NIJE IMALA IGLA GDE DA PADNE: "Marakana" nikad nije bila punija, Zvezdin REKORD koji nikad neće pasti! (FOTO)
Igrače je sačekala neviđena atmosfera, Foto: FK Crvena zvezda

karta kao zlato

NIJE IMALA IGLA GDE DA PADNE: "Marakana" nikad nije bila punija, Zvezdin REKORD koji nikad neće pasti! (FOTO)

Oni koji su joj prisustvovali pamte je i prepričavaju atmosferu sa nje skoro kao Bajern 1991. u polufinalu Kupa šampiona

Objavljeno:

Možda tad niste bili ni rođeni, ali o ovoj utakmici Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić" (tada "Marakani") su vam onda stariji sigurno pričali. Oni koji su joj prisustvovali pamte je i prepričavaju atmosferu sa nje skoro kao Bajern 1991. u polufinalu Kupa šampiona.

I ovo je bilo evropsko polufinale, ali Kupa kupova. Crveno-beli su tog 23. aprila 1975. dočekala mađarski Ferencvaroš, u to vreme renomirani evropski klub a u goleadi (2:2) je uživalo čak 110.000 gledalaca!

Tako je postavljen klupski rekord Crvene zvezde koji do danas nije oboren, a teško da će ikad. Naime, posle renoviranja i preuređivanja stadiona u skladu sa novim normama, kapacitet "Marakane" je sa tadašnjih 96.000 sveden na "samo" 55.535 koliki je danas.

Igrače je sačekala neviđena atmosfera
Igrače je sačekala neviđena atmosferafoto: FK Crvena zvezda

Kako je te 1975. znatno premašen kapacitet stadiona iako je zvanično prodato 96.070 ulaznica? Hroničari tog vremena ističu da se za revanš polufinala Kupa kupova tražila ulaznica više, da su ljudi plaćali basnoslovne sume za kartu i na kraju su gužve bile takve da je kroz kapije ušlo oko 15 hiljada ljidi više.

Prema procenama tadašnjeg direktora stadiona Crvene zvezde Mileta Petrovića, tu utakmicu je posmatralo oko 110.000 gledalaca, ali kruže priče da ih je bilo i više. Tačan broj je bilo nemoguće utvrditi.

Kup kupova 1975, Zvezda - Ferencvaroš 1975
foto: FK Crvena zvezda

Nažalost svih zvezdaša, čak ni ovakva podrška nije pomogla da se izbori evropsko finale jer je Ferencvaroš iz Budimpešte doneo prednost 2:1, pa je remi u Beogradu bio dovoljan za prolaz i borbu za trofej. Propao je san o preokretu kakav su crveno-beli priredili u četvrtfinalu protiv slavnog Real Madrida (0:2, 2:0, pa prošli na penale).

NAJVEĆI PEHARI U SVETU SPORTA: Jedan krasi Zvezdin muzej, Partizanu izmakao! Teže ga podići, nego osvojiti! (VIDEO)

Mađari su šokirali sve na stadionu jer su u 7. minutu poveli preko Pustaja. Zvezda je uspela da preokrene rezultat u drugom poluvremenu. Slobodan Janković je izveo slobodan udarac sa oko 30 metara, a loptu je sa pet metara glavom u mrežu sproveo Mihalj Keri za izjednačenje u 50. minutu.

Zoran Filipović je u 77. minutu doneo vođstvo i erupciju oduševljenja prepune Marakane kad je glavom matirao golmana posle centaršuta Jankovića. Umesto produžetaka, gosti su iz penala u 83. preko Međešija otišli u finale. Tamo ih je na stadionu Sankt Jakob park u Bazelu pregazio kijevski Dinamo - 3:0.

Kup kupova 1974-74, revanš polufinala, Beograd, 23.4.1975.

Crvena zvezda – Ferencvaroš 2:2 (0:1)

Strelci: Keri u 50. i Filipović u 77. za Crvenu zvezdu, a Pustaj u 7. i Međeši uj 83. minutu iz penala za Ferencvaroš.

Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 110.000. Sudija: Valter Ešviler (SR Nemačka). Crveni karton: Balint (Ferencvaroš) u 70. minutu.

Crvena zvezda: O. Petrović, Đorđević, Nikitović, Radović, Keri, Baralić, S. Janković, Antonijević (od 37. Filipović), Savić, Petrović, Šestić.

Ferencvaroš: Geci, Međeši, Martoš (od 89. Kelemen), Balint, Rab, Onhaus (od 53. Takač), Muha, Juhas, Mate, Mađar, Pustai.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.