PROTIV NJIH KREĆE PEŠIĆEVA SRBIJA: "Ludi profesor" kog je umalo UBILA struja, centar kog je Galinari zabo pesnicom!
Foto: Emilija Jovanović, Profimedia, FIBA

egzotični holanđani

PROTIV NJIH KREĆE PEŠIĆEVA SRBIJA: "Ludi profesor" kog je umalo UBILA struja, centar kog je Galinari zabo pesnicom!

Brojni košarkaši Holandije imaju egzotično poreklo koje je uglavnom zaslužno za njihove atletske sposobnosti mada im nedostaje ozbiljnija taktička zrelost

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije dugo iščekivani Eurobasket 2022 počinje duelom sa Holandijom u 1. kolu grupe, sa početkom u 21 čas.

Jasno je da su "Orlovi" veliki favoriti, kao što će biti i protiv ostalih rivala u grupi jer Evropsko prvenstvo u košarci kao i u drugim sportovima broji više ekipa nego što takmičenja tog renomea zahteva. Naravno i u FIBA se vode jednostavnom politikom, što više utakmica, veća zarada.

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

U svakom slučaju, kao što je kapiten Vladimir Lučić poručio, nema mesta potcenjivanju protivnika. A večerašnji je veoma atraktivan po sastavu, ako ne po igri i snazi.

Brojni košarkaši Holandije imaju egzotično poreklo koje je uglavnom zaslužno za njihove atletske sposobnosti mada im nedostaje ozbiljnija taktička zrelost.

"Narandžaste" bi inače predvodio najbolji igrač Janik Franke koji jeste u Pragu sa ekipom ali je bek PAOK-a sredinom avgusta doživeo povredu zbog koje bi teško mogao da zaigra, eventualno u drugoj fazi turnira.

Janik Franke
foto: Profimedia

U njegovom odsustvu, lidersku ulogu bi trebalo da preuzme Jito Kok (28). Krilni centar koji može da igra i na "petici" jedan je od glavnih aduta "Oranja" a široj sportskoj javnosti je najpoznatiji po incidentu na prijateljskom meču sa Italijom 30. jula 2017.

Tada je pri borbi za skok u reketu, odgurnuo u lice Danila Galinarija koji se momentalno razbesneo i posle kratkog gurkanja, udario pesnicom Koka u lice!

Na kraju je novi igrač Boston Seltiksa, a pre toga saigrač Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića, morao u bolnicu jer je povredio palac šake kojom je udario Hollanđanina.

A najzanimljiviju priču ima mladi centar Džesi Edvards. Kao i više od pola ekipe, on je tamnoput, a rođen je u Amsterdamu od oca Holanđanina i majke Britanke, ali oboje vode poreklo s Kariba.

Najmlađi sin ovog para, Džesi je još kao klinac pokazivao posebnu radoznalost koja ga je umalo koštala života. Kada je imao 11 godina, jednog dana je igrao pikado sa starijom braćom kada je odlučio da ispita kako struja funkiconiše.

Jednu pikado strelicu je zabo u utičnicu. Ništa se nije desilo. Džesi nije bio zadovoljan pa je u drugu rupu utičnice, ubo još jednu strelicu. Struja ga je toliko protresla da prvo ništa nije mogao da kaže, a psole nekoliko minuta mu se smračilo pred očima i onesvestio se.

Brat je pozvao roditelje a oni hitnu pomoć koja ga je, srećom, na reme prebacila u bolnicu i spasla mu život.

Džesi Edvards
foto: Profimedia

Na univerzitetu Sirakuza čiji je danas član, Edvards je kao glavni predmet odabrao biotehnologiju jer ga je uvek zanimali medicina i biologija, a nije verovao da će od košarke napraviti karijeru.

Zbog toga ali i ranije pokazane inteligencije i radoznalosti, otac ga je prozvao "Ludi profesor", što je nadimak kojim ga oslovljavaju i saigrači.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.