PRAVA ISTINA O ROBERTU PROSINEČKOM KOJU MORATE ZNATI: Ovo će vas naterati da se zamislite!
Robert Prosinečki, Foto: Starsport©

VELIKI IGRAČ!

PRAVA ISTINA O ROBERTU PROSINEČKOM KOJU MORATE ZNATI: Ovo će vas naterati da se zamislite!

Za četiri godine koliko je proveo u Beogradu, osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije, jedan trofej Kupa Jugoslavije kao i trofej Kupa evropskih šampiona

Objavljeno:

Robert Prosinečki rođen je 12. januara 1969. godine u Šveningenu u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Karijeru je započeo u Dinamu iz Zagreba. Međutim, već nakon prve seniorske sezone prešao je u Crvenu zvezdu. Sa beogradskim klubom je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, Kup Jugoslavije i Kup evropskih šampiona 1991. godine. Iste godine je potpisao ugovor sa Realom iz Madrida.

Posle tri sezone prešao je na pozajmicu u Real Ovijedo, a 1995. godine postao član katalonske Barselone. Međutim, tu se nije dugo zadržao zbog male minutaže koju je dobijao, zato je u decembru 1996. godine prešao u Sevilju sa kojom je ostao do kraja sezone. Posle toga je igrao u Dinamu, Hrvatskom Dragovoljcu, Standardu iz Liježa, Portsmutu, ljubljanskoj Olimpiji i Zagrebu. Karijeru je završio u klubu Savski Marof.

Prvu medalju u dresu reprezentacije Jugoslavije Prosinečki je osvojio 1987. godine na Juniorskom svetskom prvenstvu u Čileu. Jugoslavija je osvojila zlato, a on „Zlatnu loptu“, nagradu koja se dodeljuje najboljim igračima turnira. Tri godine kasnije je sa U-21 timom Jugoslavije osvojio srebrnu medalju. Za reprezentaciju je odigrao ukupno 15 mečeva i postigao pet golova.

Posle raspada Jugoslavije preuzeo je dres Hrvatske sa čijim timom je odigrao 49 utakmica i postigao deset golova. Nastupio je na Evropskom prvenstvu 1996. godine, a dve godine kasnije je sa „Vatrenima“ osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Na ovom turniru je postigao dva gola, te postao jedini igrač u istoriji koji je dao golove na svetskim prvenstvima u dresovima dve različite reprezentacije. Poslednje veliko takmičenje na kome je učestvovao bilo je Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu. Hrvatska je eliminisana u grupnoj fazi ovog turnira, a zlatna medalja je otišla u Brazil.

Robert Prosinečki
foto: EPA/Antonio Bat

Prve fudbalske korake Robert je napravio sa pet godina u klubu Štugarter Kikers. Pet godina kasnije porodica se vratila u Jugoslaviju, a mladić je primljen u školu fudbala Dinama iz Zagreba.

Prešao je sve mlađe selekcije, pre nego što je u sezoni 1986/87 zaigrao u prvom timu. Debitovao je na susretu sa Željezničarom iz Sarajeva, te je već na prvom meču postigao gol. Međutim, do kraja sezone je zabeležio još samo jedan nastup. To je izazvalo nezadovoljstvo kod mladog igrača, pa je njegov otac istražio zašto je Robert dobio tako malu minutažu. Tadašnji prvi trener Dinama Miroslav Ćiro Blažević je rekao da mladić nije talentovan, te da će ukoliko se dokaže suprotno „pojesti svoju trenersku diplomu“.

Transfer Roberta Prosinečkog, iz Dinama u Crvenu zvezdu, obeležio je jednu epohu. Te 1987. godine, "Veliki žuti" je na Maksimiru od čuvenog trenera Miroslava Ćire Blaževića označen kao nedovoljno potreban.

Blažević je objasnio da nije baš tako bilo...

- Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu, a pre smo potpisali ugovor sa Prosinečkim. Zaigrao je, dao gol i bio sam miran. A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi nakon 34 godine saznaju istinu. Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu - otkrio je Blažević u jednoj izjavi.

Miroslav Ćiro Blažević
foto: Profimedia

Legendarnog trenera su zabolele konstatacije da je Prosinečkog poklonio Zvezdi.

- Koliko je toga bilo što je bolelo i moju suprugu i porodicu, ali ja sam stoički sve podneo. Zapamti koliko je godina prošlo, a prvi put kažem istinu. Tu je moja žena Zdenka pokraj mene, u Švajcarskoj sam naučio da je laž osobina budala. Nikad ne lažem. To sam mogao da dopustim jer nikad ništa ne napravim što bih trebalo da sakrijem.

U leto 1987. godine Đuro i Robert su se u Beogradu sastali sa Draganom Džajićem, tadašnjim sportskim direktorom FK Crvena zvezda. Iste večeri je dogovoreno da mladi igrač dođe na trening kako bi ga video Velibor Vasović, tadašnji trener prvog tima. Vasović je bio oduševljen talentom i veštinama koje je Prosinečki posedovao, te je vrlo brzo zaključen ugovor.

Robert Prosinečki
foto: FK Crvena zvezda

Za četiri godine koliko je proveo u Zvezdi Prosinečki je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, jedan trofej Kupa Jugoslavije, te pomogao svom timu da 1991. godine postigne najveći uspeh u istoriji kluba i u Beograd donese trofej Kupa evropskih šampiona. Polovinom 1991. godine Prosinečki je potpisao ugovor vredan 25 miliona nemačkih maraka (oko 15 miliona evra).

(Espreso/Biografija.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.