NAJVEĆI PEHARI U SVETU SPORTA: Jedan krasi Zvezdin muzej, Partizanu izmakao! Teže ga podići, nego osvojiti! (VIDEO)
Najveći pehari u sportu, Foto: Profimedia, Facebook/Istorija ex yu fudbala

teži od igrača

NAJVEĆI PEHARI U SVETU SPORTA: Jedan krasi Zvezdin muzej, Partizanu izmakao! Teže ga podići, nego osvojiti! (VIDEO)

Kada su ga zamolili da primi trofej 1966, kapiten Totenhema Džimi Grivs je uzviknuo: "Neću da podignem tu stvar, ubiće me!"

Objavljeno: 12:15h
Nedeljko Đukić

U četvrtak će početi veliko NHL finale, koje ljubitelji hokeja najavljuju kao borbu za najveći trofej na svetu, Stenli kup. Ipak, ako su milsili bukvalno, nisu u pravu.

Stenli kup je visok 89.5 centimetara, a težak 15 i po kilograma pa treba dosta snage i umeća da se podigne s obe ruke i "prošeta" po ledu, ali je ipak tek deveti najveći trofej na svetu.

Stenli kup
Stenli kupfoto: Profimedia

Predstavljamo vam devet najvećih, a među njima (na četvrtom mestu) je jedan za koji su se svojevremeno borili fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, a kod jednih je završio u vitrini. I popunio mnogo prostora.

Ispred Stenli kupa je Dala trofej, popularni "Čajnik" koji se dodeljuje pobedniku Dubai Klasika u golfu. Visok je 108 cm a težak 15 kg.

Tu je odmah i Kup imperatora, pehar za sumo šampiona u Japanu - takođe ima 108 cm, ali je težak čak 30 kg.

Kup imperatora
Kup imperatorafoto: Profimedia

Na šestom mestu je Amerika kup (jedrenje), visok 110 cm sa osnovom, a napravljen od 15 kg čistog srebra. Peti je Grej kup koji dobija najbolji u kanadskom fudbalu (isto što i američki) koji ima 117 cm sa osnovom, ali je prilično lagan - 4.5 kg.

Grej kup
Grej kupfoto: Profimedia

Na trećem mestu je opet jedan pehar iz sumo rvanja, pobednik Letnjeg turnira kao nagradu dobija Kup predsednika visok čak 137 cm. Očigledno je republičko državno uređenje danas cenjenije nego nekadašnje carstvo u "Zemlji izlazećeg sunca".

Drudi je gigantski Borg-Vornerov trofej, težak čak 69 kg, a visok 163 cm. Dodeljuje se pobedniku čuvene trke u Indijanapolisu u okviru Indikar serije 500.

Borg-Vornerov trofej
Borg-Vornerov trofejfoto: Profimedia

Na prvom mestu je Kolanka kup (polo) koji se dodeljivao u Indiji 1920-ih i 1930-ih, a poslednje takmičenje je održano 1998. Ne zna se gde je danas, kao ni njegova težina, ali se zna da je visok čak 182 cm i kao takav viši od većine indijskih igrača koji su pozirali sa njim.

A, sada da se pozabavimo trofejom koji se nalazi na četvrtom mestu i koji krasi vitrine FK Crvena zvezda. Kosta del Sol ("Obala sunca") se dodeljivao pobedniku prijateljskog turnira koji se održavao u španskoj Malagi od 1961. do 2017.

Kao i većina predsezonskih turnira, da bi dobio na značaju, organizatori su kao nagradu ponudili ovaj pehar visine 120 cm. Postoji anegdota da su igrači u šali govorili da je teže doneti pehar iz Španije, nego osvojiti ga. Kada su ga zamolili da primi trofej 1966, kapiten Totenhema Džimi Grivs je uzviknuo: "Neću da podignem tu stvar, ubiće me!".

Kosta del Sol, Trofej Kosta del Sol
foto: Profimedia

Zvezda je učestvovala dva puta - 1971. i 1973. a Partizan leta između ova dva izdanja - 1972. Prethodno, 1970, tadašnju Jugoslaviju je predstavljao Dinamo iz Zagreba, ali su, kao i Partizan, zauzeli poslednje od četiri mesta.

Trofej Kosta del Sol (14. i 15. avgust 1972. godine)

UČESNICI: Malaga (Španija), Vašaš Budmpešta (Mađarska), Nacional Montevideo (Urugvaj), Partizan Beograd.

POLUFINALE

Nacional – Vašaš 3:1

Partizan – Malaga 1:1, Malaga je prošla dalje na penale. STRELCI ZA VREME IGRE: 0:1 Bustiljo, 1:1 Cvetković.

PARTIZAN: Mladen Furtula, Ilija Katić, Radomir Antić, Vladimir Pejović, Blagoje Paunović, Refik Kozić, Milan Matić, Svemir Đorđić, Nenad Cvetković, Momčilo-Moca Vukotić, Nenad Bjeković.

UTAKMICA ZA TREĆE MESTO: Partizan – Vašaš 2:2, Vašaš je pobedio na penale. STRELCI U TOKU IGRE: 0:1 Gas, 1:1 Bjeković, 1:2 Kovač, 2:2 Đorđić.

PARTIZAN: Mladen Furtula (Živko Arsić), Ilija Katić, Miloš Radaković (Đuro Marić), Vladimir Pejović (Radomir Antić), Blagoje Paunović (Ivan Golac), Nikola Budišić, Svemir Đorđić, Kocić, Nenad Cvetković, Momčilo Vukotić (Slobodan Todorović), Nenad Bjeković.

Prvi put je Zvezda na turniru u Malagi igrala 1971. godine. Pored crveno-belih i domaćina, učestvovali su Panatinaikos i Valensija. Zvezda je u polufinalu bila bolja od Valensije i pobedila 2:1. Strelci su bili Janković i Džajić, dok je za ekipu Valensije gol postigao Adorno.

U finalu je beogradska ekipa ukrstila koplja sa domaćinom turnira Malagom i bila poražena 2:1. Pogodak za crveno-bele postigao je Janković, dok je dvostruki strelac u ekipi Malage bio Roldan.

Trofej Kosta del Sol (13-15. avgust 1971. godine)

POLUFINALE

Malaga – Panatinaikos 1:0

Crvena zvezda – Valensija 2:1. STRELCI: 1:0 Cole Janković, 1:1 Klaramunt, 2:1 Džajić.

CRVENA ZVEZDA: Ratomir Dujkovic, Milovan Đorić, Petar Krivokuća, Zoran Antonijević, Vladislav Bogićević, Miroslav Pavlović, Slobodan-Cole Janković, Stanislav Karasi, Zoran Filipović, Jovan-Kule Aćimović, Dragan Džajić.

FINALE:

Crvena zvezda – Malaga 1:2. STRELCI: 1:0 Janković, 1:1 Roldon, 1:2 Roldon.

CRVENA ZVEZDA: Ratomir Dujkovic, Milovan Đorić, Petar Krivokuća, Miroslav Pavlović, Vladislav Bogićević, Zoran Antonijević, Slobodan Janković, Stanislav Karasi, Zoran Filipović, Jovan Aćimović, Dragan Džajić.

Zvezda se ipak dokopala gigantskog pehara dve godine kasnije. Na ovom takmičenju učešće su uzeli još Boka Juniors, Espanjol i Malaga. U polufinalu Zvezda se sastala sa ekipom Espanjola i pobedila 2:0. Dvostruki strelac za ekipu Crvene zvezde bio je Zoran Filipović.

U finalu klub sa "Marakane" se revanširao domaćinu za poraz 1971. i pobedio 2:1. Strelci za Zvezdu u tom meču bili su Janković i Jovanović, dok je Vilanova postigao pogodak za Malagu.

Trofej Kosta del Sol (10-12. avgust 1973. godine)

UČESNICI: Malaga (Španija), Boka Juniors Buenos Aires (Argentina), Espanjol Barselona (Španija), Crvena zvezda Beograd.

POLUFINALE

Malaga – Boka Juniors 4:2

Crvena zvezda – Espanjol 2:0. STRELCI: 1:0 Filipović, 2:0 Filipović.

CRVENA ZVEZDA: Ognjen Petrović, Mihalj Keri, Vladislav Bogićević, Miroslav Pavlović, Kiril Dojčinovski, Petar Baralić, Slobodan Janković, Stanislav Karasi, Zoran Filipović, Jovan Aćimović, Vladimir Petrović-Pižon.

FINALE (13. avgust 1973. godine): Crvena zvezda – Malaga 2:1 (0:0). STRELCI: 0:1 Viljanova (48. minut), 1:1 Janković (59), 2:1 Jovanović (76).

CRVENA ZVEZDA: Ognjen Petrovic, Mihalj Keri, Vladislav Bogićević, Miroslav Pavlović, Kiril Dojčinovski, Petar Baralić, Slobodan Janković, Nikola Jovanović, Zoran Filipović, Jovan Aćimović, Stanislav Karasi.

Prirodno, najviše puta su Kosta del Sol osvojili igrači Malage (10 puta), a među osvajačima su i madridski Real, Barselona, Lacio, Roma, Bilbao, Sevilja, Totenhem, Borusija Dortmund, Fjorentina, brazilski Korintijans, urugvajski Penjarol, argentinski Rasing, mađarski Vašaš i Ferencvaroš

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.