POTVRĐENO! Zvezda će naredne sezone igrati u Evroligi, Partizan na čekanju!
Detalj sa košarkaškog večitog derbija, Foto: Emilija Jovanović

SVE JE JASNO!

POTVRĐENO! Zvezda će naredne sezone igrati u Evroligi, Partizan na čekanju!

Kako će tačno izgledati elitno takmičenje naredne sezone još uvek je teško pretpostaviti

Objavljeno: 10:52h

Crvena zvezda je osvojila titulu prvaka u ABA ligi, pa će se i naredne sezone takmičiti u Evroligi.

Crvena zvezda je posle pobede u majstorici finala plej-ofa (80:77) odbranila naslov prvaka u regionalnom takmičenju. Bila je ovo šesta titula prvaka ABA lige za crveno-bele, po čemu su se izjednačili sa Partizanom.

I ono najbitnije, Crvena zvezda će naredne sezone igrati u elitnom evropskom klupskom takmičenju. Potvrdila je to i Evroliga na svom sajtu, uz kratak izveštaj meča, bez pominjanja bilo kakvih incidenata i naslov “Zvezda osvojila ABA ligu i izborila Evroligu”.

1 / 3 Foto: Foto: Emilija Jovanovic

Kako će tačno izgledati elitno takmičenje naredne sezone još uvek je teško pretpostaviti. Za sada, trebalo bi da ima 18 učesnika. Među njima je 12 timova sa dugogodišnjom licencom: Barselona, Real Madrid, Baskonija (Španija), Olimpijakos, Panatinaikos (Grčka), Efes, Fenerbahče (Turska), Makabi Tel Aviv (Izrael), Milano (Italija), Žalgiris (Litvanija), Bajern Minhen (Nemačka) i Asvel (Francuska).

Nosilac dugogodišnje licence je i moskovski CSKA, ali je pitanje hoće li ovaj tim dobiti dozvolu da se takmiči naredne sezone. Pominjala se čak mogućnost da “armejci” domaće mečeve igraju u Beogradu. Za sada, realnije je da se njiihovo mesto popuni specijalnom pozivnicom.

Dva mesta kroz Evrokup izborili su Monako (Francuska) i Virtus (Italija). Jedno je bilo rezervisano za Bundesligu, a ono će pripasti Albi, a drugo za ABA ligu, čiji će predstavnik biti Crvena zvezda (Srbija).

Za sada, zvanično postoje dve specijalne pozivnice. Verovatno će ih biti i tri, ukoliko Moskovljanima ne bude dozvoljeno da igraju. Kandidata je mnogo… Među najozbiljnijima je svakako Partizan, ali je veliko pitanje kako će Evroliga gledati na dva predstavnika iz istog grada.

Ne bi to, naravno, bio jedinstven slučaj, iz istog grada su Olimpijakos i Panatinaikos, kao i turski timovi Efes i Fenerbahče. Videćemo može li Beograd da ima status Atine i Istanbula.

(Espreso/Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.