CILJALI SMO TOP 10, A SADA STREPIMO I ZA 11. MESTO: Turci sa 4 kluba u Evropi otimaju Srbiji Ligu šampiona!
Ostao je samo Partizan, Foto: Starsport©

partizan ima paklen zadatak

CILJALI SMO TOP 10, A SADA STREPIMO I ZA 11. MESTO: Turci sa 4 kluba u Evropi otimaju Srbiji Ligu šampiona!

Da je Zvezda prošla u LK umseto Trabzona sve bi bilo mnogo lakše

Objavljeno:

Ispadanjem Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige Evrope, kao i generalno nešto mršavijim rezultatima srpskih klubova u Evropi ove sezone, Srbija je došla u situaciju da će sasvim sigurno izgubiti 11. mesto na UEFA rang listi.

Srpski fudbal trenutno ima još samo jednog predstavnika u Evropi - Partizan, koji je remijem protiv Slovackog doneo 0,500 bodova za konačnih 31.875 Srbije na kraju preseka grupnih faza evropskih takmičenja.

Država koja Srbiji najviše preti jeste Turska, čiji klubovi su odigrali sjajnu ulogu u Evropi ove godine za ukupni koeficijent od 31.100. Pritom, na proleće će imati čak četiri kluba u opticaju: Fenerbahče, Trabzon, Bašakšehir i Sivas.

Uz napomenu da su prva tri kluba slavila u četvrtak veče, dok je Sivas odigrao nerešeno.

UEFA koeficijenti, UEFA rang lista
foto: Printscreen/UEFA.com

Upravo ti rezultati su Turcima i doneli skok na 12. mesto i samo čudo će ih sprečiti da već na proleće ne uzmu to 11. mesto koje je prvaku Srbije narednog leta donelo direktno mesto u Ligi šampiona.

Naravno, pod uslovom da prvak Evrope bude tim koji će svakako kroz svoj šampionat obezbediti plasman u najelitnije takmičenje.

UEFA rang lista, UEFA rang lista klubova
foto: Printscreen/UEFA.com

Vredi pomenuti i to da 11. mesto od sezone 2024/25 neće davati direktnog učesnika Lige šampiona, ali ono što je bitno za srpski fudbal jeste da naša liga ostane u TOP 15. U tom slučaju, Srbija bi imala dva tima u kvalifikacijama i jedan u Ligi Evrope.

Srbiji, pored Turske, trenutno prete Švajcarska, Češka i Norveška. A tu je i Ukrajina koja je na 16. poziciji i sa Šahtjorom i Dnjiprom u Evropi na proleće. Česi nemaju nikoga, Norvežani i Švajcarci po jednog - Bode/Glimt i Bazel.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.