda neko ne gaji simpatije prema njemu, ali ja ga poštujem jer pravi rezultate. Da radi pogrešne stvari, ne bih ga poštovao i ne bih bio u toj stranci. Moj posao nikakve veze s državom nema. Ako nađete jedan auto Jaguar ili Lend Rover da je prodat državnoj firmi, ja vam poklanjam još jedan takav. Nisam ja tu da bih radio posao s državom.

foto: Zorana Jevtić

Postoji li strahovanje da će Partizan da uđe u taj famozni UPPR?

- To je nešto što se zove nužda u ovom momentu. Zavisi od banke, zavisi od poverilaca, to ne mogu da vam kažem, jer ćemo znati za nekoliko meseci. Partizan ne može da funkcioniše doživotno pod blokadom. Mi nešto moramo da uradimo što nam je zakonski dozvoljeno. Nećemo mi inicirati UPPR, nećemo inicirati stečaj, ako ga bude bilo. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, a ako bude bio nenormalan pritisak, to će da se desi. Ako se desi UPPR, on bi doneo dobro Partizanu, a loše poveriocima.

foto: Dado Đilas

Čoviću i Zvezdi je doneo dobro.

- Pa, naravno. Deo obaveza se otpisuje, poverioci dobijaju onoliko koliko možete da platite.

Kakvo je vaše mišljenje o Nebojši Čoviću?

- Ne želim da vodim Partizan na način na koji on vodi Zvezdu. Ne želim da budem apsolutista, da se sve vrti oko mene. Sve treba da se vrti oko sistema. Slažem se da glava kuće mora da se pita, ali i struka mora da se pita. Marketing za marketing, finansije za finansije. Čović je, doduše, pokazao da zna da vodi Zvezdu, pokazao je rezultate i on ju je doveo u položaj u kom nikad nije bila. Ali, nije je on doveo tu jer je neki preveliki umetnik, nego samo što je Partizan mnogo pao.

foto: Zorana Jevtić

Da li mu zavidite?

- Apsolutno ne.

Da li je moguća saradnja između vas dvojice?

- Čovića poštujem, to što on radi za Zvezdu je njegov posao na njegov određeni način. Da li će postojati saradnja između nas dvojice, ne znam da vam kažem.

foto: Filip Plavčić

Hoćete li sesti nekada i zajedno odgledati utakmicu, poput čelnika Reala i Barse na El Klasiku?

- Apsolutno nemam nikakav problem s tim. Meni ne smeta ništa što Čović radi, ali Zvezdu ne volim. Kad Zvezda igra, ja televiziju ne gledam. Kao što on ne voli Partizan. Niko ne može da me natera da ih volim. Videli ste kroz razne komentare, oni pričaju da je Partizanu loše, a njima dobro, ali tu nije kraj - oni nam žele još gore. Pa, kud gore? Izgubiš sedam-osam utakmica zaredom. Koliko god nekoga mrzeli, morate da imate razumevanja prema njemu. Ne može neko da mi objasni da je srpski sport bez Partizana dobra stvar. Dok nema rivalstva Partizan - Zvezda, nema ni dobrog sporta.

Mislite li da je dobro smeniti trenera usred sezone, jer vidimo da upravo Zvezda daje poverenje trenerima i to joj se vraća kroz rezultate? Stabilizovao ih je Radonjić, Alimpijeviću su dali šansu.

- Dali su Alimpijeviću šansu i sad su pregrmeli nezgodan period. Bili su zadnji u Evroligi koliko kola... I onda se to okrenulo. Ali, kad pogledate situaciju u kojoj smo se mi nalazili, nismo imali gde više da guramo. Morali smo to da uradimo. Ja nisam doveo Mutu, ne kažem da je on nešto kriv, ali jednostavno nisam bio u klubu kad je dolazio. On je dobar trener, ali nije opravdao očekivanja. On je toga svestan.

foto: Dado Đilas

Kog igrača Zvezde biste voleli da vidite u Partizanu?

- Nijednog.

Šta želite ljutom rivalu u Novoj godini?

- Da bude gori od nas.

I konačno, kad će Partizan opet igrati Evroligu?

- Sledeće godine.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.