STA ĆE BITI SA STADIONIMA POSLE SVETSKOG PRVENSTVA? Mnogi menjaju svoju namenu!
Stadion Lusail, Foto: EPA/Noushad Thekkayil

Izgledaće potpuno drugačije!

STA ĆE BITI SA STADIONIMA POSLE SVETSKOG PRVENSTVA? Mnogi menjaju svoju namenu!

Katar je u gradnju modernih objekata uložio 6,5 milijardi dolara

Objavljeno: 18:03h

Ako je nešto opravdalo očekivanja na Mundijalu u Kataru onda su to organizacija i infrastruktura.

Od osam stadiona na kojima su se odigrale 64 utakmice mnogi menjaju svoju namenu nankon završenog Svetskog prvenstva.

Stadion 974, napravljen od isto toliko kontejnera biće srušen, a delovi od istog biće poslati u nerazvijene zemlje. Fudbalski savez Kosova već je pisao FIFA da ga dobije, ali se čini da će Urugvaj pobediti u toj trci.

Stadion 974
foto: EPA/Noushad Thekkayil

Doduše, još ima vremena da donese konačna odluka gde će da završi prvi montirani stadion na kome su se igrale utakmice Mundijala.

Ostalim impoznatnim zdanjima će ili biti promenjena namena ili će biti smanjen kapacitet od ukupno 170.000 mesta, potvrdio je jedan od čelnika Vrhovnog komiteta Katara Ali Dosari.

Zato će stadioni Ahmed bin Ali i Al Džanub biti smanjeni sa 40.000 na 20.000 mesta i na njega će da se presele lokani klubovi Al Rajan, odnosno Al Vakra, imena u oblistima Dohe i u kome su timovi.

U Al Rajanu je i stadion Edukejšn siti, ali se na njemu neće više igrati fudbal jer će služiti studentima i nastavnicima devet različitih Univerziteta i 11 škola. Upravo se u tom delu grada nalazi većina katarskih Univerziteta i istraživačkih objekata. U južnom delu Al Tumama stadion imaće sličan tretman, pa će tako biti renoviran u sportsku kliniku i hotel, s tim da će zadržati mogućnost organizacije sportskih događaja. Pitanje je samo kojih.

Najbolji stadioni u Kataru, bez konkurencije, su Lusail i Al Bajt, koji se nalazi 60 kilometara od Dohe u mestu Al Hor. Objekat koji je nalik šatoru Al Bajt i na kome se igralo polufinale Francuska - Maroko, kao i još mnogo utakmica, biće pretvoren u hotel sa pet zvezdica i tržni centar u jednom delu, a u drugom u bolnicu za sportsku medicinu. Stadion od 69.000 mesta više neće videti fudbalsku utakmicu.

Stadion Al Bajt
foto: EPA/Ronald Wittek

Transformisan će biti i Lusail, na kome se igralo finale između Argentine i Francuske. Stadion kapaciteta od skoro 90.000 sedišta biće pretvoren u stambeno-poslovni kompleks u kome će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji. Najviši red tribina, s pogledom na solitere i građevinske dizalice s ciljem da se nastavi katarska arhitektura, biće pretvoren u terase.

Samo jedan stadion se neće promeniti i to je Kalifa internešnel, koji je pretrpeo najmanje promena pre Mundijala.

Objektan koji je izgradio bivši katarski emir Kalifa ibn Hamad al Tani 1976. godine kao poklon nezavisnosti svom narodu, nastaviće da bude domaćin fudbalu i organizaciji turnira.

Na njemu će da igra reprezentacija Katara međunarodne mečeve i jedini će ostati od uloženih 6,5 milijardi dolara samo za stadione. "Sitnica" ako se pogleda da je ukupno utrošeno mega astronomskih 220 milijardi dolara. Time su pokazali platežnu moć svetu, ali i ono mnogo bitnije – ispromovisali zemlju celom svetu.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.