REKORDI SAMO PADAJU: Rikardo se izjednačio sa Kleom, sada će pokušati da prestigne i Dijaru!
Foto: Starsport©

u top formi

REKORDI SAMO PADAJU: Rikardo se izjednačio sa Kleom, sada će pokušati da prestigne i Dijaru!

Igra Rikardo Gomeš u sjajnoj formi i nije nemoguće da do kraja svog mandata u Partizanu obori još mnoge rekorde

Objavljeno:

U danu kad su Grobari na društvenim mrežama šerovali klipove Dragana Mancea povodom godišnjice rođenja večitog idola, pred očima im se ukazao još jedan momak koji krupnim koracima grabi ka statusu asa. Možda i klupske legende. Nastavi li ovako, Rikardo Gomeš bi vrlo brzo sebi mogao da osigura mesto u galeriji slavnih Partizanovih fudbalera.

Na meču sa Spartakom dvaput se maletene prošetao pored Miša Dubljanića i zakoračio ka istoriji. Njegovim golovima crno-beli su načeli i dokusurili Subotičane (5:0), a afrički špic nastavio da pomera granice. Stigao je do 16 pogodaka u sezoni koja se tek zahuktala. Iako je prošla trećina takmičarske godine (17 utakmica odigrao Parni valjak od minimum 50), Rikardo je već sad pokazao da se povratak u Beograd i te kako isplatio, da efekat „podgrejane supe“ u njegovom slučaju ne važi, motivisan je da radi najbolje što zna.

Trese mreže.

Sa dva hica u 11. superligaškom kolu napadač sa Zelenortskih Ostrva se izjednačio sa Gabrijelom Kleversonom Korodovom na listi najboljih stranih golgetera crno-belih. Obojica su trenutno na „koti 42“, s tim što je Kleu za to dostignuće bilo potrebno 67 mečeva, a Rikardu jedan manje. Već u četvrtak protiv estonske Flore u Ligi konferencije imaće aktuelni centarfor priliku da prestigne Brazilca i krene u potetu za Laminom Dijarom, neprikosnovenim liderom ove ketegorije. Senegalac je 75 puta bio precizan za crno-bele, mada je odigrao značajno više utakmica – skoro duplo više – pa će Gomeš pokušati da napadne rekord, pod uslovom da nastavi u ovom ritmu i zadrži se na Topčiderskom brdu makar još jednu godinu.

FK Partizan, Rikardo Gomeš
foto: Starsport©

Kad je sezona počela, sredinom jula, Rikardo Gomeš je bio tek sedmi na listi najefikasnijih internacionalnih golgetera Partizana. A onda je obišao Sejdubu Sumu, Leonarda da Silvu Sozu, Bibarsa Natha i Almamiju Moreiru. Od Dijare ga dele 32 gola i ko sme da se zakune da nije u stanju da se popne na vrh, kad ovako nemilosrdno rešeta.

U prethodnom boravku na prvih 17 utakmica bio je precizan „samo“ osam puta. Nije to bio loš učinak, pogotovo ako se zna da je pogađao redovno u Evropi (Rudar Pljevlja, Nordjseland, Bešiktaš), razlika je u tome što je sad produktivan u „domaćici“. Prvi je strelac Superlige (12 pogodaka, četiri više od Đorđa Jovanovića iz Čukaričkog) i samo na dva susreta nije bio precizan. Na gostovanju Vojvodinu u drugoj rundi i u 166. večitom derbiju. U oba slučaja odmenio ga je Bibars Natho... Njegovi golovi su ključ Partizanove liderske pozicije.

Rikardo je bolji od samog sebe, doslovce unapređena varijanta, jer nije samo golgeterski raspoložen, već više radi za tim, a i želja za samoisticanjem mu je smanjena kod Aleksandra Stanojevića, sebičnost mu je svedena na minimum i to je okolnost koja i te kako raduje sve u Humskoj.

Rekord u vlasništvu Lamina Dijare je još daleko, međutim, do kraja kalendarske godine mogao bi Rikardo Gomeš da nadmaši ostvarenje Petra Škuletića i postane najefikasniji fudbaler crno-belih u jesenjem delu sezone otkako smo se fudbalski razdružili od Crne Gore (2006/07). Škuletić je pre sedam godina spakovao čak 21 loptu u mreže rivala u periodu od jula do decembra (14 u prvenstvu, pet u Evropi, dve u kupu) čime je obezbedio transfer u moskovsku Lokomotivu, što je učinak kakav niko pre ni posle njega nije imao.

Rikardo mu je za petama. Do odlaska na veliki odmor ima na raspolaganju 15 utakmica. Razlika je samo pet golova. Kako je jedini klasični špic i praktično igra bez odmora deluje realno da prešiša novog člana azerbejdžanskog Šabaha i postane legenda u očima Grobara.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.