SEĆAMO SE SEZONE 2011/2012: Robijevih 5:0 Partizanu, početak kraja Filipa Jankovića i teranje Vilotića sa priprema!
Foto: Starsport©

retrospektiva

SEĆAMO SE SEZONE 2011/2012: Robijevih 5:0 Partizanu, početak kraja Filipa Jankovića i teranje Vilotića sa priprema!

Prosinečki je osvojio prvi trofej kao trener, Partizan je "popio petardu" na tri uzastopna derbija, a mnogo zanimljivosti i stvari koje ste možda zaboravili ili niste znali vaš čekaju u nastavku teksta...

Objavljeno: 18:51h
Nikola Husein

Evo nas opet...

U petak ste imali priliku da pročitate prvi deo našeg serijala o sezonama Crvene zvezde u proteklih deset godina. Nakon izuzetno zanimljive sezone 2010/2011, osvežićemo vam sećanje na narednu - 2011/2012.

Prosinečki je osvojio prvi trofej kao trener, Partizan je "popio petardu" na tri uzastopna derbija, a mnogo zanimljivosti i stvari koje ste možda zaboravili ili niste znali vaš čekaju u nastavku teksta.

Kao što stara bangladeška drevna poslovica glasi "Po prelaznom roku se sezona poznaje" - tako je na Marakani gotovo svakodnevno bilo dolazaka i odlazaka.

Klub su napustili Koroman, Milovanović, Stamenković, Ninkov, Isah i još mnogo njih, dok su ekipu iz Ljutice Bogdana pojačali povratnici Kovačević i Petković, zatim stranci Pašeko i Mezenga, sin bivše legende crno-belih Miloš Dimitrijević, dok su Kirovski i Vesić kao predstavnci mladog talasa golmana potpisali ugovor sa crveno-belima.

Evropska odiseja započeta je u Letoniji protiv Ventspilsa, a nije sve izgledalo idealno u glavnom gradu nekadašnje sovjetske države.

Crvena zvezda je golom novajlije Bruna Mezenge u nadoknadi meča odnela pobedu od 2:1, da bi u Beogradu pred 40.000 navijača viđena prava fudbalska rapsodija.

Rezultat 7:0, a golovi su bili sve lepši od lepšeg. Lazović, Borha, Mezenga, Kaluđerović, pa su navijači posle dugo vremena konačno imali mnogo razloga za osmeh.

Poseban trenutak dogodio se u finišu meča kada je Filip Janković, tada najveći srpski talenat debitovao za klub sa svega 16 godina. Činilo se da je velika karijera pred njim i da Zvezda dobija igrača za narednu deceniju, ali o tome nekom drugom prilikom.

foto: Starsport©

Ono što je više zadovoljavalo navijače od samog rezultata bio je identitet koji je Prosinečki stvorio za pola godine na klupi srpskog vicešampiona. Lepršavost u igri, efikasnost, stvaranje brojnih prilika - sve je u to doba krasilo momke sa Marakane.

Kao po običaju tih godina žreb nikako nije bio naklonjen crveno-belima, pa su u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope za protivnika imali francuski Ren.

Prvi meč na Marakani pred 55.000 navijača počeo je briljantno. Penal na startu utakmice, siguran egzekutor Kadu. Nizale su se šanse za crveno-bele, Duško Tošić je odigrao prvo poluvreme za čistu desetku, a stadion je eksplodirao kada je Kaluđerović zakucao loptu pod mrežu nedugo posle vodećeg gola, međutim, zastavica za ofsajd je bila podignuta visoko.

U nastavku se Ren oslobodio strahovitog pritiska sa tribina i preokrenuo meč u svoju korist, pa su na revanš otputovali sa prednošću od 2:1.

A, u Francuskoj - propast. Četiri komada u mreži Bajkovića za završetak evropske priče za tek započetu sezonu.

Prvenstvo i Kup Srbije postali su jedine opcije za Prosinečkog i momke.

Prvo kolo u Subotici i odmah debakl od koga su zvonile uši. Spartak je deklasirao crveno-bele sa čak 3:0 i mnogi su se zapitali šta se to dogodilo sa ekipom, da od onakve partije protiv Ventspilsa deluju kao amateri protiv prosečne ekipe Superlige.

Nakon toga usledilo je čak pet mečeva u šampionatu bez primljenog pogotka, da bi tu seriju u nadoknadi meča prekinuo kragujevački Radnički.

foto: Starsport©

Vrlo brzo je na programu bio Večiti derbi, a crveno-beli će dugo žaliti za promašenim penalom Evandra pri rezultatu 0:0 kada je pogodio stativu.

Kazna je usledila preko Vukića i Šćepovića, a Robi je imao užasnu statistiku od tri od četiri izgubljena derbija. Nervoza se ponovo uvukla pod kožu navijača, pogotovo nakon poraza na praznoj Marakani od Vojvodine u poslednjem jesenjem kolu.

Pojačanja su bila neophodna, pa su već na zimu pristigli neki novi klinci, a neki od njih sada imaju fantastične karijere.

Milivojević, Maksimović, Mladenović, Milunović, Mirić i Kasalica su pristigli u zimskom prelaznom roku, a ekipu su napustili Kaluđerović, Li Adi, Mezenga, Savio, Kovačević i Čaušić.

foto: Starsport©

Na pripremama dogodio se prvi veliki incident.

Robert Prosinečki oduzeo je kapitensku traku i odstranio iz tima Milana Vilotića zbog nediscipline. On je rekao da se na taj potez odlučio zbog nesporazuma koji već duže vreme traju između njega i odbrambenog igrača.

- Bilo je opomena, ali sada je u pitanje doveden moj trenerski autoritet i odlučio sam da Vilotiću oduzmem kapitensku traku. On više neće nositi crveno-beli dres dok sam ja trener Zvezde - rekao je Prosinečki.

foto: Starsport©

Vilotić se pokajao zbog toga, pa je putem kluba izjavio sledeće:

- Ako sam nečim uvredio autoritet i ličnost trenera Roberta Prosinečkog, kajem se zbog toga.

Sezona bez Vilotića je nastavljena u velikom stilu, početnih pet pobeda, titula više nije bila samo san, a zimska pojačanja su se odmah uklopila.

Podsetimo, uvodna utakmica proleća protiv Spartaka je bila svojevrsni spektakl koju je gledalo verovali ili ne čak 42.000 navijača i to je tog vikenda bila peta najveća poseta u čitavoj Evropi.

Usledilo je polufinale Kupa i to opet protiv Partizana - strateg Prosinečki je imao pravu priliku za osvetu.

Prvi meč na Marakani rešili su upravo tek pristigli igrači, Milunović i Kasalica i Zvezda je sjajnom igrom došla do odličnog rezultata od 2:0 pred revanš na JNA.

Nisu se opuštali momci u crveno-belim dresovima ni u komšiluku, pa su Borha i Lazović u drugom poluvremenu golovima zabetonirali crno-bele i veličanstvenom ukupnom pobedom od 4:0 izborili plasman u finale Kupa.

foto: Starsport©

Prosinečki je ponovo uživao na Marakani, a navijači su imali svog idola kao pre 20 godina.

U međuvremenu, titula je ponovo otišla u ruke Partizana koji je domaći šampionat odigrao na visokom nivou, pa je šampionsko slavlje bilo spremno nakon novog Večitog derbija u Humskoj.

Pun stadion čekao je kraj meča kako bi krenula velika crno-bela fešta, ali to je uništio Kadu golom u poslednjim sekundama susreta za slavlje Delija kao da je njihova ekipa podigla pehar šampiona.

foto: Starsport©

Fudbaleri Crvene zvezde su nakon meča više od pola sata ispred Severa sa navijačima slavili pobedu nad Partizanom, treću uzastopnu uz gol razliku od 5:0, a Luka Milivojević je tada dao čuvenu izjavu.

- Derbi kao derbi, očekivali smo jaku utakmicu. Ipak, treći put smo pobedili Partizan i niko ne može da tvrdi da je bolji od nas kada nekog pobedimo tri puta uz rezultat 5:0.

O tituli više niko nije razmišljao, ona kao da je osvojena tim golom Kadua, pa se čekalo još samo finale Kupa u Kruševcu.

Crveno-beli su uspeli da nakon dve godine posta podignu trofej najmasovnijeg takmičenja i podare svom treneru prvi pehar kao treneru voljenog kluba.

Stadion u Kruševcu je bio prepun navijača Zvezde, a osvajanje Kupa se slavilo do dugo u noć. Prosinečki i Zvezda su ponovo našli nit koja je bila potrebna, a i navijači su to prepoznali. Nedostajala je samo titula...

foto: Starsport©

Statistički podaci iz ove sezone kažu da je Borha sa 14 golova bio vodeći strelac ekipe, Evandro i Kadu su bili iza njega, a neverovatna brojka od skoro 23.000 navijača na Marakani po meču verovatno dugo neće biti nadmašena.

Nastaviće se...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.