Kome su Delije posvetile transparent "RIZNA, ŽIVELI"? Vadili ga iz kafane, nula garancije, a propustio avion života
Umeju da cene razne vrednosti: Delije, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Fudbal i alkohol

Kome su Delije posvetile transparent "RIZNA, ŽIVELI"? Vadili ga iz kafane, nula garancije, a propustio avion života

Uvek žedan golova i asistencija, ali na žalost i alkohola, što ga je i koštalo bogatije karijere

Objavljeno: 13:27h

Mnogi fudbaleri su svoje umeće podjednako dobro pokazivali i na travnatom tepihu i za kafanskim stolom. Manjinu je ta kombinacija učinila besmrtnim, a većina usled nesportskog načina života nije ostvarila bogatu karijeru, iako su imali sve predispozicije za uspeh.

Jedan od njih je Zoran Riznić, bivši vezista Mačve, Rada, Crvene zvezde i grčkih OFI-ja i Larise. Rođeni Šapčanin imao je sve što je trebalo, rođena "desetka", uvek žedan golova i asistencija, ali na žalost i alkohola. Zbog toga ga je tadašnji trener crveno-belih Ljupko Petrović, koji ga je i doveo iz Rada, oterao sa Marakane posle samo godinu dana.

To što je znao da noći po kafanama nije ga sprečavalo da sutra trenira kao da ništa nije bilo.

Ljupko Petrović
foto: Nemanja Pančić

- Mnogo sam fudbalera u životu video koji nisu napravili velike karijere jer su imali slab karakter ili životne navike koje su ih odvukle od fudbala. Riznić je svakako bio jedan od njih. Neviđen talenat. Ode uveče u kafanu i napije se, a onda sutra na treningu napravi čudo, da svi ostanemo bez teksta - prisetio se Petrović kako je to izgledalo.

Voleli su flašu više od lopte: 10 najvećih alkoholičara u svetu fudbala! (FOTO) (VIDEO)

Petrović je jednom pokušao da odvede Riznića kući iz kafana, a ovaj ga je ubedio da nastavi da pije sa njim.

- Ih, koliko sam ga puta našao pijanog u kafani. Jednom ga nađem, pijan kao... da ne kažem šta. I ja tu polako sa njim, pitam ga: "Rizno, pa šta će ti to?" A on meni kaže: "Sedi, šefe, da pijemo zajedno." I ja, šta ću, uzmem viski. Častio me pićem kako bih mu oprostio loše ponašanje - ispričao je angdotu Petrović.

Riznić je jedan od malobrojnih igrača Zvezde koji su svojim ponašanjem "kupili" Delije za sva vremena. Jednom prilikom je na večitom derbiju protiv Partizana osvanuo sada već čuveni transparent "Rizna živeli".

- Sad ne mogu da se setim ko se pored mene na zagrevanju istezao i kaže mi: 'Aaa, Rizna, vidi ono!' Ja pogledam i vidim 'Rizna, živeli' i kao flaša nacrtana. Simpatično mi je to bilo - priseća se Riznić. - Stvarno se nikad u životu nisam krio, jer kad odlučim da izađem i malo se opustim, niko i ništa nije moglo da me spreči. Za razliku od 90 odsto sportista koji vole da popiju i to je javna tajna, ali to rade krišom."

Nikada nije krio šta je obično pio. - Pivo, iako sam znao da ono nije prikladno za neka šmekerska mesta koja sam upravo iz tih razloga i zaobilazio.

"Odrekao sam se žena i alkohola - to je bilo najgorih 20 minuta u životu": Legendarni as umro u najvećim mukama

Po kuloarima se dugo pričalo da se jednom prilikom zapio sa kumom i zakasnio na avion za Sankt Peterburg, gde je trebao da igra revijalnu utakmicu za Tim Sveta. Ostao je kratak za nagradu od 10.000 dolara, poznanstvo sa čuvenim Francom Bekenbauerom i brojnim menadžerima koji su po običaju na tim mečevima tražili zlatne koke.

- Prvo da podsetim da se sve to odigralo u vreme kad je zemlja bila pod sankcijama i kad smo morali u svet da letimo iz Budimpešte. Spletom okolnosti, tačnije nesporazuma prilikom dogovora s organizatorom puta, nisam se našao u kombiju za Mađarsku. Jednostavno, nisam imao sreće. Od vraćanja unazad i priče na temu šta bi bilo da je bilo, nema ništa.

Karijeru je nastavio u OFI-ju i Larisi. Mogao je i u Olimpijakos, ali Dušan Bajević nije smeo atinskom gigantu da garantuje za njega da će se ponašati kao profesionalac.

Dušan Bajević
foto: EPA/Maciej Kulczynski

"U to vreme trener Olimpijakosa je bio Dušan Bajević koji je pomno pratio moje igre i golove. Odmah posle kvalitetne partije protiv njegove ekipe upravi Olimpijakosa je predložio da me angažuju. Oni su rekli da to nije problem, ali pod uslovom da garantuje kako neću biti dobar samo na terenu, nego i van njega, a-ha-ha... Duško je uzvratio da tako nešto ne može da garantuje i tako je taj transfer propao."

Drizić je, kako kaže, zadovoljan onim što je postigao. Njegova najveća pobeda je porodica, supruga Danijela, ćerke Tijana i Nena, a najviše nade polaže u sina Branka koji je nastavio njegovim stopama i trenutno brani boje Inđije.

(Espreso, Sportski žurnal, Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.