KOŠARKAŠKI ZEMLJOTRES! Hrvati napuštaju ABA ligu, poznat rok za konačnu odluku?!
Coibona - Partizan, Foto: Starsport©

šok!

KOŠARKAŠKI ZEMLJOTRES! Hrvati napuštaju ABA ligu, poznat rok za konačnu odluku?!

Hrvatski klubovi spremni da se priključe drugim regionalnim takmičenjima

Objavljeno: 17:02h

ABA liga mogla bi ovog leta da doživi ozbiljne promene, tačnije da ostane bez klubova iz Hrvatske!

Dok se u Srbiji poslednjih dana intenzivno govori o velikoj nepravdi učinjenoj osvajaču ABA 2 lige Zlatiboru, Košarkaški savez Hrvatske je na nedavno održanoj sednici izneo jasan predlog da tamošnji klubovi napuste Jadransku ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju.

U pitanju je Alpe Adria Cup koje okuplja klubove Centralne Evrope, preciznije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Alpe Adria Cup funkcioniše pod ingerencijom FIBA.

Crvena zvezda - Split
Crvena zvezda - Splitfoto: Starsport©

Potencijalni izlazak hrvatskih klubova iz ABA lige definitivno bi zatvorio vrata Evroligi i takmičenjima pod rukovodstvom te organizacije i cilje je potpuno okretanje Fibinoj Ligi šampiona, Evropa kup i pomenuti Alpe Adria kup. Na hrvatske klubove se vrši pritisak da izađu iz ABA lige i na pomenutoj sednici iznet je detaljan plan pod kojim bi uslovima i na koji način mogli da naprave "transfer" u druga takmičenja. Sve pod parolom razvija hrvatskih košarkaša što bi za cilj imalo promociju novih reprezentativaca Hrvatske.

HKS je od klubova tražio da odluku donesu do 13. maja.

Kako piše "Mozzartsport", Split je trenutno najbliži odluci da izađe, dok su Zadar i Cibona protiv. Koliko je situacija delikatna i komplikovana govori i to da je na adresu Saveza već stigao dopis sa molbom da se pomeri datum za donošenje konačne odluke.

Jedan od glasnih protivnika izlaska hrvatskih klubova iz ABA lige je legendarni Aco Petrović. Čovek koji je godinama poslom, a pre svega emocijama vezan za Cibonu glasni je protivnik pokušaja tamošnjeg Saveza da klubove preseli iz naslednika lige nekadašnje Jugoslavije u Alpe Adria Cup, uz fokus na FIBA takmičenja.

Aco Petrović
Aco Petrovićfoto: Dado Đilas

- Sasvim je legitimno da HKS vrši pritisak na klubove radi uključivanja u Fibina takmičenja ali isto tako klubovi, pre svih Cibona, Split i Zadar moraju samostalno da donesu odluku šta sa Aba ligom, jer oni su ti koji bi trebali znati što je najbolje za njih - poručio je Petrović i dodao:

- S obzirom da ja stalno pokušavam da gledam unapred evo i moje prognoze. Kad svi poispadaju iz Fibinih takmičenja nakon nekoliko utakmica uživaćemo u velikom broju utakmica u Alpe Adria kupu.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.