SA ZVEZDOM JE UZEO 4 TITULE, A UMRO JE ZABORAVLJEN OD SVIH: Kafana mu je uzela novac, zdravlje i, na kraju, ŽIVOT!
Nikola Radmanović (1969-2022), Foto: Facebook/Nikola Radmanovic

čovek velikog šarma

SA ZVEZDOM JE UZEO 4 TITULE, A UMRO JE ZABORAVLJEN OD SVIH: Kafana mu je uzela novac, zdravlje i, na kraju, ŽIVOT!

Ako je Nikola pevao pesmu "Kafana je moja sudbina", onda je pevao istinu. Voleo je sva zadovoljstva života, ljude, muziku, društvo...

Objavljeno: 12:54h

Fudbalsku i uopšte sportsku javnost u Srbije je pogodila vest o smrti Nikole Radmanovića u 54. godini života.

Navijači Crvene zvezde pre svega pamte svog bivšeg igrača, ali i trenera omladinaca i pomoćnika Vladimira Petrovića Pižona, po duploj kruni osvojenoj 1995, ali i nastupu u100. večitom derbiju pred 90.000 gledalaca na "Marakani" na Đurđevdan, koji su crveno-beli dobili sa 2:1.

Za Crvenu zvezdu, u eri trenera Ljupka Petrovića, odigrao je oko 80 utakmica. Pre Zvezde igrao je za Crvenku, Vrbas, Bečej, a u inostranstvu špansku Meridu.

Radmanović je preminuo posle borbe sa dijabetesom, ali nije bila tajna da je imao velikih problema sa alkoholizmom.

1 / 5 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Posle karijere je živeo u Crvenki gde je, navodno, najviše vremena provodio u lokalnim kafanama, a veliki deo novca prokockao. Tako se na Fejsbuk stranici Crvenke 2019. pojavio tekst koji se bavio Nikolom Radmanovićem:

"Krajem šezdesetih godina prošlog veka, tačnije prvog marta 1969. u Velikoj Gati (BiH), rođen je dečak koji će na neki način obeležiti jednu dekadu crvenačkog i srpskog fudbala i javnog života.

U svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri nastupao je za Crvenku, Vrbas, Bečej, Crvenu zvezdu, špansku Meridu. Za Crvenu zvezdu, u eri trenera Ljupka Petrovića, odigrao je oko 80 utakmica. Kao igrač veznog reda bio je poznat kao vrlo koristan i zahvalan fudbaler. 1995. godine, u dresu Crvene uvezde, zajedno sa Dejanom Stankovićem, Zvonkom Milojevićem, Dejanom Petkovićem i Pericom Ognjenovićem, osvaja duplu krunu i tako svoje ime zlatnim slovima upisuje među šampione. Kasnije je bio je i prvi pomoćnik trenera Crvene zvezde Vladimira Petrovića Pižona.

Nikola Radmanović
foto: Facebook/Nikola Radmanovic

Nikola Radmanović je bio čovek velikog šarma, duhovit na terenu i van njega. Voleo je sva zadovoljstva života, imao je ukus za sve što je lepo. Voleo je ljude, muziku, društvo, kafanu. Družio se sa najvećim zvezdama domaće estrade i dovodio ih u Crvenku. Svojom pojavom zaustavljao je saobraćaj i bio je idol mladih. Bilo gde da sedne u Crvenki, odmah bi za njegov sto stiglo piće ili bi ga kelner upitao šta želi, jer to naručuje čovek za drugim stolom. Živeo je Nikola buran život i kao većina mladih ljudi nije razmišljao o tome šta će biti sutra.

Ako je Nikola pevao pesmu "Kafana je moja sudbina", onda je pevao istinu. Kafana mu to zaista i jeste. I kao radno mesto i kao drugi dom i kao pogibija koja će mu odneti i godine i zdravlje i novac, do koga je držao kao do lanjskog snega. Novac je trošio, delio, ostavljao po kockarnicama. Dok su drugi igrali da se skuće i zarade, Nikola je igrao za poroke.

Danas Nikolu možete sresti na ulicama Crvenke kao i svakog prosečnog čoveka. Dane provodi sam i zaboravljen. Zaboravili su ga i klub i saigrači i prijatelji.

Kada sretnete Nikolu na ulici ili u kafani pozdravite ga i počastite. Niko nije zaslužio takvu sudbinu, a najmanje ikona jednog vremena i jedne generacije Nikola Radmanović", objavljeno je na pomenutoj Fejsbuk stranici 2019.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.