KO ĆE BITI NOVI KAPITEN SRBIJE? Pitanje od milion dolara muči Pešića - ovo su glavni kandidati, PRVI PIK OTPAO!
Ko će biti kapiten Srbije, Foto: Starsport, Profimedia, Emilija Jovanović

šta vi mislite?

KO ĆE BITI NOVI KAPITEN SRBIJE? Pitanje od milion dolara muči Pešića - ovo su glavni kandidati, PRVI PIK OTPAO!

Pet imena se izdvajaju, ko ima najviše "kredita" kod navijača?

Objavljeno: 13:52h

Definitivno ćemo ovog leta gledati neku novu reprezentaciju Srbije!

Svetislav Pešić je precrtao sada već bivšeg kapitena Miloša Teodosića i šokirao čitav košarkaški svet.

Mnogima se nije dopao način na koji je lider "orlova" napustio reprezentaciju, ali moraćemo da se okrenemo nekim novim imenima.

Očigledno je da Teodosić nije rešio da je vreme za penziju nego je ovo bila odluka selektora. Nije bilo ni reči o svađi među igračima koji su na sjajan način "ispratili" iskusnog plejmejkera, a sada se nameće se pitanje od milion dolara - ko će biti novi kapiten reprezentacije Srbije?

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Espreso/Emilija Jovanović

Nije teško pretpostaviti ko će biti lider, ali kapitenska traka ima mnogo veću vrednost.

Dosta je "sveže krvi" na spisku Svetslava Pešića za naredne izazove, ali teško je reći kome će selektor i igrači poveriti najbitniju ulogu u timu.

Pet imena definitivno prave razliku i imaju prednost u odnosu na ostale...

Nemanja Bjelica

Svi se dobro sećamo razočaravajuće izjave Nemanje Bjelice posle poraza od selekcije Italije usred Beograda, kada su nam izmakle "već viđene" Olimpijske igre.

- Treba ja da se zapitam da li ima smisla da igram za reprezentaciju. Treba da se vidi kako ćemo dalje. Jer nije problem biti deo neuspeha, već očigledno ne mogu da pomognem ekipi. To nisam uradio večeras - rekao je vruće glave Bjelica, a daleko od toga da njegov učinak tokom godina za reprezentaciju nije značajan.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelicafoto: Starsport

On je deo srebrne ere srpske košarke, sa orlovima je osvojio dva srebra 2009. na Evropskom prvenstvu, 2014. na Svetskom, dok zbog povrede nije mogao da nastupa na Olimpijskim igrama u Riju kada je naša selekcija takođe osvojila drugo mesto. Prehodno je osvojio zlato na Univerzijadi i tako zaslužio poziv u seniorsku selekciju.

Bio je tu i kada nije bilo medalja, Svetskom prvenstvu 2010, Evrobasketu 2011, 2013, 2015 i tokom ovih godina je stekao status standarnog reprezentivca na koga se moglo računati.

Na Svetskom prvenstvu u košarci FIBA 2019. reprezentacija Srbije je proglašena favoritom za osvajanje trofeja, ali je na kraju poražena u četvrtfinalu od Argentine. Potom je pobedama nad Češkom i SAD obezbedila razočaravajuće 5. mesto. Bjeličina statistika kaže da je bio treći igrač u timu iza Bogdanovića i Jokića, sa prosečno 10,7 poena, 4,7 skokova i 2,7 asistencija u 7 utakmica, dok je šutirao 42,9% iz igre.

Vasilije Micić

Vasilije Micić bi ovog leta konačno mogao da izraste u istinskog lidera reprezentacije, pošto će po prvi put biti prva opcija selektora.

Sjajni plejmejker je sa mlađim generacijama već navikao na medalje, pošto je za uzrast od 18 i 19 godina osvojio srebrna odličja. Za prvi tim je debitovao 2013, godine, a 2017. je sa reprezentacijom osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Kada je trebalo da donese mnogo reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. dogodila se tragedija. Majka mu je preminula tokom turnira, a on je odlučio da ostane sa timom do kraja i tako pokaže koliko mu nastup u nacionalnom dresu znači.

Vasilije Micić
Vasilije Micićfoto: Starsport

Nažalost, naša reprezentacija je ostala bez odličja, ali Micić poslednje dve sezone igra košarku života i konačno je vreme za njegovu "eksploziju" u dresu sa nacionalnim grbom.

Nikola Kalinić

Jedan od onih koji su uvek bili tu za reprezentaciju (kada je bio pozvan) je Nikola Kalinić. Kalinić je predstavljao seniorsku mušku košarkašku reprezentaciju Srbije na Evrobasketu 2013, bio je i član košarkaške reprezentacije Srbije koja je osvojila srebrnu medalju na FIBA Svetskom prvenstvu 2014. Aleksandrom Đorđevićem.

Nikola Kalinić
Nikola Kalinićfoto: Saša Pavlić Koky

Još jednom je predstavljao Srbiju na Evrobasketu, i to 2015.

Kalinić je bio deo tima Srbije i na Letnjim olimpijskim igrama 2016. godine, gde se okitio srebrom posle poraza od Sjedinjenih Država u finalnoj utakmici, rezultatom 96:66.

Prethodno je imao uspehe na Mediteranskim igrama i Univerzijadi. Ono što je njegov adut za poziciju kapitena je to što je Pešić više puta apostrofirao da mu je on jedan od najvažnijih igrača u timu.

Nikola Jokić

Nema sumnje ko će biti lider nove Pešićeve generacije. Dvostruki MVP NBA lige se vraća u tabor "orlova" posle "izdaje" i prvi put posle Svetskog prvenstva u Kini 2019.

Jokić je bio član U-19 košarkaške reprezentacije Srbije koja je osvojila srebrnu medalju na FIBA Svetskom prvenstvu do 19 godina 2013.

Predstavljao je Srbiju na FIBA Svetskom olimpijskom kvalifikacionom turniru 2016. u Beogradu, gde je osvojio titulu MVP turnira uz prosek od 17,8 poena, 7,5 skokova i 2,8 asistencija po utakmici.

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: Starsport©

Bio je deo seniorskog tima koji je osvojio srebro u Rio De Ženeiru 2016. Srbija je u finalnoj utakmici izgubila od Sjedinjenih Država.

Potom je na Mundobasketu u Kini došao sa velikim ambicijama, ali ih ih nije ispunio, pošto je reprezentacija završila na 5. mestu.

Jokić je bio drugi najbolji igrač u timu iza Bogdana Bogdanovića, sa prosečno 11,5 poena, 7,5 skokova i 4,8 asistencija u osam utakmica, dok je šutirao 68,0% iz igre.

Marko Jagodić Kuridža

U poznim igračkim godinama je debitovao za nacionalni tim i odmah bio heroj na svom debiju, kada je doneo pobedu protiv Letonije u kvalifikacijama za Mundobasket krajem 2021. godine Na trećoj utakmici za Srbiju poneo je kapitensku traku u odsustvu Miloša Teodosića.

Marko Jagodić Kuridža
Marko Jagodić Kuridžafoto: Emilija Jovanović

Pešić ga ja obasuo pohvalama i istakao njegov karakter, ali mala je verovatnoća da on dobije ovu čast, uprkos tome što se već oprobao u ulozi kapitena.

Verujemo da dileme ne bi bilo da je Bogdan Bogdanović na raspologanju Svetislavu Pešiću, ali će zbog obnovljene povrede ovog leta morati da pauzira.

Koga biste vi voleli da vidite kao novog vođu timu?

Naravno, i dalje je nejasno kako će izgledati konačan spisak za mečeve sa selekcijama Grčke i Turske u kvalifikacijama za Svetko prvenstvo, kao i na Evropskom prvenstvu.

Spisak trenutno broji 19 imena: Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić i Alen Smailagić.

S tim što je posle Teodosića otpao Smailagić, a pod znakom pitanja je Avramović zbog povrede.

Po nekoj logici skraćeni spisak bi mogao da izgleda ovako, ali uzmite ga sa rezervom:

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović

Bekovi: Marko Gudurić, Nemanja Nedović

Krila: Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić

Krilni centri: Nemanja Bjelica, Marko Jagodić-Kuridža (Filip Petrušev)

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.