KO JE OVDE LUD? Imamo najboljeg golmana Evrope i najgoreg u Španiji - a ko nama brani?
Predrag Rajković i Marko Dmitrović, Foto: EPA/Yoan Valat, AP

DOKLE VIŠE OVAKO?

KO JE OVDE LUD? Imamo najboljeg golmana Evrope i najgoreg u Španiji - a ko nama brani?

Šta je posredi, možemo da naslutimo, ne i da napišemo sa sigurnošću...

Objavljeno: 12:59h
Aleksa Radosavljević

Srbija dugo nije imala ovoliku gužvu na poziciji golmana u reprezentaciji. Predrag Rajković iz Remsa, Marko Dmitrović iz Eibara, Boris Radunović iz Verone na pozajmici iz Atalante, Vladimir Stojković iz Partizana (koji doduše već duže vreme nije u kombinaciji za tim).

Dvojica prvopomenutih su favoriti Ljubiše Tumbakovića, ali jedan od njih je favorizovaniji u odnosu na drugog, još od mandata bivšeg selektora Mladena Krstajića.

Naime, Marko Dmitrović je branio na svih šest utakmica ovog kvalifikacionog ciklusa, dok je Rajković priliku dobio samo na prijateljskoj utakmici sa Paragvajem u tom periodu.

Rajković je ostao netaknute mreže na tom meču sa neugodnim Južnoamerikancima, dok je Dmitrović loptu iz gola u kvalifikacionom periodu vadio čak 13 puta.

Od toga, onaj prvi gol primljen na Marakani protiv Portugala pre mesec dana bio je direktno njegova "zasluga", jer je katastrofalno iskomunicirao sa odbranom, a onda i nespretno boksovao loptu direktno koštavši Orlove tri boda u direktnom okršaju sa Kristijanom Ronaldom i drugarima za drugo mesto koje vodi na EURO 2020.

Takođe, postoji još podataka koji ne govore baš u Dmitrovićevu korist.

Posle više nego solidne prošle sezone, Dmitrović je doživeo da sada bude zvanično najgori golman španskog prvenstva. Statistika kaže da Dmitrović ima najmanji procenat odbranjenih šuteva – svega 54,1 odsto, odnosno malo više od pola.

Sa druge strane, Predrag Rajković je na osam zvaničnih utakmica ove sezone za Rems uspeo da sačuva svoju mrežu, pa tim projektovan za borbu za opstanak trenutno drži gornju polovinu tabele i iz vikenda u vikend slavi Srbina, koji je sa omladinskom selekcijom naše zemlje osvojio i Evropsko, ali i Svetsko prvenstvo, pod trenerskom palicom Ljubinka Drulovića, odnosno Veljka Paunovića.

Rajković je po broju mečeva bez primljenog gola najbolji u top pet evropskih liga trenutno, iza njega je jedan Jan Oblak, koji sedam puta nije morao da vadi loptu iz mreže.

Dakle, postavlja se pitanje ko je ovde, u našem Fudbalskom savezu, lud, pošto se očigledno potencira da umesto dokazanog majstora među stativama brani čovek kome ove sezone ništa ne ide od ruke. Inače, njegov Eibar je minulog vikenda ostvario prvi trijumf u prethodnih mesec dana, a tokom te utakmice, kod jedinog primljenog gola, Dmitrović je morao mnogo bolje da iskontroliše jednu ničiju loptu u svom petercu.

Hoće li selektor Tumbaković reagovati na naše kritike, ostaje nam da vidimo, jer je naredne nedelje na programu reprezentativna pauza.

Mi se, najiskrenije, nadamo da hoće, jer Rajković definitivno ima ono nešto zbog čega može da bude nosilac igre naše reprezentacije kroz narednih deceniju i po ukoliko ga povrede zaobiđu.

Biće pravo čudo ne bude li bivši čuvar mreže i kapiten Crvene zvezde naredne sezone pojačao neki klub daleko većeg renomea nego što ima Rems.

Podsetimo, Srbija se nalazi na trećem mestu tabele kvalifikacione grupe B, na bod iza Portugala, ali aktuelni šampion Evrope ima još samo po meč sa Luksemburgom i Litvanijom, gde je teško očekivati da prospe bilo koji bod. Stoga, Srbija će verovatno morati kroz baraž obezbeđen putem pobede u grupi Lige nacija da traži svoje mesto na prvenstvu Starog kontinenta, a sigurni smo da bi upravo Rajković na golu uneo dodatno samopouzdanje u sve ostale redove tima.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.