I NEMCI DALI DO ZNANJA DA SU PROTIV KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: Ovakve stvari ne želimo da ignorišemo!
Foto: Profimedia

diže se glas

I NEMCI DALI DO ZNANJA DA SU PROTIV KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: Ovakve stvari ne želimo da ignorišemo!

Sličnu akciju organizovali su i fudbaleri Norveške u sredu pred meč protiv Gibraltara

Objavljeno:

Fudbalska reprezentacija Nemačke protestovala je, uoči utakmice s Islandom, protiv organizatora Svetskog prvenstva u Kataru zbog kršenja ljudskih prava radnika migranata u toj zemlji.

Nemačka je sinoć pobedila Island sa 3:0 na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a igrači su pre meča podržali radnike migrante u Kataru.

Oni su obukli crne majice, a na svakoj je bilo ispisano po jedno slovo koje je na kraju činilo poruku "Human Rights" (ljudska prava).

- Želeli smo da stavimo do znanja da ovakve stvari ne ignorišemo. Sami smo napisali slova na majicama. Želeli smo da iskoristimo veliku publiku da pošaljemo poruku u korist vrednosti za koje se zalažemo - rekao je fudbaler Leon Gorecka posle utakmice.

Fudbalska reprezentacija Nemačke
foto: EPA

Ova akcija fudbalera Nemačke usledila je nakon što je britanski Gardijan objavio da je na gradilištima u Kataru od 2011. godine život izgubilo više od 6.500 radnika migranata.

Sličnu akciju organizovali su i fudbaleri Norveške u sredu kada su na meč protiv Gibraltara izašli u majicama na kojima je pisalo: - Ljudska prava na terenu i van njega.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) je potom saopštila da neće pokrenuti disciplinski postupak protiv reprezentacije Norveške.

Nekoliko norveških klubova pozvalo je na bojkot Svetskog prvenstva.

Katar je pod čestim kritikama svetske javnosti zbog diskriminatorskih zakona prema migrantima koji rade na izgradnji infrastrukture za Svetsko prvenstvo koje počinje 21. novembra 2022. godine.

Početkom nedelje Amnesti internešenel pozvao je Fifu da pritisne Katar da poštuje obećane reforme zakona o radu pre početka turnira.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.