HEROJSKI POTEZI KOJE NEĆEMO ZABORAVITI! USTALI PROTIV NATO AGRESIJE! VAPAJ SRPSKIH SPORTISTA KOJI JE ČUO CEO SVET!
Srpski sportisti koji su ustali protiv NATO bombardovanja, Foto: Epa/ CRAIG LASSIG, dotkomsite.wordpress.com, strategija.org, Facebook/Butasport.rs, Epa/ Carlo_Ferraro, Epa/ Alberto_Martin, youtube/RTS Oko - Zvanični kanal

NATO BOMBARDOVANJE

HEROJSKI POTEZI KOJE NEĆEMO ZABORAVITI! USTALI PROTIV NATO AGRESIJE! VAPAJ SRPSKIH SPORTISTA KOJI JE ČUO CEO SVET!

"Ustajanje" sportista iz Ukrajine, navelo nas je da se prisetimo 1999. godine, i da pomenemo makar neke od srpskih sportista koji su digli glas protiv NATO agresije.

Objavljeno: 13:53h

Uskoro se navršava 23 godine od NATO agresije koju je preživela Jugoslavija.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine, teror je trajao 78 dana.

Jedan od prvih sportista koji je digao glas u svetu, bio je verovatno i najpoznatiji srpski sportista tog vremena - Vlade Divac!

- Tužan sam zbog svega što se dešava u mojoj zemlji. Znate, američki narod je obmanut o onome što se dešava u Jugoslaviji. Užasno je. Pokušavam da razgovaram sa svojom porodicom, jedva mogu da uspostavim vezu. Brat me zvao pre sat vremena. Bombardovanje je. Grozno je - rekao je Divac tada, a čuveni voditelj ga je upitao da li je bombardovanje greška.

- Apsolutno. Srbija je suverena zemlja. Meni je žao svih žrtava i srpskih i albanskih, ako to znači da su poginuli nevini ljudi. Problem je u nevinim ljudima koji plaćaju cenu zbog toga što političari na obe strane rade. Pokušavam da izvučem iz Srbije bebu mog brata. Tužno je što je ona u skloništu.

Predrag Danilović:

Amerika je uzela ono što joj ne pripada!

- Veoma je teško biti srpski sportista u svetu u kojem dešavanja diktira Amerika. Obraćam se svim košarkaškim institucijama i snažnim zemljama koje su sebe branile tokom istorije i ništa nisu želele da imaju što im ne pripada. Sada Amerikanci i Albanci žele nešto što im ne pripada - rekao je Predrag Danilović koji je tada igrao u Italiji za Virtus iz Bolonje.

Aleksandar Đorđević
foto: youtube/RTS Oko - Zvanični kanal

Aleksandar Đorđević:

Branio je boje Barselone. Skinuo je svoje prezime kada je podigao trofej istovremeno podigao i papir sa porukom "Zaustavite rat"!

- Ni jednog trenutka nisam osećao zadovoljstvo posle pobede nad Estudijantesom. Samo sam čekao da dođe trenutak da transparent na kom je pisalo "Stop ratu" podignem što više u vis, i celom svetu pokažem šta misli narod Jugoslavije - rekao je Đorđević o svom postupku.

Dragan Stojković Piksi
foto: Facebook/ Dnevna doza sporta

Dragan Stojković Piksi:

- Skinuo sam dres, a ispod je bila majica na kojoj je pisao "Nato, zaustavite udare" na engleskom jeziku. Kao da sam sav bes izbacio iz sebe. Pitali su me posle utakmice za komentar, nisam hteo da ulazim u detalje, samo sam rekao da je to bio gest kojim sam jasno pokazao šta mislim o bombardovanju svoje zemlje - izjavio je sadašnji selektor Srbije tada je nastupao za Nagoju.

1 / 3 Foto: Epa/ Carlo_Ferraro, Epa/ Alberto_Martin

Predrag Mijatović:

- Ne mogu da igram dok su mi roditelji u garaži! Igraju se rata, kao da samo pritiskaju tastere na džojstiku plejstejšna. Ne mogu da nosim dres Real Madrida, a znam da mi roditelji spavaju u garaži - pričao je Predrag Mijatović, tada fudbaler Reala o bombardovanju Srbije 1999. godine. Iste godine prešao je Fiorentinu.

1 / 2 Foto: Facebook/Butasport.rs

Siniša Mihajlović i Dejan Stanković su tada bili fudbaleri Lacija.

Majice i bedževi sa "targetom" (metom) tada su se nosili. Mihajlović i Stanković su pored tih majica nosili ispod dresova i majice sa natpisima - MIR! NE RAT!

- Kada je UN bombardovao moju zemlju osvojio sam Skudeto sa Laciom. U to vreme sam želeo da treninzi traju 24 sata, da igramo mečeve po ceo dan zbog svega toga. Da ne bih mislio na rat, bombe i sve što se dešava. Samo sam tada, uprkos ratu bio srećan. Kada bi otišao sa terena sve bi bilo u haosu. Sećam se da nisam mogao da čujem roditelje dve nedelje, nisam imao pojma da li su živi ili mrtvi.

- Na TV-u sam video da avioni poleću sa UN baza u Italiji i zvao bih majku da joj kažem da se sakrije kada god sam mogao. Posle mesec dana nećemo više pričati o ratu, a ne treba da bdue tako, ne treba da prestane da nas bude briga. Zbog svega ovoga moramo da uradimo sve da dođe mir što pre. To je bitnije od svega - završio je Mihajlović.

Ne možemo se osvrnuti na sve, ali moramo pomenuti: Ljubinka Drulovića, Batu Mirkovića, Sašu Ćurčića, Brazilca Romarija.

1 / 3 Foto: dotkomsite.wordpress.com

Usred bombardovanja, AEK igrao s Partizanom

Veliku podršku imala je Srbija i od inostranih sportista i klubova, a među njima je i atinski AEK. Grci su usred bombardovanja, 7. aprila, odigrali prijateljsku utakmicu s Partizanom u Beogradu. Publika je aplauzima pozdravljala poteze igrača obe ekipe, koji su na teren izašli s transparentom "Stop bombardovanju".

Espreso/V.G


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.