OGLASIO SE PEŠIĆ! Selektor Srbije potvrdio ono čega su se svi plašili!
Nikola Jokić u dresu Srbije, Foto: Dado Đilas

nije dobro!

OGLASIO SE PEŠIĆ! Selektor Srbije potvrdio ono čega su se svi plašili!

Svetislav Pešić objasnio situaciju sa NBA igračima i osiguranjem

Objavljeno: 21:20h

Selektor Srbije Svetislav Pešić je tokom gostovanja na televiziji N1 govorio o brojnim temama i tom prilikom otkrio kakva je situacija sa nastupom NBA zvezda.

Proteklih dana se pisalo o tome da će osiguranje omogućiti igračima iz NBA da budu na raspolaganju reprezentaciji tokom leta samo 28 dana, što je potvrdio i Pešić.

- Postoji dogovor između FIBA i NBA gde igrači, ne samo naši nego u celom svetu, mogu da budu na raspolaganju reprezentacijama 28 dana treninga. Šta to znači – ako je prvenstvo Evrope 1. septembra, minus 28 dana, Bjelica, Bogdanović, Jokić, Marjanović, Pokuševski, mogu da počnu pripreme 4. avgusta. Ako oni budu igrali u junskim kvalifikacijama, to je osam-devet dana, oni više nemaju 28 nego 20 dana. Računa se sve. To znači da pripreme za Evrobasket mogu da počnu 12. ili 13. avgusta. Za tih 28 dana troškove osiguranja snosi FIBA i oni po pravilima ne smeju više od tog perioda da budu u treningu - rekao je Pešić.

Košarkaši Srbije
Košarkaši Srbijefoto: Dado Đilas

Prema dogovoru NBA i FIBA, to osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD (odnosno svim NBA igračima koji žele da igraju za nacionalne timove) maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa, računajući i osam dana junoskog prozora (utakmice se igraju u terminu 30. juni - 3. juli i 22. avgust - 30. avgust, ali NBA osiguranje "upisuje" i dane za pripremu, od 27. juna) i Evrobasketa (1. septembar - 18. septembar)

Dakle, ako bi Bjelica, Jokić, Bogdanović, Marjanović i Pokuševski igrali u junu, pripremama za avgustovski prozor (22-30. avgust) i Evrobasket (1-18. septembar) mogli bi da se priključe tek nekoliko dana pre početka druge faze kvalifikacija za Svetski kup, jer osiguranje ne bi moglo više da im "pokrije".

Svetislav Pešić
Svetislav Pešićfoto: Starsport©

Oni mogu da rade i mimo toga?

- Ne, ne mogu više od 28 dana. Ako planiramo, primera radi, da počnemo pripreme 1. avgusta, dođu Teodosić, Jaramaz, Kalinić, Lučić... Tog dana Jokić ne može da trenira sa ekipom, nego sa svojim trenerom individualno.

Koliki je to problem?

- Nemci kažu – nema problema, samo rešenja. Za mene je to izazov, za koji želim da pronađem rešenja.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.