PEŠIĆEVA NOVA ERA! Selektor zna kako se osvaja zlato koje Srbija čeka više od dve decenije! (VIDEO/FOTO)
Košarkaška reprezentacija Srbije, Foto: Starsport©

samo hrabro biće i medalje!

PEŠIĆEVA NOVA ERA! Selektor zna kako se osvaja zlato koje Srbija čeka više od dve decenije! (VIDEO/FOTO)

Od kada više ne nastupa kao Jugoslavija, košarkaška reprezentacija naše zemlje je osvojila dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima

Objavljeno: 19:34h

Košarkaška reprezentacija Srbije naslednik je medalja i uspeha iz perioda velike Jugoslavije koja je ukupno kada se sve sabere pod raznim imenima osam puta bila prvak Evrope.

Ljubitelji košarke rado se sećaju 2001. godine kada je tadašnja Jugoslavija poslednji put bila najbolja evropska reprezentacija.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije
foto: EPA/Georgi Licovski

Tim za koji su između ostalih tada nastupali Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Marko Jarić sa klupe je predvodio aktuelni selektor Srbije Svetislav Pešić, pa se navijači u Srbiji sada nadaju da bi naš nacionalni tim konačno ponovo mogao da osvoji zlatnu medalju.

Pešić je odabrao 12 momaka koji će pokušati da se dokopaju evropskog trona, a na tom putu prvo mora da se prođe grupna faza u kojoj se pored Srbije nalaze: Holandija, Češka Republika, Finska, Izrael i Poljska. U ovom tekstu vratićemo se u istoriju i setiti se kako je to Srbija prolazila na Evropskim prvenstvima od kada je postala samostalna država.

PRVI PUT KAO SAMOSTALNA DRŽAVA - KATASTROFA

Srbija je prvi put pod tim imenom nastupila na Evropskom prvenstvu 2007. godine, a selektor je bio Zoran Moka Slavnić. Napravljena je ozbiljna smena generacija, a prosek godina bio je 22,3. Rezultatski je prošla katastrofalno pošto je grupnu fazu završila sa sva tri poraza.

Košarkaška reprezentacija Srbije 2007.  godina
foto: EPA/ACERO

Utakmice reprezentacije na prvenstvu 2007. godine:

Srbija – Rusija 65 - 73

Grčka – Srbija 68 - 67

Izrael – Srbija 87-83

POSLE SUŠNIH GODINA STIGLA JE I JEDNA MEDALJA

Sa povratkom Dušana Dude Ivkovića na mesto selektora košarkaške reprezentacije krenula je renesansa. Sve je moralo početi ne od nule, već iz minusa jer je Srbija zbog prethodnih loših rezultata igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Reprezentacija Srbije je došla na Evropsko prvenstvo u Poljskoj sa skorom 7-1 u kvalifikacijama. Za kapitena je imenovan Nenad Krstić jedini igrač u tom trenutku iz NBA lige, a selektor Ivković se oslanjao na mlade igrače čiji je prosek bio 22 godine, pa su pozvani: Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Ivan Paunić, Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Uroš Tripković, Miroslav Raduljica, Kosta Perović, Novica Veličković i najmlađi, 19. godišnji Milan Mačvan.

Ivković je svojim znanjem i autoritetom odveo Orlove do drugog mesta. Od prvog meča na turniru i pobede nad Španijom videlo se da duvaju neki novi vetrovi. Na kraju nažalost nije bilo snage da Srbija ponovo dobije Španiju u finalu, ali su igrači Dušana Ivkovića uspeli da osvoje prvu košarkašku medalju za samostalnu Srbiju.

Utakmice na prvenstvu 2009. godine:

GRUPNA FAZA: Srbija – Španija 66-57

GRUPNA FAZA: Slovenija – Srbija 80 - 69

GRUPNA FAZA: Velika Britanija – Srbija 59 - 77

GRUPNA FAZA: Poljska – Srbija 72-77

GRUPNA FAZA: Srbija – Turska 64 - 69

GRUPNA FAZA: Litvanija – Srbija 64 - 69

ČETVRTFINALE: Rusija – Srbija 68 - 79

POLUFINALE: Srbija – Slovenija 96 - 92

FINALE: Španija – Srbija 85 - 63

Evropsko prvenstvo u Litvaniji 2011. godine u zadnjem trenutku je prošireno sa 16 na 24 selekcije, što je značilo još veći broj utakmica. Prvenstvo je označeno kao neuspešno pre svega zbog činjenice što se reprezentacija Srbije nije kvalifikovala na Olimpijski košarkaški turnir u Londonu, a za sledeće Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. morala je u nove kvalifikacije.

Na Evropskom prvenstvu 2013. godine, Srbija je ispala u četvrtfinalu od Španije, a kasnije je u meču za sedmo mesto dobila Italiju dobrim partijama Nenada Krstića i Nemanje Bjelice. Time je obezbeđen plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji 2014. godine, a posle ovog šampionata Duda Ivković se oprostio od reprezentacije dok je na klupu seo Aleksandar Đorđević.

MALO JE NEDOSTAJALO

Na Evrobasketu 2015. Srbiji je malo nedostajalo da osvoji medalju. U polufinalu, Srbiju je čekao susret sa, tradicionalno, nezgodnom reprezentacijom Litvanije. Lopta je u poslednjem napadu stigla u ruke Bogdanovića, koji je pokušao solo-prodorom da donese izjednačenje i produžetak, ali je, uz kontakt sa protivnikom, promašio koš, dok su sudije meča ostale neme, te su Litvanci slavili rezultatom 67:64.

U utakmici za treće mesto usledio je poraz od domaćina Francuske (68:81). Srbija je, tako, ostala bez medalje na ovom Evropskom prvenstvu iako je imala, konačni skor od 7 pobeda i samo 2 poraza. Prolaskom u četvrtfinale Srbija je ujedno izborila i plasman na Evrobasket 2017. godine bez kvalifikacija.

JOŠ JEDNO SREBRO

I ranijih godina reprezentacija Srbije imala je problem sa otkazima igrača, ali nikada kao pred Evropsko prvenstvo 2017. godine koje je, ujedno, bilo i poslednje koje se održalo na svake dve godine, pošto je FIBA ranije odlučila da šampionat pomeri na svake četiri godine.

Zbog obaveza prema svom klubu Denveru nastup je, prvi, otkazao Nikola Jokić, da bi, nedugo potom, nastup otkazao i tada novi član Memfisa Rade Zagorac. Tokom pripremnih turnira, na kojima je zabeleženo devet pobeda i jedan poraz, nastup su, zbog povreda, otkazali: Miroslav Raduljica, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, da bi, tokom priprema svoju povredu lista obnovio kapiten i novi član L. A. Klipersa, Miloš Teodosić, pa je za novog kapitena imenovan Milan Mačvan.

Četiri dana pre početka prvenstva selektor Đorđević ostao je bez Nikole Kalinića, zbog povrede leđa, a na prvenstvo nije poveo ni Nemanju Nedovića koji bi zaigrao tek u osmini finala. Uprkos rekordnom broju otkaza, selektor Đorđević uspeo je da napravi zajednicu, tim, gde su se kao dve najveće košgeterske figure isticali Bogdan Bogdanović i povratnik u nacionalni tim Boban Marjanović.

Zahvaljujući pobedi Letonije od 84:69 protiv Rusije, Srbija je završila grupnu fazu kao prvoplasirana, pa ju je u osmini finala očekivala četvrtoplasirana selekcija iz grupe C, Mađarska koja je savladana 86:78. Srbiju je u četvrtfinalu zatim čekala Italija. Susret protiv Mađarske doneo je potreban oprez, kao i podignut nivo odbrane, pa su Marko Belineli i ostali zaustavljeni na tek 67 datih poena, a Srbija je pobedom od 83:67 otišla u polufinale.Srbija se pobedom protiv Rusije 87:79 plasirala u finale gde je očekivao duel protiv Slovenije.

Srbija je tada mogla da kruniše sjajnu eru zlatnom medaljom, ali je Slovenija sa Lukom Dončićem i Goranom Dragićem imala drugačije planove i trijumfovala 93:85.

Kakav će epilog biti na Evropskom prvenstvu ove godine ostaje nam da vidimo i da se nadamo dobrom rezultatu našeg nacionalnog tima.

(Espreso/M. Dr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.