SLOVENSKO MOJE, OTČINA MOJA: Svaki Srbin na Evropskom mora da navija za Slovačku - JEDNO SMO SRCE, A DVA NARODA!
Foto: Profimedia

braća!

SLOVENSKO MOJE, OTČINA MOJA: Svaki Srbin na Evropskom mora da navija za Slovačku - JEDNO SMO SRCE, A DVA NARODA!

Pojedini istoričari kažu da su od svih naroda sa kojima su se Srbi susretali najbolje odnose upravo imali sa Slovacima

Objavljeno: 00:08h

Evropsko fudbalsko prvenstvo samo što nije počelo, a na njemu, kao što smo odavno i navikli, neće biti fudbalske reprezentacije Srbije. Ljubitelji fudbala će tako morati da biraju između nekih boljih od nas (a nije da ih nema).

Narod, naravno, uglavnom navija za "one velike" (Španija, Italija, Nemačka, Engleska, Francuska itd), kao i istorijski bliske nacije ili komšije (Rusija ili npr. Makedonija, pa čak u dosta slučajeva i Hrvatska).

Ipak, postoji i jedna reprezentacija koja od Srba zaslužuje samo ljubav, a to je Slovačka!

Pojedini istoričari kažu da su od svih naroda sa kojima su se Srbi susretali najbolje odnose upravo imali sa Slovacima.

Pripadnici tog naroda vekovima žive u Vojvodini i imaju status nacionalne manjine. Pretpostavlja se da ih preko 50.000 živi u Vojvodini, a mnogi od njih nikada ni nisu bili u zemlji iz koje su njihovi preci došli u 18. i 19. veku, te kao svoju domovinu gledaju upravo Srbiju. Zanimljivo je i da se više od 2500 Srba školovalo u Slovačkoj u pomenuta dva veka. Taj period se i ocenjuje kao najplodniji u istoriji bilateralnih odnosa. Sarađivali smo u raznim ekonomskim, obrazovnim, pa i vojnim sferama.

Slovačka
foto: AP

Zanimljivo je i da smo se zajedno borili protiv Turaka. Srpski despot Pavle Bakić i srpski šajkaši branili su Slovačku od njihove najezde.

Što se tiče skorije prošlosti i sadašnjosti, teško da na "Zapadu" imamo bolje prijatelje. Slovačka je bila dovoljno hrabra i nikada nije popustila pod pritiskom zapadnih zemalja oko priznanja Kosova. Jedna je od pet zemalja EU, uz Španiju, Kipar, Grčku i Rumuniju koja ne priznaje "državnost" južne nam pokrajine.

Kada smo već kod te teme, jedna su od zemalja koja je glasala protiv prijema Kosova u UNESKO. Da ne pričamo o brojnim izvinjenjima za NATO agresiju koja su stizala...

Jednostavno, kroz celu istoriju delimo istu sudbinu.

Slovački akademik Jan Jankovič je dao svoj opis tih odnosa.

- Kada je Slovačka bila slaba jedno su joj Srbi pomagali. Kada se Srbija našla u nevoji mi smo pomogli Srbima. Zbog tog nesebičnog prijateljstva mi u Slovačkoj imamo običaj da za Slovake i Srbe kažemo da su to dva naroda, a jedno bratsko srce – rekao je on.

No, vratimo se na sport. Pored tih nacionalnih veza, Slovačka ima jednu veoma simpatičnu reprezentaciju.

Da, tu je i dalje moćni Marek Hamšik! Čovek je pre koji dan našao i novi klub (Geteborg zamenio Trabzonom) i u 33. godini potpisao bogat dvogodišnji ugovor.

Od ozbiljnih top igrača tu su golman Martin Dubravka, Milan Škrinjar, Juraj Kucka. Tu je i dobro poznati Erik Jirka...

Evo i celog tima:

Golmani: Martin Dubravka (Njukasl), Marek Rodak (Fulam), Dušan Kucjak (Lehija Gdanjsk)

Odbrana: Peter Pekarik (Herta), Ljubomir Satka (Leh), Denis Vavro (Ueska), Milan Skrinjar (Inter Milan), Tomas Hubočan (Omonoija), Jakub Holubek (Gljivice)

Sredina terena: Marek Hamšik (IFK Getborg), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrosovski (Genk), Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (Keln), Robert Mak (Ferencvaroš), Vladimir Vajs (Slovan Bratislava), Laslo Beneš (Augzburg), Lukas Haraslin (Sasuolo), Tomas Suslov (Groningen), Matus Bero (Arnhem), Erik Jirka (Mirandes)

Napad: Mihal Đuriš (Omonoija), Robert Bozenik (Fejnord), David Strelec (Slovan Bratislava)

Selektor: Štefan Tarkovič

Žreb za grupe na Evropskom nije imao previše milosti za Sokolove.

Smešteni su, sa veoma malim šansama za prolaz, sa Španijom, Švedskom i Poljskom.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Najveći uspeh slovačkog fudbala je osvajanje Evropskog prvenstva u Beogradu 1976, iako je tim bio pretežno sastavljen od igrača iz Češke.

Finale sa Nemcima na Marakani ostalo je zauvek upamćeno po čuvenom penalu koji je izveo Antonjin Panjenka. Samostalno su se na EURO plasirali samo jednom, i to 2016. godine. Tada su završili na 14. mestu.

Razmislite dobro kome ćete dati ljubav ovog leta!

(V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.