SRBIJI NE POMAŽE NI VAR TEHNOLOGIJA: Sudije sve više greše, ali zato DOBRO ZARAĐUJU! Ovo su njihove cifre!
Fudbalske sudije, Foto: EPA/Friedmann Vogel

znaju da stave pare u džep

SRBIJI NE POMAŽE NI VAR TEHNOLOGIJA: Sudije sve više greše, ali zato DOBRO ZARAĐUJU! Ovo su njihove cifre!

Za samo jedan vikend inkasiraju prosečnu srpsku platu. Malo li je za propuste i očigledne greške koje se prave za svako superligaško kolo?!

Objavljeno: 14:01h

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije su u poslednjih godinu dana sa ponosom, možda i sa razlogom, paradirali lepo uređenim i tehnički opremljenim VAR sobama, impresionirali tim ambijentom mnoge goste iz inostranstva. Ali pred kraj prošle i sredinom ove sezone, baš nekako kada se lomi trka u prvenstvu, VAR je počeo da "trokira", a sudije koje sede u tim sobama skupo naplaćuju svoje početničke greške. Ako su u pitanju samo greške...

PREDSEDNIK SUDIJSKE KOMISIJE FSS SE OGLASIO: Odgovorio Partizanu na sliku u Zvezdinom dresu, VAR komunikaciju...

"Novosti" danas otkrivaju koliko su te greške zapravo skupe, koliko to sudije koje sve češće padaju na raznoraznim testovima, u stvari prihoduju svakog vikenda kada se uparade, pa izađu na teren s pištaljkom ili zastavicom u ruci ili sede ušuškani u nekoj od četiri VAR sobe u Staroj Pazovi.

FSS je još ranije doneo odluku da glavne arbitre po meču plaća 50.000 dinara, pomoćnike po 34.000.

VAR sudija na svoj tekući račun dobija posle svake utakmice 25.000, a njegov pomoćnik, odnosno VAR arbitar 17.000 dinara.

Postoji ovde i mogućnost takozvanih duplih dnevnica. Jer fudbalski vikend u Srbiji traje od petka do ponedeljka, pa u ta četiri dana, dokazano je i teoretski, ali i praktično, sudija koji je, na primer, u petak bio glavni arbitar na jednom stadionu, a zatim VAR sudija posle dva dana u Staroj Pazovi, može da inkasira 75.000 dinara (a prosečna mesečna zarada u Srbiji za mesec dana je 75.282 dinara, u avgustu 2022). Malo li je za propuste i očigledne greške koje se prave svakog vikenda?!

Glavni sudija na terenu 50.000

Pomoćnik na terenu 34.000

Glavni sudija u VAR sobi 25.000

Asistent u VAR sobi 17.000

cene su u dinarima

Pored kikseva na susretima koji igraju naša dva najveća kluba, tu su oni "ispod radara" na, uslovno rečeno, manjim utakmicama po Superligi. I postoje ozbiljne indicije da su fudbalske sudije u Srbiji postali izvršioci poslova koji veze nemaju sa regularnošću. Dok se ovo ne dokaže, neka bar na papiru stoje njihove zarade i činjenica da na fizičke testove pojedinci dolaze, rečnikom slavnog vaterpolo selektora Dejana Savića, "mlohavi i nikakvi". A, u VAR sobe ulaze, kao u igraonice sa džojstikom, jer su ubeđeni da je dovoljno što su u junu dobili licencu, umesto da nedeljno pogledaju bar pet situacija po najjačim ligama u Evropi gde VAR sistem funkciniše skoro pa besprekorno.

PARTIZAN SE ŽALI NA SUĐENJE! Ima li svrhe takmičiti se u ovakvim uslovima? (VIDEO)

Predsednik Sudijske komisije UEFA Roberto Roseti posetiće danas Sportski centar FSS u Staroj Pazovi i VAR sobe u njemu, a održaće predavanje i našim arbitrima. Da je prstom birao dan kada će da dođe u Beograd, ne bi ga bolje izabrao. Neka sudijama bar njihov bivši kolega kaže koliko je po regularnost pogubno da se igraju sa tehnologijom, koja je uvedena da bi svima olakšala posao i život.

Možda bi i jedna od tema mogla da bude uniforma sudija u Superligi, koji se sve češće pojavljuju na terenu u "odevnoj kombinaciji", koja je identična sa golmanima obe ekipe.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.