ILIEV: Opet bih doveo Sumu! U vremenu kada svetski transferi prelaze 200 miliona, vi apostrofirate njegov od 1,6!
Foto: Starsport©

ivica iskreno o sumi

ILIEV: Opet bih doveo Sumu! U vremenu kada svetski transferi prelaze 200 miliona, vi apostrofirate njegov od 1,6!

Sportski direktor Partizana ne krivi trenere za slučaj "Suma"

Objavljeno: 10:36h

Klub iz Humske u petak je raskinuo ugovor sa ofanzivnim vezistom zbog nepoštovanja klupske discipline i direktnog okršaja sa trenerom Aleksandrom Stanojevićem.

Gvinejac je došao kao najveće pojačanje u leto 2017, a u crnom-belom dresu je proveo tri sezone pošto je godinu dana bio na pozajmici u Makabiju iz Haife. Odigrao je 114 utakmica i postigao 27 golova uz 24 asistencije i osvojio samo jedan trofej Kupa Srbije.

Važni golovi i Evropa

Sumin transfer iz Slovana iz Bratislave plaćen je 1.650.000 evra, što ga svrstava među najskuplje igrače u istoriji kluba. Plata mu je najpre bila 550.000 evra, a novim ugovorom povećana je na 600.000 evra.

Nije bio preplaćen

Transfer od 1,65 miliona evra, zatim plata od 550.000 evra i dve od 600.000 evra, kao i porezi i premije koji se dodaju na to znače da je Suma koštao Partizan više od četiri miliona evra. Ivica Iliev tvrdi da to nije mnogo.

- Ne razumem apostrofiranje da je plaćen 1.650.000 evra i to koliko je dato za plate i koliko je igrač koštao Partizan. Pričamo o transferu manjem od dva miliona evra u vreme kada su transferi u svetu odavno prešli 200 miliona evra. Klubovi u našem okruženju plaćaju igrače skuplje nego mi Sumu, a ti igrači ne ostavljaju trag - ističe Iliev.

Kad se podvuče crta, Iliev nema dilemu da je Gvinejac mnogo više doprineo nego što je uzeo klubu. - Hajde da kažem ovako: Da sam znao da će baš sve ovako da bude, uzimajući u obzir i Sumin doprinos i to koliko je plaćen i šta je dao Partizanu i način na koji je otišao i da mogu da vratim vreme, opet bih ga doveo u Partizan. Tri sezone je direktno učestvovao u našem plasmanu u evropska takmičenja. Dao je nekoliko veoma važnih golova, menjao tok bitnih utakmica i mnogo je doprineo klubu. Postoje igrači koje prodate za veliki novac, ali ne ostave trag u klubu, a Sumu će navijači uglavnom pamtiti po lepom - ističe Iliev. Sportski direktor srpskog vicešampiona zamera sebi što nije pronašao način da utiče na Sumino ponašanje van terena. Vezista je sarađivao sa četvoricom trenera u Humskoj, od Miroslava Đukića, preko Bate Mirkovića i Save Miloševića, do Aleksandra Stanojevića. Delovalo je da se ni sa jednim nije u potpunosti slagao.

Lazar Marković, Sejduba Suma
foto: Starsport©

- Jedini i isključivi krivac za sve što nije valjalo oko Sume sam ja. Moj posao kao sportskog direktora je da pronađem i pokušam da dovedem dobre igrače. Kod Sume sam prepoznao vanserijski talenat i znao sam da može mnogo da doprinese. Zato sam ga i angažovao. Ono što zameram sebi je što nisam učinio više da utičem na njegovo ponašanje i razmišljanje. Dakle, opet bih ga doveo, ali bih sa njim postupao drugačije. Oni koji bi da traže krivca u nekom drugom, moraju da znaju da ni sadašnji trener Stanojević, ni bivši bivši treneri nisu krivci za situaciju u vezi sa Sumom. Samo sam ja kriv za sve što nije bilo dobro. Ivica Iliev pod imenom i prezimenom preuzima punu odgovornost - objašnjava Iliev.

Suma je u karijeri promenio sedam klubova, ali nije dogurao do najjačih evropskih liga. Prvi čovek sportskog sektora u Partizanu smatra da bi Gvinejac napravio mnogo bolju karijeru da je umeo profesionalno da se ponaša. - Suma je postao ljubimac navijača, a to ne bi mogao da nije uradio nešto dobro. Nesporno je da poseduje vanserijski talenat i fudbalski kvalitet. Međutim, neke druge stvari kod njega nisu bile na mestu i to je dokaz da kvalitet nije dovoljan za uspeh. Uostalom, da je umeo profesionalnije da se ponaša i drugačije da razmišlja, sigurno bi imao mnogo bolju karijeru. Tu ne mislim samo na Partizan - zaključuje Iliev.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.