DA SE NIKAD NE ZABORAVI! Nemanja Matić se setio NATO agresije
Foto: Starsport©

Kapa dole

DA SE NIKAD NE ZABORAVI! Nemanja Matić se setio NATO agresije

U bombardovanju, koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture

Objavljeno:

Nemanja Matić, kao i mnogo godina pre, obeležio je 24. mart, godišnjicu NATO agresije na Jugoslaviju.

Srpski fudbaler je na Instagramu objavio fotografiju nastalu tokom bombardovanja 1999. godine i poručio: "Da se nikada ne zaboravi 1999.".

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 casova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo u njima. Prema procenama različitih izvora, u njima je nastradalo između 1.200 i 3.000 ljudi.

U bombardovanju, koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Agresija nad Jugoslavijom okončana je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnicki sporazum kojim je precizirano povlacenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.