KLUBOVI NE PUŠTAJU IGRAČE DA IGRAJU ZA SRBIJU U BARAŽU: Tumbaković besneo zbog pitanja novinara! Neću dati ostavku!
Foto: Printscreen/Youtube/Fudbalski savez Srbije

ljutio se

KLUBOVI NE PUŠTAJU IGRAČE DA IGRAJU ZA SRBIJU U BARAŽU: Tumbaković besneo zbog pitanja novinara! Neću dati ostavku!

Selektoru Srbije se nisu dopala pojedina pitanja, pogotovo ona koja se tiču njegove budućnosti na klupi, ali i šta će biti u slučaju neuspeha protiv Norveške

Objavljeno: 14:34h

Selektor Ljubiša Tumbaković ponovio je da utakmica protiv Norveške u baražu za odlazak na EURO nije presudna za budućnost srpskog fudbala.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je previše negativnih misli, a sve nakon pitanja da li će podneti ostavku u slučaju poraza u Oslu.

- Pričamo paušalno, zašto bih odlazio sa klupe, ovo je posao kao i svaki drugi? Naravno da nikad nisam pobegao, neću ni ovoga puta. Vodio sam milion utakmica i vodiću i dalje. Ako razmišljamo negativno kao neki, onda ne treba ni da sarađujemo. Ovo je sport, trebalo bi u tom pravcu da razmišljamo. Ako tako razmišljamo pre meča, onda neće biti ništa. Ima i drugih poslova u životu da se radi - rekao je Tumbaković.

On je dodao da će ekipa do utakmice u Oslu praktično imati samo jedan trening i otkrio da ne može da računa na Nikolu Maksimovića i Miloša Veljkovića.

- Iz Napolija ne puštaju Maksimovića, traže da ostane tamo, kao i svi drugi igrači kluba, u karantinu. Postoji borba FSS sa UEFA da Maksimović dođe. On se neće pojaviti na okupljanju. Mi putem tih mejlova pokušavamo da ih ubedimo, ali Napoli je čvrst u tom stavu i on trenutno nije sa nama Sa druge strane, Verder pušta Veljkovića samo direktno u Oslo i nazad. Ne možemo s njim ništa da radimo do Osla, zato smo i pozvali igrače koji su nam tu interesantni. Tu je Maraš, tu je Zjelar za vezni red i Katai za tu bočnu poziciju. Imamo tri utakmice, svaka ima svoju težinu, sve što se radi do sada je maksimalno profesionalno - rekao je selektor.

Problem je i povreda Filipa Kostića koji je član startne postave i koji neće igrati u Oslu.

- Filip Kostić je jedan od naših ključnih igrača, njegov doprinos reprezentaciji je veliki, što se tiče same pripreme utakmice, da se ona igrala u martu, on bi igrao na toj poziciji. Poremetila nas je njegva povreda, videćemo da li će to biti Ristić ili neki drugi igrač koji će igrati umesto njega, to je deo naše priče kao očekivanje za rezultat protiv Norvežana.

Tumbaković je istakao da neće menjati formaciju iz septembarskih mečeva u Ligi nacija i da će igrati sigurno sa trojicom štopera pozadi.

- Taj septembarski deo je bila priprema za ovo što je najznačajnije. Raspored igrača je ustanovljen, reprezentacija će igrati tako ubuduće. Ko će tu igrati na kom mestu, to je moje diskreciono pravo, to ne govorim do sastanka. Apostrofirani pojednci imaju priliku da se pojave na tom mestu, sačekajmo četvrtak da vidimo koji će biti sastav.

On je još jednom rekao da Haland nije jedini problem kada je u pitanju tim Norveške.

- Ne smatram da je to najveća opasnost, ništa nije novo da Haland da dva gola, on je i ranije davao po dva ili tri gola. Bilo bi dobro da je on jedini, imamo problem da zaustavimo napad Norvežana, ali to je fudbal, trudićemo se da nametnemo našu igru.

Prema njegovim rečima, stručni štab je maksimalno pripremio utakmicu, Norveška je skautirana do sitnica.

- Odgledali smo poslednjih 15 njihovih mečeva. Sve se zna, ali opet, jedan detalj promeni utakmicu. Ono što me raduje jeste da će naši igrači sada sigurno biti u mnogo boljoj formi nego u septembru jer sad imaju iza sebe četiri-pet utakmica. Velika je razlika mesec dana, ipak je to mesec dana takmičarskog ritma. Neki igrači u septembru nisu imali nijedan trening i utakmicu, a sada imaju četiri - pet utakmica i ko zna koliko treninga. Ono što smo skautirali, jeste da je ozbiljan pomak u njihovoj takmičarskoj formi. Utakmice u reprezentaciji su uvek nešto specifično, jer u reprezentaciji uvek daju određeni pomak i nešto više, očekujem to od igrača i ovoga puta - poručio je srpski selektor.

Takođe je istakao da će daleko važnije od svih treninga biti da se kod igrala probudi motivacija.

- Mi koji se bavimo selektorskim poslom, nama je najbitniji taj motivacioni deo. Mi ćemo imati jedan trening pre puta, posle idemo u avion. Sve se svodi na taj motivacioni momenat. Pored tih detalja i informacija kako ko ima zadatak. Igrači treba da rade na svojoj motivaciji, jer njihov patriotski motiv mora da bude na maksimumu. Vraćem se na pitanje šta će biti ako se izgubi. Ako izgubimo, izgubićemo brate! Šta će biti posle? O tome neka razmišljaju ljudi koji su zaduženi za to, ne mi treneri - ponovo se naljutio Tumbaković, koji ističe da će pokušati igračima da izbije negativan strah pre meča.

- Uvek može bolje, ja pokušavam pre treninga i utakmica, taj deo koji spada u negativan strah svedem na minimum. Pozitivan strah treba da postoji, on te motiviše da razmišljaš u pozitivnom smislu. Ne plašim se. Ovo je sport, učiniću sve da dođem do rezultata. Ako je neko bolji i spreči te, bože moj. Sve ćemo učiniti da kroz strategiju koju smo napravili dođemo do cilja, ništa ne prepuštamo slučaju - kaže selektor.

Na kraju ponovo se razljutio, a ovog puta zbog pitanja da li i on misli da je meč u Oslu ključan za budućnost srpskog fudbala.

- Svaka utakmica ima svoju dimenziju važnosti. Igrali sad protiv Norvežana ili protiv Turske, Mađarske. Ova je mnogo važna, naš ceo pristup će biti takav, ali nije presudna, ali ne treba stavljati omču oko vrata momcima. Šta ako, ako, ako... ajde da budemo svi zajedno. Problem srpskog fudbala nije od juče. Prvo moje obraćanje kao selektora je bilo normalno, niti mi možemo bez medija, niti oni bez nas. Ako ovako razmišljamo, a nismo ni krenuli, onda će svaka utakmica biti važna. Trebalo je da radimo 20 godina, da ranije odemo na EP i pre ovog baraža - zaključio je Ljubiša Tumbaković.

Utakmica između Norveške i Srbije igra se u četvrtak od 20.45 sati.

Pobednik tog duela u novembru će, na domaćem terenu, dočekati boljeg iz meča Škotska - Izrael u finalu baražža C Lige nacija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.