ENGLEZI ZAROBLJENI U 1966. GODINI: Mladim snagama žele da naprave korak više!
Foto: EPA/Neil Hall

Euro 2020

ENGLEZI ZAROBLJENI U 1966. GODINI: Mladim snagama žele da naprave korak više!

Sve mečeve u Grupi D, u kojoj su još Hrvatska, Škotska i Češka, Englezi će igrati na Vembliju

Objavljeno:

Engleski fudbaleri imaće veliki motiv da se na predstojećem Evropskom prvenstvu predstave u dobrom svetlu i stignu do same završnice turnira, pošto će domaćin finalne utakmice biti londonski stadion Vembli.

Na prošlom Evropskom prvenstvu Engleska je u osmini finala poražena od Islanda (1:2), ali je selekcija nakon toga došla do četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Poslednju titulu na velikim takmičenjima Englezi su osvojili davne 1966. godine, kada su u finalu Svetskog prvenstva pobedili Zapadnu Nemačku, a te godine prvenstvo se igralo baš u Engleskoj.

Najveću prednost Englezi imaju u velikom broju mladih talentovanih igrača, medju kojima se izdvajaju Fil Foden (Mančester siti), Mejson Maunt (Čelsi), Ris Džejms (Čelsi), Džud Belingem (Borusija Dortmund), Džejdon Sančo (Borusija Dortmund).

Ovi igrači počeli su da pružaju dobre partije u poslednjih godinu dana. Belingem, iako 17-godišnjak, postao je standardni prvotimac u veznom redu Dortmunda, a isto važi i Sanča, koji ima 21 godinu.

Foden i Maunt već su postali glavni igrači svojih klubova, koji su se sastali u finalu ovogodišnje Lige šampiona, dok je Džejms bio jedan od najboljih igrača u tom finalu i za mesto u sastavu boriće se sa Kajlom Vokerom (Mančester siti) i Kiranom Tripijeom (Atletiko Madrid).

Zbog povrede na prvenstvu neće igrati napadač Junajteda Mejson Grinvud, kao ni Trent Aleksander-Arnold odbrambeni igrač Liverpula.

Sve mečeve u Grupi D, u kojoj su još Hrvatska, Škotska i Češka, Englezi će igrati na Vembliju.

Vembli će pored mečeva u grupi biti domaćin i dve utakmice u osmini finala, kao i u oba meča polufinala, što znači da bi teoretski Engleska samo u četvrtfinalu mogla da igra na gostovanju.

Pod vožstvom Gareta Sautgejta Engleska je u 24 meča na svom terenu pobedila u 18, uz dva poraza.

Glavna mana Engleske na prošlom Svetskom prvenstvu predstavljao je vezni red i "nesposobnost" da se ostvari posed lopte, koji bi značio i kontrolu igre, a to je posebno bilo vidljivo u meču polufinala protiv Hrvatske.

Vezni red je i dalje najslabija karika tima, ali postoje nagoveštaji da je Sautgejt pronašao dobitnu formulu.

Deklan Rajs (Vest Hem) sada je postavljen u vezni red, a pored njega naći će se Maunt koji je zadužen za kreaciju igre.

Pored njih mesto bi trebalo da zauzme i Džordan Henderson (Liverpul), iako je ove sezone imao problema sa formom i povredom.

Veliku prednost imaće u Hariju Kejnu fudbaleru Totenhema, koji je bio najbolji strelac prošlog Svetskog prvenstva, a u tek završenoj sezoni Premijer lige takodje je poneo tu titulu.

Postiže golove iz svih delova, iz blizine, izvan šesnaesterca, desnom i levom nogom i smatra se svestranim napadačem.

Kejn je od svog debija 2015. godine za reprezentaciju Engleske postigao 34 gola i mogao bi da prestigne rekordera Vejna Runija (53).

Engleska nije osvojila titulu poslednjih godina, ali je igrala dosta važnih mečeva, poput već pomenutog polufinala Svetskog prvenstva, ali i polufinale Lige nacija 2019. godine, u kojem je poražena od Holandije posle produžetaka.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.