MATEMATIČAR OTKRIO PARTIZANOVOG PROTIVNIKA: Bivši šampion Premijer lige neće doći u Humsku (FOTO)
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

zanimljiva računica

MATEMATIČAR OTKRIO PARTIZANOVOG PROTIVNIKA: Bivši šampion Premijer lige neće doći u Humsku (FOTO)

Gledajući igre ove sezone valjalo bi izbeći PSV Ajndhoven

Objavljeno: 12:01h

Partizan je grupu u Ligi konferencija završio na drugom mestom što znači da će evropsku sezonu na proleće nastaviti u plej-ofu za osminu finala pomenutog takmičenja.

Crno-beli će na žrebu u ponedeljak saznati ime potencijalnog protivnika. Osam timova na žrebu figuriraju kao mogući rivali srpskog predstavnika. Svih osam je došlo iz Lige Evrope gde su u svojim grupama zauzeli druge pozicije.

Francuski matematičar Žilijan Gujon koji radi za Blumberg je napravio i računicu ko ima kolike šanse na žrebu da izvuče određenog rivala. Poznato je da ekipe iz iste zemlje ne mogu da se sastanu u plej-ofu pa to smanjuje ili povećava šanse za neke duele i računica je napravljena na osnovu tog kriterijuma.

Prema Gujonovoj formuli, Partizan ima najveće šanse da izvuče prašku Spartu – 13,69 odsto. Za nijansu manje šanse su da izvuče PSV (13,68 %) i Midtjiland (13,66 %), a teoretski najmanje šanse crno-beli imaju za okršaj sa Lesterom – 11,77 odsto.

Jasno, razlike su minimalne i ovo ne znači mnogo. Mnogo je bitnija suština da Partizan prođe što bolje na žrebu. Kada se pogleda spisak rivala, upada u oči je da je Lester ubedljivo najteži protivnik. Lisice su spletom nesrećnih okolnosti završile kao treće u jakoj grupi sa Napolijem, Spartakom i Legijom.

Gledajući igre ove sezone, valjalo bi izbeći i PSV Ajndhoven. Ispali su od Monaka i Real Sosijedada iz Lige Evrope, ali Filipsovci deluju mnogo ozbiljnije nego prethodnih godina. U holandskom prvenstvu vode vrlo izjednačenu trku sa Ajaksom i Fajenordom. U Ligi konferencija će zapravo biti jedan od diskretnijih favorita za samu završnicu.

Olimpik Marselj zvuči bombastično ali to je jedan prilično šizofren i nesrećan klub koji je najčešće sam sebi protivnik. Ekipa je nepredvidiva i nikad joj se ne sme verovati. Kod njih je mnogo bitan aktuelni momenat i trenutna forma jer uglavnom igraju u serijama. Pitanje je i koliko će ih motivisati Liga konferencija ako budu imali šansu da zadrže treće mesto u prvenstvu i bore se za plasman u Ligu šampiona.

FK Partizan
foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Zvučna imena su i Seltik i Fenerbahče ali protiv njih i te kako može da se igra. Sparta, Midtjiland i Rapid iz Beča nisu tako zvučna imena ali daleko od toga da ih Partizan sme potceniti. Dolaze iz jačeg takmičenja od onog u kojem je Partizan igrao do sada i jači su od svih rivala crno-belih iz grupne faze. Midtjiland je protiv Crvene zvezde pokazao koliko je potentna i nezgodna ekipa. Sparta se polako diže pod palicom Pavela Vrbe koji je pre nekoliko godina eliminisao Partizan sa Viktorijom iz Plzenja i vraća se korenima oslanjanja na domaće igrače.

Možda i najpoželjniji rival za Partizan bi bio Rapid iz Beča. Uglavnom se oslanjaju na austrijske fudbalere uz tek ponekog stranca poput Filipa Stojkovića i Dejana Petrovića. U prvenstvu su tek peti, a u Evropi su od kvalifikacija za Ligu šampiona spali do plej-ofa za osminu finala Ligu konferencija. Prvo ih je izbacila Sparta, potom su eliminisali Anortozis i Zoriju, da bi u Ligi Evrope zabeležili četiri poraza u šest mečeva. Ipak, izvukli su se iznenađujućom pobedom u Genku i obezbedili evropsko proleće.

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.