KREĆE NBA LUDILO, KO ĆE DO PRSTENA? Jokić konačno ima saborce, vraća se "KANDŽA", a Voriorsi i Baksi su opet SILNI!
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER, EPA-EFE/JUSTIN LANE

nikad jača konkurencija

KREĆE NBA LUDILO, KO ĆE DO PRSTENA? Jokić konačno ima saborce, vraća se "KANDŽA", a Voriorsi i Baksi su opet SILNI!

Prognoze među američkim stručnjacima za NBA su toliko različite, a niko nema izrazitog favorita za osvajanje prstena, pa čak ni za osvajanje Istočne ili Zapadne konferencije, što obećava neizvesnu sezonu

Objavljeno: 15:31h
Nedeljko Đukić

Pauza je gotova. U noći između utorka i srede po srednjoevropskom vremenu počinje nova, 77. sezona NBA lige, njajače košarkaške lige na svetu.

Po svemu sudeći biće vrlo neizvesna u borbi za titulu, ali i za one pojedinačne nagrade koje tamošnju publiku neretko više interesuju - a i našu zbog Nikole Jokića.

Prognoze među američkim stručnjacima za NBA su toliko različite da stvarno niko nema izrazitog favorita za osvajanje prstena, pa čak ni za osvajanje Istočne ili Zapadne konferencije.

ZAPAD

Denver Nagets

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige bi u 2022/23. mogao da ima slabije poenterski učinak, ali ništa to neće smetati Jokiću ako, kako se očekuje, njegov Denver bude konačno konkurentan za najviši plasman.

Konačno su zdravi Džamal Mari i Majkl Porter Džunior i nema razloga, da ako tako ostane, Nagetsi u plej-ofu ne budu ravnopravan izazivač aktuelnim šampionima Zapada, ali i čitave lige, Golden Stejtu.

Nikola Jokić
foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Golden Stejt Voriors

Samo dvaput u prethodnih sedam sezona "Ratnici" nisu osvojili Zapadnu konferenciju - oba puta je Klej Tompson bio povređen. Kada su i on i Stef Kari i Drejmond Grin na raspolaganju Stivu Keru, Golden Stejt teško da može da zakaže.

Postavlja se samo pitanje koliko su odnosi unutar tima narušeni posle sukoba Grina i Džordana Pula, ali ne sumnjamo da će jedna ovako ozbiljna franšiza sve postaviti na svoje mesto do plej-ofa. Zbog brojnih previranja u rivalskim ekipama, Voriorsi ostaju možda i prvi favorit na Zapadu.

Golden Stejt Voriors
foto: Profimedia

Los Anđeles Klipers

Konačno. Konačno se od povrede kolena oporavio Kavaj Lenard, popularna "Kandža", a zdrav je Pol Džordž. Dodajte njima dvojici pridošlicu Džona Vola i jasno je zašto su Klipersi za mnoge prvi favorit ne samo za osvajanje Zapadne konferencije već i prve titule u istoriji franšize.

Kavaj Lenard
Kavaj Lenardfoto: EPA/ETIENNE LAURENT

Finiks Sans

Šampioni Zapada 2021. i najbolji tim regularnog dela prošle sezone, neočekivano loše je odigrao u plej-ofu i ispao u polufinalu od Dalasa. Kris Pol je i dalje glavna uzdanica uz MVP kandidata Devina Bukera, ali je još godinu dana stariji.

Sansi su zadržali centra Diandrea Ejtona, ali je važan defanzivac i trojkaš Džej Krauder zatražio trejd, mada ga još nije relaizovao.

Devin Buker
Devin Bukerfoto: Profimedia

Dalas Meveriks

Luka Dončić je možda spreman da povede Mevse ka tituli, ali to će biti teško bez "druge violine" tima, Džejlena Bransona, koji je prešao u Njujork.

Minesota Timbervulves

T-Vulvsi su iznenadili prošle sezone, a ako lepo uklope Karl-Entonija Taunsa i pojačanje u vidu kandidata za najboljeg defanzivca lige, Rudija Gobera, mogu da izdominiraju.

Memfis Grizlis

Kao Dončić, Memfisov kandidat za MVP-ja, Dža Morent, ostao je bez Džerena Džeksona zbog povrede. Ako se oporavi i uže u ritam na vreme, "Grizliji" će moći da gaze kao prošle sezone.

ISTOK

Milvoki Baks

Koliko je Kris Midltona značajan za Bakse videlo se u prošlosezonskom plej-ofu. I dalje je povređen, ali kad se oporavi, uz Džrua Holideja biće ogromna podrška Janisu Antetokumpu pa mnogi vide Milvoki opet na tronu Istoka, ali i čitave lige, kao na kraju sezone 2020-21.

Janis Antetokumpo
Janis Antetokumpofoto: Profimedia

Boston Seltiks

Pometnju prošle sezone na Istoku, najbolje je iskoristila najtrofejnija franšiza lige (uz LA Lejkerse), Boston. Ali za to sigurno najveće zasluge ima trener Imej Udoka koji je nedavno smenjen zbog afere sa ženom iz organizacije.

Ekipa je sad čak jača, ali da li će moći do vrha u promenjenoj konkurenciji i bez sjajnog stručnjaka na klupi? Videćemo.

Majami Hit

Majami ima praktično nepromenjen tim a s obzirom da su prošle sezone tek u sedmoj utakmici poraženi od Bostona u finalu Istočnekonferencije, nema razloga da ne doguraju daleko i ove. Ali, za to će Džimiju Batleru biti potrebna možda i veća podrška nego samo Bem Adebajo. Možda u vidu Tajlera Hiroa?

Filadelfija Seventisiksers

Ako profunckioniše tandem Žoel Embid - Džejms Harden, 76ersi mogu da budu prava sila. Pridodati su im Deantoni Melton i Pi-Džej Taker pa bi Fila trebalo da bude konkurentna i u plej-ofu.

Džejms Harden i Žoel Embid
Džejms Harden i Žoel Embidfoto: Profimedia

Bruklin Nets

Kada je psotalo jasno da će Kevin Durent ipak ostati u Bruklinu, znalo se i da će ostati pretendenti za titulu. Ono što je neophodno, to je da zvezde tima - a to je sad uz Durenta i Kajrija Irvinga, Ben Simons - vežu što više minuta na parketu zajedno, a to je baš ono što je i "Durantula" apostrofirao.

U to,m slučaju, sa mnogo više discipline i manje sujete, "Mrežice" bi mogle konačno do prstena a Kej-Di do zvanja MVP-ja.

Kajri Irving i Kevin Durent
Kajri Irving i Kevin Durentfoto: Profimedia

Klivlend Kavalirs

Nakon što su u blokbaster trejdu dobili fenomenalnog Donovana Mičela, Kavsi sada imaju tri ol-star igrača (još Darijus Garlend i Džeret Alen). Polsednji put je to bio slučaj sa Lebronom Džejmsom, Kevinom Lavom i Irvingom. Ova trojka možda nije tako jaka, ali i te kako obećava. A nijedan nije stariji od 25 godina...

Ne zna se gde je jača konkurencija, ali zna se da nas čeka paklena NBA sezona, možda i uzbudljivija od prethodne.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.