MBAPE HOĆE ZLATNU LOPTU: Odgovaram novim kriterijumima...
Kilijan Mbape, Foto: EPA/Noushad Thekkayil

zaslužuje li?

MBAPE HOĆE ZLATNU LOPTU: Odgovaram novim kriterijumima...

Mesi je glavni favorit, a tu je i trio iz Mančester Sitija

Objavljeno:

Francuski fudbaler Kilijan Mbape rekao je da misli da zaslužuje Zlatnu loptu, koja se dodeljuje najboljem igraču sveta, posle brojnih golova koje je postigao ove sezone.

Mbape je postigao 54 gola i pretekao legendarnog sunarodnika Žista Fontena po broju pogodaka u domaćim i međunarodnim takmičenjima u jednoj sezoni.

Napadač Pari Sen Žermena postigao je sinoć gol u pobedi Francuske 1:0 protiv Grčke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Kako je preneo Jurosport, Mbape je posle utakmice upitan da li misli da je u konkurenciji za Zlatnu loptu, s obrzirom na to da su se parametri za njeno dobijanje promenili kako bi se fokusirali na individualni kvalitet kandidata.

- Uvek je teško pričati o individualnom trofeju, pošto moraš sam to da dostigneš i to je nešto što ne mora da 'prođe' u očima šire javnosti. Novi kriterijumi, radi se o nekome ko se istakao.... Mislim da odgovaram ovim kriterijumima, pa bih rekao da sam među kandidatima. Ali videćemo - rekao je Mbape za TF1.

Među kandidatima za najvredniju individualnu nagradu u fudbalu, koja će biti dodeljena 30. oktobra, biće i Mbapeov doendavni saigrač u PSŽu i definitivno prvi favorit zbog osvajanja SP u Kataru - Lionel Mesi, zatim Erling Holand i Kevin De Brajne koji su osvojili triplu krune sa Mančester Sitijem i Vinisijus Žunior.

Takođe, posle osvajanja triple krune sa Sitijem i Lige nacija sa reprezentacijom Španije, među kandidatima bi trebalo da bude i Rodri. U finalu LŠ je postigao jedini gol.

Prošle godine Zlatnu loptu osvojio je Karim Benzema, a u ženskoj konkurenciji Aleksija Puteljas.

U kvalifikacionoj Grupi B Francuska je prva sa sve četiri pobede, a selektor Didije Dešan pohvalio je ekipu koja je uspela da se oporavi od razočaravajućeg poraza u finalu Svetskog prvenstva protiv Argentine prošlog decembra.

- Pobeđujemo, nastavljamo da pobeđujemo. Ova sezona je vrlo duga za igrače, oni žude za odmorom, ali uradili smo ono što je bilo potrebno da bismo pobedili. Zadovoljan sam onime što su igrači pokazali u ovom teškom periodu. Bilo je manje iskusnih nego pre šest meseci (na Svetskom prvenstvu), ali pokazali smo kvalitet. Ponosan sam -naveo je on.

Bonus video:

00:14

Jokić stigao u Sombor

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.