DOLAZI BJEKOVIĆ U SUZAMA I KAŽE - MOMCI, TRENING JE ZAVRŠEN: Na današnji dan prerano nas je napustio Dragan Mance!
Foto: Printscreen/YouTube

SEĆANJE NE BLEDI

DOLAZI BJEKOVIĆ U SUZAMA I KAŽE - MOMCI, TRENING JE ZAVRŠEN: Na današnji dan prerano nas je napustio Dragan Mance!

Imao je samo 22 godine Dragan Mance kada je izgubio život u saobraćajnoj nesreći

Objavljeno: 15:57h

Na današnji dan pre 36 godina vest o smrti Dragana Mancea zavila je jugoslovenski i srpski fudbal u crno.

U intervjuu za Mondo, njegov tadašnji saigrač Goran Bogdanović govorio je o tom kobnom 3. septembru:

"Kada je krenulo prvenstvo, došli smo na trening, sedeli smo i čekali da izađu treneri. Jedino Dragan nije došao i svi smo očekivali da dođe, pa da krene trening. Daj Bože da je stigao, pa da ga kazne koliko god."

Dragan Mance
foto: Stefan Jokić

Ali nažalost, Dragan se tog dana nije pojavio na treningu. Vest koja je fudbalere Partizana dočekala zavila je u crno ceo jugoslovenski sport:

"Dolazi Milutin Šoškić, suza suzu stiže. Samo nam je rekao: "Momci, trening je završen". Onda je Vermezović, pošto je on bio najbolji drugar sa njim, onako u kopačkama i šorcu otrčao direktno na to mesto gde je on poginuo. Posle toga smo svi bili tamo, to je bilo užasno", prisetio se Bogdanović.

Fudbaler kome se divila cela stara Jugoslavija, momak čije su fudbalske veštine poštovale čak i najvatrenije pristalice iz redova najvećeg rivala - tog tužnog septembra otišao je u legendu.

Mance je za Partizan odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Za reprezentaciju nastupio je 4 puta. Sve to legendarni napadač iz Zemuna uspeo je da učini sa nepune 23 godine.

Šta bi bilo da se septembra 1985. Pežo 205 kojim je upravljao Dragan nije slupao na deonici puta Beograd - Novi Sad koji prolazi kroz Zemun, nikada nećemo saznati. Goran za kraj intervjua otkriva da bi Mance koliko već te sezone osvojio zlatnu kopačku!

"To je što se desilo je užas, zaista. Što je najgore, Dragan Mance je potpisao novi ugovor, mi smo bili na pripremama na Tari. On je zaista bio čudo od igrača. Leva noga, desna noga, skok, glavom, dribling, jak... Te godine se spremio kao životinja. Da mu se nije desila nesreća te godine bi bio možda jedan od najboljih strelaca u Evropi, verovatno bi osvojio i zlatnu kopačku."

Poslednju utakmicu u crno - belom dresu odigrao je 1. septembra kada su savladali ekipu Budućnosti 2:1.

Dragan je nakon smrti dobio ulicu u Beogradu, ali i čuvenu pesmu "Otiš'o si Dragane, ostala je tuga uvek će te voleti Grobari sa Juga!

Pamtiće se čuveni golovi Mancea protiv Kvins Park Rendžersa, Dinamo Zagreba, Crvene zvezde ali i mnogih drugih klubova:

Gol koji je postigao u Londonu smatra se jednim od najlepših u istoriji kluba iz Humske. "Mance, Mance...Divan udarac i 2:1! Kakav pogodak Dragana Mancea!" Ovaj gol pored toga što spada u kategoriju pogodaka koje postižu napadači ekstra klase, bio je gotovo od presudnog značaja u dvomeču sa timom iz Engleske i borbi za prolaz. Svima je dobro poznato da su crno - beli nakon istorijskog slavlja od 4:0 u Beogradu prošli dalje! Mnogi navijači Partizana tu utakmicu smatraju najboljom u 76 godina dugoj istoriji kluba.

U sezoni 1982/3 postigao je gol vredan titule kada su ugostili "Modre" na stadionu Crvene zvezde pred 100 000 ljudi na tribinama! U izuzetno neizvesnoj sezoni kada je borba za titulu prvaka Jugoslavije u pitanju, Partizan je nakon dugog "posta" sa jednocifrenim brojem titula ušao u ovaj meč na "Marakani" (JNA bio zauzet zbog Dana mladosti) i pobeda ili remi protiv Dinama koji je na tabeli zaostajao bod za crno - belima, bio bi izuzetno važan korak u pohodu na titulu. Dragan Mance na tom meču bio je junak u remiju Partizana (2:2).

"Kada sam izašao na drugo poluvreme, atmosfera me je pogodila kao grom iz vedra neba. Onakvo navijanje nisam video u u životu, i znao sam da da to neće izaći na dobro. Mojim igračima su zaklecala kolena i Partizan je stigao šampionskih 2:2. Eh, da ja imam ovakve navijače gde bi mi kraj bio", izjavio je bio Čiro Blažević za list "Sport".

Nije bilo strano Draganu Manceu da trese mreže u duelima protiv večitog rivala. Neke od najlepiših izdvajamo u snimku ispod:

„Bio je sjajan momak i sjajan fudbaler. Krasila ga je ta njegova hrabrost, snaga, imao je stravičan bezobrazluk da šutne sa 40 metara i da stavi glavu gde drugi ne bi", izjavio nekadašnji fudbaler Dinama iz Zagreba i beogradske Crvene zvezde Bora Cvetković za BBC na srpskom.

Koliko je Dragan bio popularan najbolje je opisao Milutin Šoškić 2011. godine: „Mance je svojom popularnošću daleko prevazilazio granice ove zemlje. On je bio srpski fudbalski Džejms Din. Plenio je karakterom i igrom."

U prvoj utakmici nakon pogibije navijači su tražili samo jedno - gol za Mancea! U poslednjim minutima meča protiv Prištine, Ljubomir Radanović postiže gol za pobedu i proslavlja ga onako kako bi to Dragan uradio - na kolenima sa podignutim rukama. Suze na terenu, suze na tribinama...toliko je veliki bio Mance!

Čuveni golovi propraćeni njemu karakterističnom proslavom - klizanje na kolenima visoko podignutih ruku, još dugo će se prepričavati i premotavati na snimcima iz tog vremena. Za kraj ovog teksta ću citirati natpis ispod samog murala na mestu pogibije - Legenda živi!

(Espreso/Igor Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.