LJUBAV SRBIJE I "POSLEDNJEG IMPERATORA": Poklonio se knezu Lazaru i patrijarhu Pavlu, u ring ulazio uz srpske pesme
Fjodor Jemeljanenko (srpska zastava u pozadini), Foto: Printscren/Zoutube

BRAT

LJUBAV SRBIJE I "POSLEDNJEG IMPERATORA": Poklonio se knezu Lazaru i patrijarhu Pavlu, u ring ulazio uz srpske pesme

U Srbiji uspevam da pronađem duhovni i duševni mir - rekao je u jednom intervjuu za Fjodor

Objavljeno:

Čuveni ruski MMA borac Fjodor Jemeljanenko zavšrio je ove nedelje svoju blistavu karijeru u 47. godini života.

Želeo je da se oprosti u stilu, ali je mlađi i trenutno objektivno jači borac, Rajan Bejder odneo laku pobedu nad "Poslednjim imperatorom".

Amerikanac je potom istakao da nije baš uživao u ovoj pobedi jer je Jemeljanenko bio i njegov idol, i pozvao je sve u dvorani da ustanu i pozdrave Rusa koji je omiljeni borac i mnogim Srbima.

1 / 6 Foto: Profimedia

Od samih početaka karijere kada je 2003. godine postajao šampion "Prajda", Fjodor je dobio ogromnu navijačku bazu u našoj zemlji, a to je umeo da ceni.

Kada se posle duge pauze vratio u oktagon u oktobru 2018. godine u meču protiv Čejla Sonena u Njujorku lako je savladao protivnika, a onda je pri proslavi pobede iskoristio priliku da pored ruske zastave koju je ogrnuo u ring unese i srpsku.

Pamti se i meč od 29. decembra 2019. godine kada je razbio Kvintona "Rempejdža" Džeksona, a u ring je ušao uz srpsku pesmu.

Dolazio je mnogo puta u Srbiju, družio se sa navijačima, a oduševio je Srbe i u aprilu 2021. godine kada je stigao u manastir Rakovica i posetio je grob patrijarha Pavla. "Poslednji car" se tada slikao sa jednim monahom ispred groba, nakon što je obišao manastir i tako je odao počast preminulom patrijarhu.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/@fedoremelianenkoofficial

Tu posetu Srbiji je Jemeljanenko iskoristio i da ode do manastira Ravanica da se "pokloni moštima svetog cara Lazara", kako je napisao na svom instagramu. Posetio je i Hram svetog Save.

- Srbija je zemlja u koju ću uvek rado dolaziti. Naši narodi su izuzetno bliski, bratski. U Srbiji uspevam da pronađem duhovni i duševni mir - rekao je u jednom intervjuu za Fjodor.

"Poslednji imperator" je blizak prijatelj sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Putin je često dolazio na njegove mečeve. Jemeljanenko je na raznim sportskim priredbama često bio Putinov počasni gost.

Fedor Emilijanenko
foto: EPA/Alexey Nikolsky

Fjodora mnogi smatraju najvećim borcem svih vremena, iako se nikada nije borio u najprestižnijoj i najjačoj organizaciji - UFC-u. Odrekao se silnih miliona, koje donosi ova moćna organizacija, jer nije želeo da pogazi sopstvene principe.

Jemeljanenko je pregovarao sa prvim čovekom ove organizacije, Dejnom Vajtom, međutim, odlučio je da ne prihvati ponudu koja se "ne odbija".

- Dejna Vajt je ostavio jako loš utisak. Novac mu je najvažniji. On ne poštuje borce, zapravo ne poštuje nijedno ljudsko biće. Sve mu se vrti oko para. Nema ljudskosti i nečeg humanog u njemu, a to mi je odvratno. Naravno da je novac bitan za život i porodicu, ali neprihvatljivo je žrtvovati međuljudske odnose zbog novca - objasnio je Rusu jednom razgovoru za "TASS".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.