"JA SAM FUDBALER I JA SAM GEJ!" - Australijanac otkrio: Uvek sam osećao potrebu da se krijem, sad sam srećan! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter/@AdelaideUnited

šokirao naciju

"JA SAM FUDBALER I JA SAM GEJ!" - Australijanac otkrio: Uvek sam osećao potrebu da se krijem, sad sam srećan! VIDEO

Objava mladog Džošue Kavala je vest dana u Australiji, a svi, počev od njeogvog kluba, daju mu veliku podršku

Objavljeno: 10:02h

Prvi fudbaler koji igra u najjačem rangu nekog profesionalnog takmičenja a koji je priznao da je homoseksualac bio je Džastin Fašanu, Englez afričkog porekla i član više od 20 klubova tokom svoje karijere.

Nekadašnji napadač Noriča, Sautemptona, Mančester sitija, Vest Hema i Njukasla između ostalih, otkrio je svoju tajnu javnosti u intervjuu za tabloid San 1990. godine.

Džastin Fašanu
foto: Profimedia

Otada je bilo još ovakvih slučajeva u fudbalu, mada retko, naročito u najjačim ligama neke države.

Sada je takva vest stigla iz Australije. Džoš Kavalo (21), vezista Adelejd junajteda, u video poruci koju je objavio njegov klub, obelodanio je da je homoseksualac.

- Zdravo svima, Džoš Kavalo ovde. Imam nešto lično što želim da podelim sa svima. Ja sam fudbaler i ja sam gej - direktan je bio Kavalo pa nastavio:

- Bio je dug put do ove tačke u mom životu, ali ne mogu da budem srećniji zbog svoje odluke da ovo objavim. Borio sam se sa svojom seksualnošću već šest godina i drago mi je da sam se toga rešio. Za ljude koji me lično znaju, znate da sam introvertna osoba. Uvek sam osećao potrebu da se krijem, jer sam se stideo. Krio sam ko sam, kako bih ostvario svoj san kao klinca, da igram fudbal i budem tretiran jednako, što se nikada nije činilo realnim - rekao je Kavalo, a onda objasnio detaljnije kroz kakve je poteškoće prolazio:

- Kao gej fudbaler, naučio sam da skrivam svoja osećanja kako bih bio 'u kalupu' profesionalnog fudbalera. To su dva sveta koja se ranije nisu susretala. Odrastao sam misleći da se o ovoj temi nikada ne govori.

Možda najpoznatiji fudbaler koji je obelodanio homoseksualnost je Tomas Hiclšperger, bivši reprezantativac Nemačke i igrač Aston Vile, Lacija, Vest Hema, Štutgarta i Evertona, ali je on to potvrdio tek po okončanju karijere.

- Želim da napravimo promenu, da pokažemo da su svi dobrodošli u fudbalu i da zaslužuju pravo da budu autentični - završio je poruku Džoš Kavalo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.