O PIKSIJEVOM POTEZU IZ 1996. GODINE I DAN DANAS SE PRIČA: Mnogi ne znaju šta je TADA URADIO I KOGA JE ODJAVIO!
Dragan Stojković Piksi, Foto: Starsport©

OVO NISTE ZNALI

O PIKSIJEVOM POTEZU IZ 1996. GODINE I DAN DANAS SE PRIČA: Mnogi ne znaju šta je TADA URADIO I KOGA JE ODJAVIO!

Takođe, ulaz na stadion u Aziji zove se "Pixi gate" (Piksijeva kapija), a Tojota je specijalno napravila 60.000 modela "Pixis" u čast selektora Srbije

Objavljeno: 09:51h

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi nije uspeo da odvede "orlove" dalje od grupne faze na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Naredna misija je plasman na Evropsko prvenstvo na kom naš nacionalni tim nije igrao od 2000. godine, a naredno je 2024. godine u Nemačkoj.

1 / 10 Foto: Starsport©

Dok ponovo ne budemo gledali Dušana Tadića i saigrače na terenu, da se okrenemo malo ka selektoru i detaljima iz igračke karijere koje niste znali.

Dragan Stojković igrao je u Radničkom iz Niša, Crvenoj zvezdi, Olimpiku iz Marseja i Veroni, ali je možda i najviše bio voljen u Nagoji Grampus.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport©

U japanskom klubu bio je od 1994. do 2001. godine upisavši 57 golova na 184 utakmica, a dobio je i dva velika priznanja od kluba.

Naime jedan ulaz na stadionu "Tojota" zove se "Pixi gate" (Piksijeva kapija) i Trg u samom gradu nosi ime rođenog Nišlije.

Takođe, Tojota je specijalno napravila 60.000 modela "Pixis".

To nije kada se radi o Piksijevim priznanjima u "zemlji izlazećeg sunca" pošto je 2015. godine odlikovan Orednom izlazećeg sunca sa zlatim zracima.

U pitanju je carsko odlikovanje koje dobijaju Japanci i stranci za izuzetan doprinos u državi.

Zanimljivo je da je aktuelni selektor Srbije 1996. godine mogao da završi u Premijer ligi pošto je Arsen Venger želeo da ga vodi sa sobom u Arsenal.

Slavni francuski trener želeo je da oko Srbina bazira igru u Londonu, a mnogo godina kasnije otkriveno je kako nije došlo do prelaska na Ostrvo.

Dragan Stojković Piksi i Arsen Venger
Dragan Stojković Piksi i Arsen Vengerfoto: AP

Naime, Venger je sedeo ispred sale dok je Dragan Stojković razgovarao sa upravom Nagoje da li ide sa Arsenom na tadašnji stadion Hajberi.

- Sedeo je Venger u foajeu i kada je ugledao, skočio je, raširio ruke i pitao: 'Šta si odlučio?' Nije se naljutio kada sam mu saopštio da sam potpisao novi ugovor, ali mi je rekao: 'Šteta, hteo sam na tebi da baziram igru. Želeo sam da budeš Arsenalova desetka. I bez mene je napravio čudo u Arsenalu. Osvojio je duplu krunu i sezonu završio bez poraza - prisetio se Piksi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.