PROKLETA MAGLA, UEFA MAFIOZI I ZVEZDA KAO PREDSKAZANJE: Ibrina deca bi da i njima crveno-beli budu TALIJA!
Foto: Starsport©

sve ono što vas zanima o milanu

PROKLETA MAGLA, UEFA MAFIOZI I ZVEZDA KAO PREDSKAZANJE: Ibrina deca bi da i njima crveno-beli budu TALIJA!

Kad god su naleteli na crveno-bele, "rosoneri" su kasnije osvajali titule u Evropi

Objavljeno: 14:28h

Crvena zvezda nije imala mnogo sreće na žrebu za 1/16 finala Lige Evrope, pošto je na njemu ukrštena sa trenutno jednom od najboljih evropskih ekipa koja je u vrhunskoj formi ove sezone, a to je stari znanac i stari rival - Milan.

Portugalac Maniš koji je pomagao žrebu izvukao je kuglice sa imenima srpskog šampiona i italijanskog velikana, a sigurno je svima prva pomisao bila - Spektakl i Zlatan Ibrahimović na Marakani.

foto: EPA/MATTEO BAZZI

Ona druga, o vraćanju nekih starih dugova, ne pije baš vodu, jer ne može da se preti petostrukom prvaku Evrope, koji jeste poslednjih godina bio u padu, ali se zato ove godine itekako uzdigao i trenutno je prvi u Seriji A, u kojoj još nije zabeležio nijedan poraz u 11 mečeva.

U Ligi Evrope su "rosoneri" izgubili samo od Lila.

foto: EPA/Ettore Ferrari

A kad već govorimo o tim dugovima, nije da klub iz "grada mode" nije dužnik crveno-belima, možda čak i dvostruki, jer duga je istorija rivalstva između beogradskog i milanskog velikana.

A počela je još 1988. godine onom čuvenom trilogijom, kako mnogi kažu,kada su u osmini finala Kupa šampiona umesto dva, ova dva kluba odigrala u stvari tri meča.

Svi se sećaju kako je tada "evropski drim tim" predvođen Gulitom, Rajkardom, Barezijem, Van Bastenom i Maldinijem spasila magla i sudija Diter Pauli.

Posle 1:1 u Milanu usledio je revanš 9. novembra u Beogradu, Zvezda je bila bolja, Zvezda je napadala i to krunisala golom za vođstvo Dejana Savićevića u 51. minutu i taman kada se očekivalo da crveno-beli dokure moćni tim Ariga Sakija na scenu je stupio nemački arbitar koji donosi kontroverznu odluku da se utakmica prekine zbog loših vremenskih uslova, odnosno magle.

Ali uz to stiže još jedna "čudna" i kontroverzna odluka, a to je da meč sutradan počne iz početka, a ne da se nastavi od minuta u kome je prekinut i pri rezultatu pri kome je prekinut.

Tako da su igrači Zvezde morali da krenu od nule, pa je posle 90 minuta bilo 1:1. Dragan Stojković Piksi je bio strelac za crveno-bele, a Van Basten je prethodno doveo u vođstvo goste.

Kako pobednika nije bilo pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kome su "srećniji" bili gosti iz Milana koji su otišli dalje, a kasnije i do samog kraja i osvajanja titule prvaka Evrope.

A onda 18 godina kasnije ponovo se Crvena zvezda namerila na moćni Milan, ovog puta Anćelotijev.

Bilo je to 2006. godine u leto, baš posle afere "Kalčopoli" kada je Milan u Italiji bio kažnjen zbog nameštanja i podmićivanja sudija, međutim, UEFA im je to oprostila i dozvolila im da učestvuju u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

I baš u poslednjem, trećem kolu, naleteli su na Crvenu zvezdu koju je vodio Duško Bajević.

Milan je u sezoni pre toga izgubio ono famozno finale Lige šampiona od Liverpula, a tri godine pre toga je bio i prvak Evrope.

U prvom meču u Italiji, crveno-beli su se držali dobro, međutim, onaj Filipo Pipo Inzagi je u svom stilu iskoristio jednu grešku i doneo minimalnu pobedu "rosonerima".

Revanš u Beogradu se čekao s nestrpljenjem, redovi za karte za tu utakmicu su se potezali od blagajne Marakane pa do Hrama Svetog Save, kako su ljudi pričali, tada je i smišljeno ono šaljivo peckanje vernih Delija ka "običnim" navijačima "Zvezda se voli svakog dana, a ne samo protiv Milana".

A upravo su Delije spektakularnom koreografijom na Marakani poručile šta misle o UEFA i Milanu i tome što im se progledalo kroz prste kada je cela severna tribina bila u "crno-crvenim" bojama (boje Milana) i u njima je bilo ispisano velikim slovima "UEFA", a na kraju toga jedan transparent koji šalje jasnu poruku "Mafiosi".

Međutim, uprkos velikoj npodršci sa tribina, podvig nije bilo moguće učiniti, jednostavno za "rosonere" su tada igrali majstori fudbala poput Kafua, Seržinja, Sedorfa, Kake u najboljim danima i da ne nabrajamo ostale.

Gosti su slavili 2:1, golovima Inzagija i Sedorfa, a utešni gol za crveno-bele je postigao Dušan Đokić.

I ponovo, kao neka igra sudbine, te godine je Milan stigao do finala Lige šampiona u kome se revanširao za poraz Liverpulu od dve godine ranije i osvojio svoju sedmu i poslednju titulu prvaka "starog kontinenta".

Ipak, dosta je vremena prošlo, nije Milan to više ista ekipa, ali čini se da baš sada kada je ponovo u usponu posle nekoliko sušnih godina, ponovo naleće na crveno-bele.

Trener Stefano Pioli je formirao jedan izuzetan tim, u kome je prva zvezda naravno neuništivi Zlatan Ibrahimović i kada on igra, ta ekipa je duplo jača i bolja nego bez njega.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

Ali tu ima još vrhunskih igrača poput Tea Ernandeza koji je baš u nedelju uveče, iako bek, postigao 2 gola i sprečio prvi poraz Milana u Seriji A.

Pa je tu Turčin razornog udarca Hakan Čalhanoglu, brzonogi Hrvat Ante Rebić, na golu prvi golman italijanske reprezentacije Đanluiđi Donaruma, u odbrani Romanjolo i Simon Kjaer, ogromni talenata na sredini terena je koncentrisan u kvaltetu Benasera, Tonalija, Kesija, Brahima Dijaza, Haugea, Kastiljeha, a od Ibre se uči i talentovani 21-godišnji napadač Rafael Leao. I da ne zaboravimo da je u timu jedan od standardnijih Rade Krunić, nekada velika želja kluba s Marakane.

foto: Printscreen/transfermarkt.com

Dakle, i iz ovih pobrojanih imena je jasno protiv kakvog tima će igrati srpski šampion.

Ali sve u svemu, kao što rekosmo na početku, biće to spektakularni dueli. Još samo kad bi se dozvolio povratak publike na stadione, makar u nekom ograničenom broju, to bi upotpunilo svakako ovaj dvomeč.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.