ČOVEK ZVANI "ZVER": Kad pročitate sve o njemu, znaćete i ZAŠTO je dobio ovakav nadimak! (VIDEO)
Denijel Severn, Foto: Printscreen/YouTube/Jehu media

prvi rvač ufc šampion

ČOVEK ZVANI "ZVER": Kad pročitate sve o njemu, znaćete i ZAŠTO je dobio ovakav nadimak! (VIDEO)

Rivali, ali i borci iz njegovog tima su se plašili njegove sirove snage

Objavljeno: 13:25h

On je prvi dokazao da rvači mogu da se bore u UFC-u. I to sa uspehom. Postavio je brojne rekorde u oba sporta i trag koji je neizbrisiv. Ni danas ne prestaje da se takmiči i savladava nove veštine jer je borba njegova filozofija života, ultimativno uzbuđenje. Rivali, ali i borci iz njegovog tima su ga se plašili i sa razlogom je ostao poznat kao "originalna Zver".

Denijel Severn je rođen na farmi u Mičigenu 1958. godine, a kako je sam rekao težak rad odmalena ga je naučio mnogo čemu jer je već tada "uprljao ruke". Njegova četvorica braće su se svi bavili rvanjem, ali se Den u školi prvo bavio košarkom. Ubrzo je prekomandovan u rvački tim zbog manjka takmičara. Kada su videli njegovu neverovatnu snagu, ali i talenat, odmah je zadržan u amaterskom timu i dobio poseban trening.

Već tada je imao 87 kilograma (kasnije stigao do 113) i bio "apsolutna mašina". Vešt u slobodnom i grčko-rimskom stilu, pobedio je na oba nacionalna šampionata i pre 18. godine je bio u top 6 rvača u državi, a dobio je i pravo da se takmiči u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Osvojio je srebro na Svetskom Super šampionatu u Tokiju 1985. i zlato na Svetskom kupu u Toledu 1986. ali je zamalo izgubioo u finalnoj borbi kvalifikacija za OI 1984.

Denijel Severn, Den Severn
foto: Profimedia

Savladao ga je Lu Banah kontroverznom odlukom sudija, a potom osvojio olimpijsko zlato u Los Anđelesu. Severn je rekao da mu je ovaj događaj lansirao karijeru:

- Da je sve išlo po planu, povukao bih se još 1984. sa olimpijskim zlatom. Umesto toga otišao sam u El Ej kao zamena i gledao čoveka od koga sam mislio da sam bolji kako osvaja zlato. Bilo je teško to progutati. To me je vuklo napred - naglasio je Severn.

Još na koledžu, Den je odlučio da usavrši svoje veštine praktikujući i džudo, a potom i džiudžicu. U UFC je ušao 1994. i iznenadio mnoge sa dva impresivna supleksa izvedena nad Entonijem Masijasom. U finalu je poražen od Rojsa Grejsija, ali se predao teko posle 15 minuta u podređenom položaju, što je tako postala najduža UFC borba dotad.

Kao prvi profesionalni rvač u UFC-u, utabao je put svom učeniku Donu Fraju i Marku Kolmenu na predstojećim iventima.

Već 1995. osvojio je UFC 5 ivent, nazvan "Povratak Zveri", a onda je usledio Ultimejt Ultimejt 1995 - najjači i najžešći UFC turnir dotad, u kom su se takmičili samo bivši šampioni i vicešampioni.

Severn je redom pobedio Pola Varelansa, Dejvida Abota i aktuelnog UFC 6 šampiona Olega Taktarova, i to sve u istom danu (!) na putu do velike titule.

Sledeće godine je osvojio i UFC 8, UFC 10 i Ultimejt Ultimejt 96 turnire, a 1999. je osnovao "Opasnu zonu" (Danger zone), platformu za amaterske borce koja je iznedrila buduće šampione poput Rašada Evansa, Luka Zakrića, Šona Šerka i Kvintona 'Rempejdž' Džeksona.

Denijel je 2011. stigao do devete uzastopne pobede, a ubrzo i do jubilarne 100. u UFC-u. Tako je postao tek drugi borac sa više od 100 trijumfa u MMA-u, s impresivnim skorom (101-7-19). Drugi je takođe legendarni Trevis Fulton (255-10-54) koga je Severn jednom dobio a jedna borba im je ostala neodlučena.

Još 2005. je uvršten u UFC Kuću slavnih. Povukao se iz MMA-a 2013. pa trebalo da vrati 2016. ali njegov verovatno najveći rival Kem Šemrok je suspendovan uoči borbe zbog pozitivnog doping testa.

Profesionalnim rvanjem Severn je počeo da se bavi još 1992. a kao uzora je istakao Lua Tesa. Čuveni šampion je uskoro i sam postao Denov fan.

Severn je u borbi "Rvač protiv Boksera" pobedio Džonija Džonsona 1995. Usledio je ulazak u Nacionalni rvački savez (NWA) gde je dva puta osvajao titulu, a prva vladavina mu je trajala četiri godine - treća najduža u istoriji. 2010. je izabran u NWA Kuću slavnih.

U Svetsku rvačku federaciju (WWF - kečeri) ušao je prvo kao komentator borbi, a onda 1998. i kao takmičar. Nastupao je pod imenom "Zver", naravno, kao negativac, a ubrzo je počeo i sa timskim borbama.

Međutim, čak i kečeri iz njegovog tima su ga se plašili i obraćali mu su se "Gospodine Severn". Mislio je da se šale dok mu jedan od nih nije najozbiljnije odgovorio:

- Zastrašuješ nas. Plašimo se da ćeš jednom samo da pobesniš tokom borbe.

Kada su iz Federacije tražili od Severna da nastupa sa "znakom Zveri" (broj 666) na čelu, tražio je da istupi iz tima i krenuo sa samostalnim promocijama. 2017. je izabran i u WW (War Wrestling) Kuću slavnih u Ohaju.

Slavu iz ringa, Denijel Severn je preneo i na televizijske i bioskopske ekrane. Nama je ostao poznat po ulogama u dve epizode Neša Bridžisa, a pojavio se i u akcionom filmu "Kill Factor" iz 2010., naravno kao "Zver".

Njegov sin Dejvid je takođe postao uspešan profi i amaterski rvač i već ima dve titule prvaka države Mičigen.

Den Severn će ostati upamćen kao prvi borac koji se istovremeno takmičio i u UFC-u i u WWF-u i u NWA-u, ali i jedini trostruki šampion UFC-a i rekorder sa 13 titula u WWF-u.

Zato bi pri ulasku u ring unosio šampionske pojaseve i iz druge dve organizacije, da oda počast i tim sportovima. Dok mu je bio menadžer, Džim Kornet je komentarisao:

- Ima toliko pojaseva da neke ostavlja kod kuće, pošto ne može sve da ih ponese na aerodrom!

Severn je ostao ponosan i što nikad nije koristio "hemikalije" kao neke njegove kolege, a tvrdi da je zato njegova karijera trajala duže od četvorice MMA boraca i više od 20 rvača.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.