MBAPE JE BIO BRŽI I OD BOLTA: U rodnom mestu ga slave kao sveca, mogao je da igra za Afrikance, a "lud" je za OVIM!
Kilijan Mbape, Foto: EPA/Yoan Valat

top 11 zanimljivosti o asu psž-A

MBAPE JE BIO BRŽI I OD BOLTA: U rodnom mestu ga slave kao sveca, mogao je da igra za Afrikance, a "lud" je za OVIM!

Saigrača je Kilijan Mbape nazvao klošarom, a jednu stvar nije hteo da deli ni sa kim u svlačionici

Objavljeno:

Kilijan Mbape je ponovo u centru pažnje i iako se bliži Svetsko prvenstvo u Kataru, mediji više pišu o njegovom odlasku iz Pari Sen Žermena.

Sve to, nakon što je ovog leta, kada su svi mislili da će otići u Real Madrid, parafirao novi, basnoslovni ugovor sa vlasnicima PSŽ-a.

Sada se pojavila priča da su Katarci unajmili botove koji bi na društvenim mrežama kritikovali Mbapea, kako se on ne bi uobrazio! Pošto je to kršenje ugovora, navode da bi ubojiti napadač već u januaru mogao da ipak ode u Real i to za džabe!

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

Podsetićemo se sada 11 zanimljiovsti iz života i karijere fudbalera koji trenutno najviše zaokuplja pažnju navijača, ali i tržišta.

1. Kilijan je drugi tinejdžer u istoriji koji je postigao gol u finalu Svetskog prvenstva

Sa 19 godina, Mbape je postigao gol u finalu Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. Poslednji i jedini tinejdžer koji je to učinio je brazilska legenda Pele koji je postigao gol u finalu Mundijala 1958. u kom je njegova zemlja pobedila domaćina Švedsku sa 5-2. Mbape je, naravno, postigao gol u pobedi Francuske nad Hrvatskom od 4-2.

Usman Dembele, Kilijan Mbape
foto: Profimedia

Pele je čak tvitovao čestitke francuskoj zvezdi i otišao korak dalje, našalivši se u drugom tvitu: „Ako Kilijan nastavi da izjednačava moje rekorde na ovaj način, možda ću morati ponovo da obrišem prašinu sa čizama...

Mbape je tada skromno odgovorio:

- Laska biti drugi posle Pelea, ali hajde da stavimo stvari u kontekst Pele je druga kategorija - rekao je on u intervjuu za medije.

2. Fudbalska zvezda obožava patike

Mbape je sebe opisao kao "dete sa novom igračkom" kada dobije par patika. Njegov prvi par bile su 'Nike Air Max'. Iako ih je pedantno čistio, one bi se zaprljale kada bi izašao na teren da igra fudbal. Dok je odrastao, kako kaže u intervjuu za Hipebeast u martu, plakao bi majci u pokušaju da dođe do patika na koje je bacio oko. Patike ove marke bile su mu tada skupe, pa je često morao da moli mamu za marku i model koji je želeo.

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

Nike Vapors su bile prve kopačke koje je nosio. Svi su ih tražili, rekao je, da bi neki saigrači čak pitali da li mogu da ih pozajme da nose za prvo poluvreme utakmice! On je odbio.

Nike čak ima poseban odeljak na svojoj veb stranici pod nazivom „BOUTIQUE DE MBAPPE“.

3. "Pariski svetac", ali i svetac predgrađa Pariza

Mbape je iz Bondija, grada otprilike 11 kilometara severoistočno od Pariza. Grad je tretirao igrača kao novu gradsku slavu, čak je dodao i crvenu zastavu gradskoj većnici na kojoj je pisalo: „Hvala Kilijane, svi ljudi iz Bondija su uz tebe!

Inače problematičan kraj, Bondi je izrodio i dosta fudbalskih zvezda sem Mbapea, najnovije su Viljam Saliba (Arsenal) i Žonatan Ikone (Fjorentina).

4. Naslednik velikana

Kao dete, Kilijan je trenirao u fudbalskom klubu AS Bondi. Kada su ga drugi gledali kako igra, nazvali su ga „sledeći Anri“, misleći na Tjerija Anrija, legendu Arsenala i selekcije Francuske, na koga i podseća likom, naročito kad se nasmeje.

Čuveni menadžer Arsenala, Arsen Venger, otkrio je da je 2017. pokušao da dovede Mbapea u redove svojih "Tobdžija".

Tjeri Anri
foto: Profimedia

- Istina je da ima slične kvalitete.On bi mogao biti još jedan Tjeri Anri - rekao je Venger za emisiju Lige 1.

5. Mladi igrač je donirao svu svoju zaradu sa Mundijala

Mbape je navodno rekao da smatra da ne treba da bude plaćen da predstavlja Francusku, pa je donirao otprilike 400.000 evra koje je zaradio tokom SP dečjoj dobrotvornoj organizaciji Premiers de Cordee. Procenjuje se da je zaradio 20.000 evra po utakmici i 300.000 evra bonusa za pobedu na turniru.

Mesto kome je dao donaciju, Premiers de Cordee, pokreće sportske programe za hospitalizovanu decu i promoviše svest o invalidnosti u školama i preduzećima. Mbape je započeo ovu saradnju sa organizacijom 2017. godine i igrao je fudbal sa nekom od dece koju je podržala dobrotvorna organizacija.

6. Mbape ima više pratilaca na Instagramu od predsednika Makrona

Ima neverovatnih 72,7 miliona pratilaca na Instagramu. To je takođe više od bivših predsednika SAD Baraka Obame koji ima 35,4 miliona i Donalda Trampa (23,3 miliona) zajedno. A tek predsednik Francuske Emanuel Makron kaska (3 miliona).

Njegove fotografije u proseku dobijaju milione lajkova i hiljade komentara. Slike se kreću od njegovog druženja sa porodicom i drugim fudbalerima do posete bolesnoj deci u bolnici ili primanja najnovije fudbalske nagrade u smokingu.

Ipak, Ronaldo i Mesi su mu i dalje daleko. Portugalac ima čak 487 miliona pratilaca a Argentinac 366.

7. Mbape vs. Bolt - trka koju bi svi hteli da vide

Iako je Kilijan Mbape jedan od najbržih igrača u svetu fudbala, on nije toliko brz kao svetski rekorder, slavni Jusein Bolt. Tokom utakmice protiv Monaka 2019. godine, Mbape je postigao impresivnu brzinu od 38 kilometara na čas – 0,4 km brže nego Bolt kada je pobedio u trci na 100 metara 2009. godine!

Jusein Bolt
foto: AP

Međutim, Bolt je ubrzo postigao rekordnih 44,74 kilometra na sat tokom trke na 100 metara u Berlinu, pokazujući da je ipak sprint druga priča.

8. Živi u 16. arondismanu

Mbape u Parizu živi u stanu od 600 kvadratnih metara sa pogledom na Ajfelov toranj. Opisan je kao „luksuz“. Ima dva sprata i kaže se da ima veliku krovnu terasu i đakuzi.

Ali izgleda da je odabrao lokaciju i iz praktičnih razloga - u blizini je Park Prinčeva, zvanični dom Pari Sen Žermena. Pre nego što je našao svoje mesto, odsedao je u luksuznom hotelu Rojal Monso.

9. Dolazi iz atletske porodice

Atletizam je u porodici Mbape,nema sumnje. Mbapeova majka, Faiza Lamari, bila je rukometašica koja se takmičila u Diviziji 1 još 1990-ih. Njegov otac Vilfrid Bondi je bio fudbaler koji je takođe igrao za AS Bondi. Mbapeov usvojeni brat, Žires Kembo-Ekoko, takođe je profesionalni fudbaler. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Mbapeov mlađi brat Itan igra za mlade kategorije PSŽ-a.

Kilijan Mbape
foto: EPA/Yoan Valat

10. Mogao je da igra za afričku zemlju

Iako je već sad jedan od najpoznatijih francuskih fudbalera svih vremena, Kilijan je imao je i izbor da igra za Alžir ili Kamerun. Mbapeova majka je iz Alžira, dok je njegov otac iz Kameruna.

11. Rekao Nejmaru da je klošar

Kilijan Mbape je ove sezone skrenuo pažnju svađom sa Nejmarom oko izvođenja penala, a proše je jednom reakcijom na klupi dao medijima materijala da podignu buru o neslaganjima unutar ekipe. Kad je seo na klupu rekao je "Ovaj klošar mi ne daje loptu".

Kilijan Mbape, Nejmar
foto: EPA/Yoan Valat

- Da, rekao sam to zaista. Ponavljam, dešava se u fudbalu. Ali to ne znači da imamo problem. Razgovarali smo posle toga... Mnogo smo takvih reči razmenili u prošlosti, a sve zbog toga što želimo da pobeđujemo, da osvajamo trofeje. Verovatno će i u budućnosti biti takvih reakcija, ali nekog velikog nezadovoljstva zaista nema. Poštujem Nejmata i kao igrača i kao čoveka, divim se svemu što on jeste. Ponekad sam ja nezadovoljan njegovim pozetom, nekada je on nezadovoljan mojim. Ali to prolazi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.