NOVI ALEKSA AVRAMOVIĆ U PARTIZANU DOGODINE? Da li će Obradović uspeti da sa njim pokori Evroligu?
Željko Obradović i Aleksa Avramović, Foto: Starsport

GROBARI U TRANSU

NOVI ALEKSA AVRAMOVIĆ U PARTIZANU DOGODINE? Da li će Obradović uspeti da sa njim pokori Evroligu?

Reč je o majstoru košarke

Objavljeno:
D T

Došao je u Partizan u leto 2021. godine i za vrlo kratko vreme ,Aleksa Avramović je kupio srca navijača crno-belih.

Bilo je tu dosta uspona i padova u prvoj, ali i u drugoj sezoni Avramovića u Partizanu. Početkom 2023. godine, Avramović je eksplodirao i zajedno sa Kevinom Panterom, Dante Eksumom, Džejmsom Nanelijem i Matijasom Lesorom, nezadrživo vodio Partizan kroz Evroligu i ABA ligu.

1 / 7 Foto: Starsport©

Dešavalo se da Avramović uđe u seriju i "polomi" noge rivalu, ali to nije bilo konstantno. Požrtvovanom igrom, zbog koje je često rizikovao povrede, Avramović je postao i lider reprezentacije Srbije na Mundobasketu prošle godine. Stavio je u džep superstara Oklahome Šeja Gildžusa-Aleksandera i pokazao celom svetu o kakvom potencijalu je reč.

Nakon Manile, Aleksa se vratio u crno-beli dres i dugo mu je trebalo da zaigra u istom ritmu kao što je to bio slučaj na Svetskom prvenstvu. Trener crno-belih Željko Obradović, isticao je u nekoliko navrata koliko veruje u Avramovića, ali ga je i često kritikovao zbog nedostatka ručne kočnice u igri srpskog beka.

- Aleksa koji treba da shvati da treba da bude jedan od lidera ovde. On zna kako je sarađivati sa mnom. Njegova uloga plejmejkera u reprezentaciji je posledica toga što smo pre dve godine pričali on i ja o tome, ja sam mu rekao treba da igra na pleju iako ceo život igra na dvojici jer tu nema mesta u reprezentaciji. I uspeo je kroz krvav rad da selektor stekne poverenje u njega, da stekne poverenje saigrača u reprezentaciji, da ga proglašavaju za jednog od najboljih odbrambenih igrača u ovom trenutku, sve to on treba da da i Partizanu. Što ne sumnjam. Njegova ambicija je ogromna, on voli košarku, voli ljude i nadam se da će u tom stilu i nastaviti.

Obradović je otkrio i šta je rekao Avramoviću posle Mundobasketa, gde je bio najveće otkrovenje i miljenik navijača.

- Prvo sam mu čestitao, a onda sam mu rekao da je vreme da se spusti na zemlju. Sad se vratio u Partizan i sad idu nove stvari. Bio sam srećan mnogo zbog njega, zaslužio je sve što je posle toga sledilo i dočeci u Čačku i u njegovoj školi. Videlo se da je napravio nešto gde su ljudi prepoznali i gde su svi želeli da mu se zahvale. Za mene nije ništa novo što je tako krao lopte, ima Aleksa to da ukrade loptu, ali ima i to da mnogo puta ispadne iz igre. Izvinjavam se ja sam trener. Aleksa i ja pričamo mnogo o tome, Aleksa ima dobrih strana ali ima i mana, a ja sam taj koji mora da koriguje - rekao je još letos za "Sport klub" trener Partizana.

Iako se Obradoviću često prigovoara da najviše "viče" na Avramovića, to ima svoje objektivne razloge. Običaj je kod trenera da imaju malo strožiji stav prema pojedinim igračima, što samo znači da veruje u njih i želi da izvuče ono najbolje. Kada trener ne obraća pažnju na vaše greške i samo vam pruža ruku u znak podrške, znači da ste došli do maksimuma.

Protekla sezona Avramovića u Partizanu daleko je od onoga što on zaista može na parketu. Agresivnost koja ga krasi, smisao za košarku i leva ruka - svrstavaju beka Partizana u kategoriju nebrušenih dijamanata, iako već polako gazi u 30-u godinu života. Sposobnost Avramovića da pogađa šuteve u seriji, kao i prvi korak na prodoru, retko ko ima u Evropi. Problem nastaje kada Avramović ne koristi svoje potencijale u naletu adrenalina i pada koncentracije.

Često, kao "Zoro osvetnik", dohvati se lopte i sam pobedi Crvenu zvegdu kao na startu Evrolige ili Anadolu Efes kome je ubacio 30 koševa. Samo što košarka nije isto što i holivuddski film...

Tu zapravo i leži koncepcija Željka Obradovića, koju pojedini nosioci igre ove sezone nisu prepoznali. Prvi među njima je Avramović, a onda možemo da redom nabrajamo i imena kao što su Alen Smajlagić itd...

1 / 8 Foto: Starsport©

Partizan je nedavno saopštio da je spreman da proda Aleksu Avramovića, ali je pitanje koliko je to dobra ideja? Ono što Partizanu nedostaje to je novi Aleksa Avramović, ne onaj iz prošle ili pretprošle sezone. Već naprotiv, novi, smireniji i ako ga sreća pogleda zdraviji kada je reč o povredama. Konstantniji pre svega, koji živi u primarnoj sadašnjosti, a ne onom šta se dešavalo u Manili pre skoro 10 meseci. Vrlo često ga možemo videti da i dalje govori o igrama u reprezentaciji na Mundobasketu, iako je Partizanova sezona u punom jeku, a nokti navijača crno-belih su iz meseca u mesec bili sve kraći.

Upravo bi on uz Pantera, Ledeja, Kaminskog, Doužera mogao da čini novu pokretačku snagu Partizana u pohodu na sam vrh Evrolige. U suprotnom, ako Aleksa ne sedne sam sa sobom i ne sagleda svoje mane i vrline koje bi morao da koristi, od posla Željka Obradovića neće biti ništa u narednoj sezoni.

Bonus video:

01:00

Partizan, grobari, arena, Evroliga

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.