SVET FUDBALA U ŠOKU: Preminuo jedan od najboljih igrača svih vremena! (FOTO)
Bobi Čarlton na stadionu Mančester junajteda, Foto: David Burges / Alamy / Profimedia

TUGA

SVET FUDBALA U ŠOKU: Preminuo jedan od najboljih igrača svih vremena! (FOTO)

Tuga u Engleskoj

Objavljeno: 17:36h

Legendarni Bobi Čarlton preminuo je u 86. godini.

Kako je saopštila njegova porodica, Ser Bobi je umro u miru u ranim jutarnjim časovima u subotu.

Čarlton se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena. Bio je član reprezentacije Engleske koja je osvojila Svetsko prvenstvo 1966. Iste godine je bio dobitnik Zlatne lopte kao najboljeg evropskog fudbalera za tu godine, a 1973. Nagradu Uneska za fer-plej.

Većinu klupske karijere je proveo u Mančester junajtedu, gde je bio poznat po svom napadačkom instinktu i dodavanjima sa sredine terena, kao i jakim dalekometnim šutevima.

Počeo je da igra za prvi tim Mančester junajteda 1956. i u naredne dve sezone stekao mesto u timu. Preživeo je minhensku avionsku nesreću 1958. pošto ga je spasao Hari Greg. Pošto je sa Mančesterom osvojio prvenstvo 1965, osvojio je Svetsko prvenstvo 1966. sa Engleskom i još jedno prvenstvo sa klubom naredne godine. Godine 1968. bio je kapiten tima Mančester junajteda koji je osvojio Kup evropskih šampiona i postigao dva gola u finalu.

Postigao je više golova za Englesku i Junajted nego bilo koji drugi igrač. Čarlton je držao rekord kao fudbaler sa najviše nastupa za Mančester junajted (758), ali ga je pretekao Rajan Gigs 21. maja 2008. (finale Lige šampiona). Čarlton je držao rekord kao igrač sa najviše utakmica u ligi (606), ali ga je takođe Gigs pretekao 6. marta 2011.

U januaru 2011. je prema glasanju proglašen za četvrtog najvećeg igrača Mančester junajteda svih vremena po glasovima čitalaca Inside United i ManUtd.com, iza Rajana Gigsa, Erika Kantone i Džordža Besta.

Bonus video:

01:23

UEFA DOBILA OZBILJNU KONKURENCIJU! Stručnjak o narušavanju suštine: Klubovi sa tradicijom neće moći da igraju vrhunski fudbal!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.