PARTIZANE, NIJE SVE TAKO CRNO: Besplatni šamponi, polomljeni prozori od kola - a pogledajte ih samo gde su sad!
FK Partizan - FK Crvena zvezda, Foto: Beta, Dado Đilas

STVARI U FUDBALU SE BRZO OKREĆU

PARTIZANE, NIJE SVE TAKO CRNO: Besplatni šamponi, polomljeni prozori od kola - a pogledajte ih samo gde su sad!

Na nekoliko kola pred kraj regularnog dela sezone, crno-beli nemaju više šanse da se bore za titulu, traže i novac na sve strane kako bi obezbedili UEFA licencu za narednu sezonu, ali...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Da je pre samo godinu dana, kada je Partizan u veoma neizvesnom meču ispao od Viktorije iz Plzenja u 1/16 finala Lige Evrope, neko rekao Grobarima šta ih čeka narednog februara i marta, sigurni smo da mu ne bi verovali.

Čelnici crno-belih tada su se busali u grudi sjajnim finansijama, smanjivanju duga na navodnih 13-ak miliona evra sa početnih 30-ak, koliko ih je navodno zateklo, odličnim transferima Leonarda da Silve Souze, Uroša Đurđevića i Nikole Blekija Milenkovića...

A, sada, koliko god da su u bedaku zbog Uefinog roka koji im se nad glavom nadvio kao karipski uragan, zbog izgubljene trke u Superligi, zbog odlaska trenera Zorana Mirkovića i sportskog direktora Ivice Ilieva, moraju da budu svesni da nisu ni prvi, a ni poslednji kojima se u srpskom fudbalu događa tako nešto.

Put od zvezda do blata i nazad nije stran ni komšijskom klubu - ljutom rivalu Crvenoj zvezdi.

Ne tako davno, pre svega pet i po godina, kada su boje tima iz Ljutice Bogdana branili Miloš Ninković, Dragan Mrđa, Nikola Mijailović i ostali, a kada je trener bio Slaviša Stojanović, crveno-beli nisu imali novca bukvalno ni "za kiflu", kako se to popularno kaže u fudbalskim krugovima.

I pored sjajnih rezultata na terenu (uz poneki kiks), Zvezda je osvojila titulu, ali je finansijska situacija bila katastrofalna.

Toliko loša da crveno-beli, koji su dugovali oko 50.000.000 evra nisu uspeli da isplate Uefu, te su sledeće sezone ostali ne samo bez Lige šampiona, nego i bez evrokupova uopšte. Partizan je tada profitirao, pošto je kao drugoplasirani ušao u kvalifikacije za elitu. odakle se plasirao u onu grupu Lige Evrope sa Bešiktašem, Totenhemom i Asteras Tripolisom.

Neizlazak u Evropu nije bio najgora stvar s kojom su fudbaleri crveno-belih morali da se suoče.

Setimo se samo one situacije koja se dogodila u oktobru 2013. godine, kada su "nepoznati počinioci" razbili stakla na devet automobila fudbalera Crvene zvezde, a u svaki od njih je ubačeno po jedno pakovanje šampona.

Povod za to bio je što su se igrači iz Ljutice Bogdana žalili da nemaju ni za šampon, zbog čega su Delije naprosto poludele, pa su stradali automobili Miloša Vesića, Ljube Nenadića, Vukana Savićevića, Milana Jokića... Tada su na Marakanu stizale i razne druge optužbe, npr. da su falsifikovali dokumenta kada su dugovi u pitanju.

U svom tom haosu, tačnije naredne sezone, i tadašnji bek Nikola Mijailović pisao je ona dobro poznata pisma javnosti potpisana prvim slovom na svakom pasusu, čime je otkrio identitet prvobitno nepoznatog "autora".

A, pogledajte gde je Zvezda sad. Igrala je Ligu šampiona, ostvarila je i pobedu u grupi smrti, i to nad timom koji je izbacio Bajern Minhen u osmini finala elitnog takmičenja - Liverpulom.

Stvari u fudbalu u 21. veku počele su da se okreću za nekoliko dana, a ne za nekoliko meseci, koliko crno-beli imaju do početka naredne sezone. Zato, iako trenutno izgleda tako, stvari kroz godinu, dve mogu da se potpuno promene... I da se crna boja zameni belom, bojom nade, vere i novih mogućnosti. Samo je potreban neko ko će to sprovesti u delo, a pitanje je da li trenutna uprava ima tu snagu (čast izuzecima).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.