TERZIĆ OPTIMISTA! Pametnom politikom kao i do sada možemo doći do četvrtfinala ili polufinala Lige Evrope!
Zvezdan Terzić, Foto: Starsport©

KORAK PO KORAK!

TERZIĆ OPTIMISTA! Pametnom politikom kao i do sada možemo doći do četvrtfinala ili polufinala Lige Evrope!

Generalni direktor Crvene zvezde ne može da zamisli situaciju kakva je danas u ljutom rivalu Partizanu

Objavljeno: 22:37h

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić kaže da je sve što najtrofejniji srpski klub ostvaruje plod višegodišnjeg vrednog rada, principa i jasnih ciljeva koje je aktuelna uprava kluba stavila pred sebe od 2014. godine pa na ovamo.

Terzić poručuje da je bio svestan da je ovo leto bilo baš ono u kojima je trebalo napraviti veća ulaganja u tim i otkrio da su pred klubom iz Ljutice Bogdana tek velike investicije, koje se tiču izgradnje novog stadiona i moderne akademije koja će predstavljati pravu fabriku fudbalera po uzoru na najveće evropske klubove.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport©

Prema njegovom mišljenju Crvena zvezda je smanjila jaz u odnosu na one najkvalitetnije klubove na Starom kontinentu kao i da sa ovakvom politikom može do same završnice Lige Evrope.

- Veliki je jaz, bogati su postali još bogatiji, siromašni su još siromašniji, velika je razlika. Primera radi, Bajern danas generiše oko milijardu evra, a Zvezda tu negde oko 40 miliona. Ovolika razlika je bila nezamisliva 90-tih godina. Kad sam došao, Zvezda je bila sposobna da prihoduje 10 miliona evra. Mi smo sada na 40 miliona evra prihoda. Ovi koji danas pretenduju na pehar šampiona Evrope, oni troše milijardu na igrače. Real, Barselona, Liverpul, Mančester siti, Bajern… Ogromna je razlika između njih i nas. Zvezda može mnogo, ali je veliki raskorak između Lige šampiona I Lige Evrope. Negde sportski, realno, Zvezda na osnovu svog budžeta i stanja pripada gornjem nivou lige Evrope ili donjem nivou Lige šampiona. Mislim da je jako teško da nešto napravimo u Ligi šampiona, ali ako nastavimo s ovako pametnom politikom možemo doći do četvrtfinala ili polufinala Lige Evrope. Uostalom, blizu smo bili i prošle sezone. Zvezda je prvo došla do finala Kupa UEFA, pa onda osvojila Kup šampiona. Svo to vreme Džajić je bio u klubu. Tim primerom se vodim, ali - korak po korak. Svako gradi svoj put - rekao je Terzić u intervjuu za Sportal.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport©

Opšte je mišljenje da je srpski šampion odlično odradio aktuelni prelazni rok.

- Da bi bili još konkurentniji, da bi narod bio zadovoljan ekipom, moramo ulagati u igrače. Ove godine smo uložili osam miliona evra samo u ulazne transfere. Ja sam na okupljanju najavio da ćemo ove godine investirati vise nego ikad, jer sam video jednu ogromnu šansu. Pre svega povlašćeni smo u trećoj i četvrtoj rundi kvalifikacija, što znači da imamo otvoren put u Ligu šampiona. I šampion Srbije ove godine ide direktno u Ligu šampiona. Rekao sam da ne smemo da propustimo ovakvu šansu. Vidim da mediji pišu dva miliona evra, ali mi smo Bukarija platitli tri miliona evra. Malog Kangvu smo platili 1,5 miliona evra. Milion evra smo platili Šilju Pešića. To je pet i po miliona evra. Stefana Mitrovića smo platili 600.000 evra, to je 6,1 milion evra. Pa Milunović, Azarov… Puno smo investirali u ovaj tim i nisu slučajno ovakvi rezultati. Izuzetno dobro plaćamo naše igrače i oni su zadovoljni. Sve su to kockice koje moraju da se slože u mozaiku da bi se na kraju rezultat napravio.

Visina duga se više neće iznositi u javnost, jer se snaga jednog kolektiva i uspeh ne mere na osnovu toga.

- Najveća i najmoćnija institucija i organizacija na svetu je ona koja je danas najviše dužna, a to su Sjedinjene američke države. Ne meri se snaga i uspeh samo na osnovu duga. Crvena zvezda danas nema visok dug, i o cifri više i ne pričamo. Iznos zna skupština kluba i nema potrebe da to više bude kafanska ili medijska tema, jer Zvezda upravo generiše i očekujem da će u roku od dve godine generisati 100 miliona evra. Ako uđemo u Ligu šampiona, klub će prihodovati 30 miliona evra sada, pa 30 miliona evra sledege sezone, jer će šampion Srbije imati direktan plasman, a sve govori da ćemo biti prvaci. I čvrsto smo uvereni u to. To je 60 miliona evra prihoda, pa po pet miliona evra od prihoda ulaznica. To je 70 miliona evra. Takođe po pet miliona evra od Gasproma, to je 80 miliona evra. Pa između 10 i 20 miliona evra na ime prihoda od transfera igrača, to je oko 100 miliona evra očekivanog priliva u narednom periodu.

Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela
foto: FK Crvena zvezda

Zvezda nije bila usmerena na vraćanje dugova, već na ulaganja koja bi kasnije donela ozbiljan priliv novca.

- Da smo vodili politiku da vraćamo dugove u prethodnom periodu, manje bi ostajalo za igrače i tim. Ovaj dug ne opterećuje poslovanje kluba. Mi smo pod strogim monitoringom UEFA, pa ako je UEFA koja ima nultu toleranciju za finansijski fer plej rekla da je Zvezda zdrav klub i sposoban da odgovori svim zahtevima UEFA, zbog čega se dušebriznici brinu koliki je dug Crvene zvezde. Mi smo odgovorni ljudi i svesni smo biznisa koji vodimo. Mi imamo naše priporitete, a to je moćna Crvena zvezda koja će da osvaja titule i igra najjača evropska takmičenja svake godine. To će nam doneti nove milione, a da li ćemo njima vraćati dugove ili ćemo investirati u još jači tim, to ćemo proceniti u datom trenutku. Pa jedna Barselona duguje preko milijardu evra. Ne postoji klub u Evropi koji ne duguje novac. Ne zaboravite da je celu fudbalsku Evropu zadesio veliki finansijski debakl zbog epidemija Korone. Ali dugoročno gledano, za Zvezdu ne postoje finansijski problem. Oni mogu da postoje kratkoročno i to se resava nekim kreditom, ali dugoročno gledano ozbiljan kapital je u igračima, timu i koeficijentima koje smo dobili nasim rezultatima u Evropi.

Ulaganja u infrastrukturu tek treba da uslede u narednom periodu.

- Naše stručne službe uveliko rade na projektu novog trening kampa. On je neminovan da bi se Crvena zvezda razvijala kao ozbiljan klub. Napravićemo devet novih terena sa svim pratecim sadrzajima da bi se ceo trenažni proces preselio tamo. To bi bio jedan kosmički brod i naučni centar za proizvodnju fudbalera. Jedan veliki predsednik Real Madrida je rekao “mi smo ovde da donosimo hrabre odluke”. Ja da sam slušao šta kaže ulica ili svaki onaj forumas kraj tastature, Crvena zvezda danas ne bi bila ovde. Ako vodite ozbiljnu instituciju, ne mogu da vas poremeti neki glasovi sa strane. Da postoji neko bolji, on bi već sedeo ovde umesto nas. Poslovno govoreci, previše je ovo skup kvadratni metar da bi se šutirala lopta oko Marakane. Marakana će uvek ostati stadion, stadion neće menjati namenu ni lokaciju. Ali imati sedam pomoćnih terena na ovakvoj lokaciji, to je luksuz koji sebi mogu da dozvole samo neodgovorni ljudi. Svuda u svetu je tako. Real Madrid je imao terene pored Santjago Bernabeua, pa ih je izmestio. Svi veliki klubovi u Evropi su to učini. To ćemo učiniti i mi, to će doneti novi podsticaj za razvoj velike Crvene zvezde. Mi smo ovde vlasnici 16,5 hektara zemlje i pričamo o tome kao o nekom kapitalu, a ne dobijamo ništa. Zapravo, imamo samo rashode u iznosu od 250 hiljada evra koliko plaćamo porez na imovinu gradu Beogradu. Stadion je napravljen 1963, naslonjen je sa sve četiri tribine na zemlju tako da nemamo ni jedan jedini kvadratni metar poslovnog ili stambenog prostora na najskupljoj lokaciji u Beogradu.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport©

Izvesna je izgradnja novog stadiona, takođe po uzoru na velike klubove.

- Još nije precizirano koji sadržaji će se graditi oko stadiona. To će usaglasiti stručni i nadležni organi. Marakana je stadion koji budi lepa sećanja, stadion s tradicijom, ali i Arsenal je imao čuveni Hajberi, bio je vezan za emociju i tradiciju, pa je napravio novi moderan stadion. Zvezda mora da ima novi stadion na sadašnjoj lokaciji ako želimo da se razvijamo i idemo u korak sa modernim svetom. Navijači mogu da ostaju u prošlosti, mi koji vodimo klub moramo da gledamo u budućnost. Mi se posle utakmice ne veselimo, to možda traje 15 minuta, mi već razmišljamo šta donosi sutra. Navijači trebaju da se vesele, ne mi. Na nama je da obezbedimo uslove da Crvena zvezda iz dana u dan bude sve jača i moćnija.

Ipak, sve je to jedan zahtevan proces.

- Nije to tako jednostavno. Treba da se menja plan detalje regulacije, projekti, drugi planovi. Ne bih zeleo da govorim o rokovima ali moramo da pripremimo tu dokumentaciju, jer od toga se počinje, pa mozda i neko tek posle nas završi posao. Mi ovde nista nismo našli po pitanju dokumentacije. Mnogo spornih vlasnika na zemljištu, pojedine tribine stadiona čak nisu bile legalizovane, tereni nisu bili legalizovani. Opšti je haos bio u pravnoj službi, ali smo uradili veliku stvar da pripremimo ideju i novi projekat. Prethodnica svega ovoga je da izgradimo trenažni kamp u blizini aerodroma, da obezbedimo nesmetan život klubu tamo dok se ovde gradi stadion. A verovatno će se graditi faza po faza i za to vreme bi se igrale utakmice.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport

Zvezdan Terzić u svom klubu ne može da zamisli situaciju kakva je danas u ljutom rivalu Partizanu.

- Ne bih voleo da komentarišem situaciju u Partizanu. Ja Partizan cenim i poštujem, to je klub s velikim brojem navijača. Ovo što se dešava u Partizanu i oko kluba je jako tužno. Kao sportisti mi je žao zbog toga. Nisam pristalica one floskule iz vremena stare Jugoslavije da nema jake Zvezde bez jakog Partizana. Pa eto, ima. Zvezda je toliko otišla iznad Partizana, da bi i najboljim ljudima ako danas dođu tamo bilo potrebno pet do 10 godina da isprave sve greške. Ne gledamo Partizan, da nema medija ne bismo ni znali šta se dešava tamo. Ali Zvezda je neuporedivo ispred Partizana po svim parametrima i resursima.

Direktor Zvezde tvrdi da su ulaganja od strane države identična za oba kluba s Topčiderskog brda.

- Potpuno isto ulaže država i u Zvezdu i u Partizan. Predsednik Srbije, koji ne krije da je veliki zvezdaš, toliko je odgovoran državnik da nikada ne bi zloupotrebio tu svoju ličnu ljubav da država daje više Zvezdi nego Partizanu. Naši su svi podaci potpuno transprenti, što zbog transparentnosti obaveza prema UEFA, što zbog izveštaja u APR. Crvena zvezda sve svoje poslovanje obavlja isključivo preko računa, za sve plaćamo porez. Poptuno identično dobijamo kao Partizan, ni dinara više ili manje od njih. To je toliko dostupna informacija da se lako proveri, to znaju i svi ljudi u Partizanu. Mi jedinog državnog sponzora imamo u vidu Telekom Srbije, dobijamo 1,2 miliona evra, koliko dobija i Partizan. To je sve što dobijamo od države, i mi smo zadovoljni. Istina, bilo je pomoći i u vreme korone, ali to je zbog Partizana. Država je tri puta uskočila u pomoć Partizanu da bi oni dobili licencu UEFA, pa su onda rekli ne možemo njima da damo, a vama da ne damo. Mi smo rekli da nama to ne treba, ali su uplatitli jednom 2,5, a drugi put dva miliona evra. I to je jedina pomoć mimo Telekoma. Isto i Partizanu i Zvezdi.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport

Terzić smatra da bi javnost mnogo burnije reagovala da je u Zvezdi slična situacija kao u crno-belom taboru.

- Iskreno. Da se dešavaju stvari u Zvezdi koje se dešavaju u Partizanu, ovde bi došlo par hiljada ljudi da nam poruče - odlazite! Ne severna tribina, ne Delije, već narod. To je dokaz veličine kluba. Crvena zvezda je narod, ljudi ocekuju mnogo jer Crvena zvezda je najveci klub. Ja sam rekao i prošle sezone na minus pet bodova da ako ne uzmemo titulu - podnosim ostavku. I otišao bih u tom slučaju jer sam ja vrh piramide i imam komandnu odgovornost za sve. Moja misija je da ostavim veliki trag u Zvezdi. Životna želja mi je da ostanem do penzije u Zvezdi, hoću da moja deca, unučad, praunučad čitaju u monografijama i enciklopedijama kako je Crvena zvezda imala najvece uspehe u vremenu Zvezdana Terzića. Ovaj uspeh koji smo mi napravili je nestvaran uspeh, ova renesansa Crvene zvezde ce se izucavati na Univerzitetima za menadzment sirom Evrope. I nastavljamo dalje u istom pravcu - poručio je između ostalog Zvezdan Terzić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.