"ŽIVEO LALATOVIĆ I PABLO ESKOBAR": Pričaju mu da je narkoman, a on godinama štancuje klince za evropske velikane!
Foto: Starsport©

talenat

"ŽIVEO LALATOVIĆ I PABLO ESKOBAR": Pričaju mu da je narkoman, a on godinama štancuje klince za evropske velikane!

Ne može biti svako Nenad Lalatović, to je sigurno, ma šta god pričali o njemu.

Objavljeno: 13:08h
Nikola Husein

Nenad Lalatović je godinama jedna od najkontroverznijih ličnosti srpskog sporta.

Bivši kapiten Crvene zvezde i fudbaler ukrajinskog Šahtjora i nemačkog Volfsburga trenutno sa klupe vodi ekipu Vojvodine, a njegov trenerski staž u Srbiji je izuzetno zanimljiv i nimalo dosadan.

Ono po čemu je Lalatović poznat navijačima, je to što je oduvek imao "njuh" za igrače kojima je predodređeno da nakon rada sa njim naprave izuzetno uspešnu evropsku karijeru.

Postoji i ona tamna strana Nenada Lalatovića, a to je da ga godinama bije glas kako koristi nedozvoljene supstance, pa su navijači Zemuna čak jednom prilikom i zapevali stihove u njegovu čast.

Ali, da ne dužimo sa trivijalnostima, vratićemo se fudbalu i neospodnom talentu Lalatovića.

Nakon završetka igračke karijere, popularni Lalat se brže bolje bacio na pečenje trenerskog zanata, a prvi samostalni posao bio mu je vođenje Srema, tadašnjeg drugoligaša, zatim je preuzeo Voždovac, pa su se nizali klubovi kao što su Napredak, Crvena zvezda, Borac, Vojvodina, Radnički Niš i Čukarički...

ADAM MARUŠIĆ NA SKENERU PSŽ

Nije prošlo dugo od odlaska sa mesta trenera Srema, narednog kluba koji mu je ustupio titulu šefa stručnog štaba, a to je bio Voždovac, koji se tih godina polako probijao kroz trnje srpskog fudbala.

Te 2013. godine je u svom mandatu uspeo da jednog igrača "zmajeva" izdigne iznad površine, a to je bio Adam Marušić, sadašnji fudbaler Lacija.

Rođeni Beograđanin je pažnju na sebe skrenuo golom Crvenoj zvezdi u jesen te godine, da bi nakon epizode u Voždovcu otišao u Belgiju, gde su ga tamošnje igre preporučile rimskom velikanu.

foto: Starsport©

To nije sve - Marušića već mesecima pomno prati PSŽ i za njegove usluge nudi ozbiljnu svotu novca, pa ne bi bilo čudno da već ovog leta pomenuti "wing-back" Rim zameni gradom svetlosti.

RAJKOVIĆ, RISTIĆ, JOVIĆ, JOVANOVIĆ, ALI NE I GRUJIĆ

Zapažena uloga u srpskom fudbalu na početku svoje trenerske karijere, preporučila ga je Crvenoj zvezdi koja je nakon osvajanja titule 2014. godine bila blizu bankrota.

UEFA je crveno-bele izbacila iz evropskih takmičenja, a tim predvođen Ninkovićem, Pečnikom, Milijašem i Mrđom se totalno raspao.

Lalatović je promovisan u mraku Marakane zbog gašenja struje, a prvi veliki potez bio mu je guranje četvorice golobradih momaka u vatru srpskog fudbala.

Predrag Rajković, Mihailo Ristić, Luka Jović i Vukašin Jovanović sve skupa nisu imali 80 godina, a Lalat je upravo u njima video "zlatne koke" koje će klubu ubrzo doneti na milione evropskih novčanica.

foto: Starsport©

Podsetimo, Rajković je iz Zvezde otišao u Makabi, Ristić u Krasnodar, Jovanović je potpisao za Zenit, a Jović je preko investicionog fonda Faljija Ramadanija preko kiparskog Apolona stigao u Benfiku, a Zvezda je profitirala skoro 10.000.000 od njihovih transfera.

Pitate se gde je u ovoj priči Marko Grujić?

Interesantna priča postoji za njega, a to je da je Lalatović njega prvo poslao na pozajmicu u lazarevačku Kolubaru, rekavši da je "mnogo mekan" za njegovu viziju Crvene zvezde.

Ipak, Grujić je već posle nekoliko meseci vraćen na Marakanu i sakupio nekoliko mečeva te sezone za crveno-beli tabor, pa se može reći da se Lalatović pomalo ogrešio o sadašnjeg fudbalera Liverpula, koji je 2016. godine na Enfild stigao za 7.000.000 evra.

BOGDAN PLANIĆ

Te sezone je iz OFK Beograda stigao i mladi Bogdan Planić, visoki štoper koji je u limitiranoj ekipi prouzrukovanoj finansijskom stanju zauzeo svoje mesto u ekipi.

Nije se naigrao u crveno-belom dresu, postigao pogodak protiv Udinezea na igračkom oproštaju Dejana Stankovića, ali ostaće upamćeno da mu je Lalatović pružio priliku za fudbalsko odrastanje.

foto: Starsport©

Sada, nekoliko godina kasnije, Planić je najbolji štoper rumunske lige, ali je u nemilosti čuvenog Điđi Bekalija, alfe i omege Steaue, pa se očekuje već na leto njegov odlazak iz rumunske prestonice.

Ne toliko davno, za njegove usluge interesovali su se mnogi evropski klubovi, među kojima se nalazio i Fenerbahče.

RADE KRUNIĆ I TERZIĆEV SAN

Sadašnji fudbaler italijanskog Milana, Rade Krunić je svoju karijeru gradio u domaćoj Superligi.

Prvo kao igrač Donjeg Srema, pa zatim Borca iz Čačka, a za njegov fudbalski uspon dobrano je zaslužan Nenad Lalatović koji ga je timu iz pomoravlja promovisao u jednog od lidera ekipe, a zanimljiva priča se krije iza izjave Zvezdana Terzića kome je nedosanjani san bio da upravo Krunića dovede u Crvenu zvezdu.

Ipak, sam Krunić ističe da bi voleo da jednog dana uskoči u crveno-belu opremu.

- Bilo je svojevremeno ponuda iz sva tri naša najveća kluba. Pre svega iz Crvene zvezde, čiji sam navijač i za koju sam imao veliku želju da zaigram. Jednostavno, planovi Zvezde i predsednika Donjeg Srema nisu mogli da se poklope i posle sam otišao u inostranstvo. Trenutno ne žalim zbog toga jer se nadam da ću se nekada vratiti i da ću ostvariti svoj san da obučem dres Zvezde.

foto: Starsport©

Sada Rade Krunić vredi više od 10 miliona evra, član je italijanskog velikana i mnogi bi rekli da je ostvario sve što se u fudbalu može ostvariti.

Ko zna, da Lalata nije bilo, možda bi Krunić i dalje tavorio u nekim ligama poput naše.

FENOMEN "NEMANJA RADONJIĆ"

Godinama je bio jedan od najomraženijih igrača zbog svog ponašanja i izgleda, ali se to bukvalno promenilo preko noći i sada je Nemanja Radonjić postao igrač kakav se retko rađa u Srbiji.

Ono što mnogi ne znaju je to da je Lalatović u Čukaričkom praktično osposobio i "namestio glavu" Radonjiću za ozbiljan fudbal, što je istog leta iskoristila Crvena zvezda i dobila produkt igrača koji joj je potreban.

Sećate se i sami koliko se puta ime Nemanje Radonjića provlačilo kroz medije, ali ne zbog fudbala, već zbog načina života.

foto: Starsport©

Splavovi, devojke, alkohol, samo fudbala nije bilo, a bio je talenat kakav se ne viđa. Međutim, nakon izgubljenih godina u Partizanu i Italiji, Lalatović je prepoznao nešto u dečku koji je bio na rubu propasti i malo po malo mu davao šansu u Čukaričkom koji je godinama poznat upravo po tome - šansi za mlade igrače.

Radonjić je od deteta postao čovek, a bubica u glavi je bilo sve manje, da bi se u Zvezdi napokon skrasio i za jednu vrhunsku sezonu u klubu sebi doneo transfer u Marsej, a klubu skoro 7.000.000 evra.

Sada je Radonjić stalni reprezentativac Srbije, a zasluge za njegovu karijeru i njenu "reanimaciju" idu i na račun Nenada Lalatovića.

MIRKO TOPIĆ, ZLATNA KOKA VOJVODINE

Velika, možda i najveća mlada nada srpskog fudbala se nalazi u Vojvodini.

Lalatović je dolaskom u Novi Sad već tradicionalno spojio tim u skladu mladosti iz iskustva, a jedno ime se nameće samo po sebi i pitanje trenutka kada će doneti timu sa Karađorđa finu svotu novca.

foto: Starsport©

Mladi Mirko Topić je svojim igrama u jesenjem delu šampionata brzo skrenuo pažnju na sebe i stavio se u fudbalski izlog. Defanzivni vezni igrač, čvrste građe, podseća fizionomijom na Marka Grujića, pa nije ni čudo zašto se timovi poput Dinamo Zagreba, Šahtjora, Mančester sitija i Zvezde otimaju za njegov potpis.

A, da... Lala je i njega "gurnuo" u prvi tim.

foto: Starsport©

Za kraj, nema nikakve sumnje da Lalatović poseduje neko "šesto čulo" za mlade igrače i njihov dalji razvoj.

Uprkos lošim rečima i negodovanjem na pomen njegovog imena, svi mi slobodno i jasno možemo izgovoriti do da je on jedan od najboljih trenera u našoj zemlji koji je pravi maher za mlade fudbalere i zato ne čudi to da mnogi od njih upravo na njega gledaju kao na fudbalskog oca.

Ne može biti svako Nenad Lalatović, to je sigurno, ma šta god pričali o njemu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.